První 100 km pochod před 50 lety
Praha
EvženGe 05.06.2013 09:59:51
Před pár dny jsem dostal od svého švagra odkaz na historii prvních dálkových pochodů. Je to od Zdeňka Thomy. A pokud Thomu neznáte, tak to výborný cestovatel, skvělý fotograf a vůbec bezva chlap.
Vážení přátelé,
rád bych Vás upozornil na výročí akce, kterou jsem v době svého mládí spoluorganizoval.
Jsou výročí malá, jsou výročí velká – záleží na tom, z jakého úhlu je pozorujete. Před 50 lety došlo k události, která podstatně ovlivnila zkostnatělé turistické hnutí v Československu. Přesně o půlnoci, 1. června 1963, odstartoval z Čechtic první dálkový pochod na 100 kilometrů za 24 hodin.
Byl jsem tenkrát u toho. Statečných experimentátorů s vlastní vůlí i osobní tělesnou zdatností bylo z naší skupiny zvané TLUPA sedmnáct. V termínu došlo do Prahy pět účastníků, šestý se dobelhal ve tři po půlnoci. Já jsem to zabalil na šedesátém třetím kilometru.
Díky noticce otištěné o tři týdny později v Čs. Sportu jsme rozpoutali hnutí, jehož důsledky jsme si tenkrát neuvědomovali. Pro nás to byla recese, bláznivý pokus, jedna z mnoha víkendových aktivit zahrnujících ztřeštěnosti na horách, řekách, v jeskyních, na sněhu. Článek však vyvolal řadu odezv, většinou pozitivních… O rok později už nás na startu II. tlupního pochodu z Plzně stálo 42 (tentokrát jsem došel) a v dalším roce dokonce 136. To už vznikaly další pochody přitahující stovky nadšenců a turističtí bafuňáři se po prvotním zděšení začali dálkových pochodů ujímat a vydávat směrnice.
Každoroční tlupní stovku jsme pak organizovali pro veřejnost společně s Milošem Váňou – Prťákem a Vladimírem Attlem až do roku 1972. A právě díky Prťákově cílevědomosti a smyslu pro statistiku, se zachovala podrobná dokumentace zachycující články otištěné v letech 1963 až 1966. Pokud máte zájem a chuť probrat se touto, dnes už historickou záležitostí, najdete je na odkazu:
http://download.thoma.cz/…-24hodin.zip
http://download.thoma.cz/…din-foto.zip
Na světě jsme proto, abychom chodili, vždycky hlásal jeden z nestorů pochodů, Juraj Puci. Já se spíš přikláním k výroku taoistického filosofa Lao-c´: Cesta dlouhá tisíc mil začíná stopou prvního kročeje – Se srdečným pozdravem Zdeněk Thoma
wagi 05.06.2013 16:35:46
>> EvženGe, 05. 06. 2013 09:59:51
Pěkné retro fotky.
Tkuh 05.06.2013 21:31:24
Gratuluju k výročí. Vědomí, že jsem byl u toho – to musí být skvělý pocit a upřímně ti ho závidím.
Praha
EvženGe 05.06.2013 22:11:24
>> Tkuh, 05. 06. 2013 21:31:24
Zdeněk Thoma to tady asi nečte. Mě bylo v době startu první stovky jen osm. To bych daleko nedošel.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.