Fyzioterapeut
P.avlam 24.11.2013 11:05:55
Dobrý den, neznáte někdo v Praze a okolí dobrého fyzioterapeuta? Na začátku září jsem si natrhla lýtkový sval. Po šesti týdnech na berlích se zablokovala záda – ischias, hrudní, žebra, v podstatě celá pravá strana. Asi od toho pravá kyčel, od té táhne stehenní sval, vnitřní vazy v koleni, přes poúrazový lýtkový sval dolů do paty – píchání pod vnějším i vnitřním kotníkem, omezená hybnost chodidla, píchání pod kloubem palce, bolest malíčku, nelze chodit na boso, to je, jak když mi někdo dospod chodidla vráží nůž. Záda mi už různí fyzioterapeuti dali jakž takž do kupy, i se shodli, že celá věc s naruplým svalem lýtka je díky špatnému chození – vbočuji pravé koleno dovnitř, čímž nadměrně zatěžuji lýtkový sval. Pravdou je, že vnitřní vazy v koleni se ozývají už poměrně dlouho, nejen při běhu, ale i např. při chůzi z kopce, nebo po dlouhém řízení auta a šlapání na plyn. Mám cviky na nápravu vadné chůze, cvičím poctivě denně nohu, kyčle, záda… Ale to chodidlo se zatím nikomu odblokovat nepodařilo, stejně tak je stále „seklá“ kyčel, takže stále nechodím správně a tedy nohu kroutím a vše bolí a tuhne – začarovaný kruh :/ Vydala jsem spoustu peněz za různé fyzio čaroděje, od zablokovaných zad skutečně pomohli, takže nelituji, ale s nohou si nikdo nějak neví rady. Začínám propadat lehké depresi – jak vše táhne bojím se, aby sval nenarupnul znova. Nemáte někdo podobnou zkušenost a neznáte člověka, který si s tímto poradit skutečně umí? Díky za tipy :)
pallo 25.11.2013 15:20:20
>> P.avlam, 24. 11. 2013 11:05:55 MUDr.Jiří Marek, Brno, má ordinaci i v Praze. Je to opravdu machr, osobní zkušenost, hodně štěstí. P.
KlaraBaloun 28.11.2013 15:14:22
Ahoj, vím o čem mluvíš. Mě zlobily vždycky kyčle a záda a ortopedi mi nebyli schopní pomoct, obešla jsem spoustu ordinací a rehabilitací a nic. Teď ale docházím k jedné fyzioterapeutce, která je opravdu supr, využívá mimojiné i tejpování, takže mi dokáže ulevit od bolesti fakt na celkem dlouho. Tady je kontakt http://www.fyzioterapiepraha.cz/ , rehabilitaci mají v Benicích je to kousíček za Prahou nedaleko Průhonic. Tak třeba ti pomůže ona, já na ní nedám dopustit. Držím palce
KlaraBaloun 28.11.2013 15:35:31
Jé, teď koukám že otevírají až začátkem příštího roku, to vypadá, že asi renovují nebo tak, chvíli jsem tam nebyla . Ale myslím, že se vyplatí klidně i počkat
Nelahozeves
filipoinzagi 28.11.2013 18:55:37
Ahoj, právě jsem se vracím od pana doktora, který mě vyšetřil. Trápí mě bolesti mezi kyčlemi a stehenní kostí při vyšší zátěži. Zřejmě šlachy, svaly. Bylo mi zjištěno, že namáhám více svojí pravou nohu, čímž se mi deformuje druhá noha a záda. Záda mám nerovné, jedna strana je výše než druhá. Bylo na mě praktikováno pár chvatů ke srovnání. Jedna noha taky byla nepatrně kratší (v mm). Budou mi objednány ortopedické vložky a budou zapotřebí další návštěvy. Na chodidlech je vidět i vyšší zátěž pravé nohy oproti levé (opotřebení). Je zapotřebí také praktikovat správný styl běhu (přes špičky), nikoliv na paty. Také celkové postavení těla je potřeba upravit. Je nutná i úprava křesla v práci, nohy musí směrovat směrem dolů, monitor v úrovni očí atd. Je také praktikovat určitě cviky, před, po běhu a během dne. Uvidím u další návštěvy. Hlavně, že vím čím to je. Nemá cenu čekat a pokud Vás trápí nějaké bolesti při běhu, je třeba navštívit odborníka. Prý jsem přišel včas Sice to není levná záležitost ale zdraví je hlavní.
Čelákovice
Láďa S. 28.11.2013 21:24:51
>> filipoinzagi, 28. 11. 2013 18:55:37
- srovnání je dočasné – stejně musíš cvičit
- vložky jsou na prd, jen za ně vyhodíš další balík peněz
- kratší noha? to má kdekdo, já o 1 cm nejméně
= pokus se běhat jinak (ve všech možných významech tohoto slova), střídej boty a cvič s vlastní váhou
… vlastní zkušenost
Skritek Hugo 28.11.2013 21:37:57
>> filipoinzagi, 28. 11. 2013 18:55:37
Ja ma take kratsi nohu a to az o 3cm, pokud to kompenzujes cvicenim, natahovanim, tak je to dobre. Pokud te srovnal a bylo to v poradku, cviceni, protahovani, uvolnovani atd. ti pomuze. Chce to cas. Osobne jsem dlouho nosila zvysenou vlozku do te boty, v ktere mela noha vetsi tendenci se zkracovat, ale to mi naridil lekar (Kania z Ivancic, diky bohu za nej) a tu vlozku nastavil vyvysenym klinkem, abych chodidlo dobre pokladala a srovnalo se to, odrovnane a pretizene koleno prestalo bolet.
Asi pred rokem mi ukazovala maserka po vycvakani a srovnani nohou jakousi metodou, jak si hodit pod nohu rucnik a vytahovat to kazdy vecer protitlakem a tim to mohu srovnat sama. Neukazoval ti neco podobneho?
Nazev metody zjistim zitra, dnes uz fakt ne Preju hodne stesti.
Žilina u Kladna
Pohoda 29.11.2013 08:46:11
Zkus Dornovu metodu něco si o tom přečti, myslím, že by to mohlo pomoct. >> filipoinzagi, 28. 11. 2013 18:55:37
Nelahozeves
filipoinzagi 29.11.2013 09:45:22
>> skritek Hugo, 28. 11. 2013 21:37:57 tak jsem se rozepsal a když jsem to odeslal, tak stránka spadla. No učil mě tzv. twist, obě ruce na jedne straně zvedlé v úrovni hlavy a jedním kolenem zkrčeným kmitat na druhou stranu, tak aby se procvičovala pánev a kyčle. Těžko se to popisuje. 3 cm, jsou docela dost, to jsi zjistila sama nebo u doktora ? Tak ty vložky by taky mohli dost pomoci myslím.
Žilina u Kladna
Pohoda 29.11.2013 09:57:04
Vložky nejsou řešení, tím řešíš následek, měl bys zkusit odstranit příčinu. Toto je zřejmě metoda, kterou měl na mysli Skřítek Hugo http://www.imzadi.cz/…kova-metoda/, ale konzultovala bych to s fyzioterapeutem, abys to dělal správně.
pallo 29.11.2013 15:00:39
>> Láďa S., 28. 11. 2013 21:24:51 Promiň, ale malinko tady blábolíš.
Černé Voděrady
MartiNo 29.11.2013 15:22:14
>> pallo, 29. 11. 2013 15:00:39
Co myslíš konkrétně?
Čelákovice
Láďa S. 29.11.2013 19:56:15
>> pallo, 29. 11. 2013 15:00:39
Proč se omlouváš, když chceš urážet? Nemám rád lidi, kteří mě uráží.
Skritek Hugo 29.11.2013 22:36:32
*>> Pohoda, 29. 11. 2013 09:5
To je presne ono, dekuju, uz nemusim zadavat.
rudo 29.11.2013 22:40:17
kratsi je o hodne, i kdyz porovnam s pravou i s levou, nemyslim ze to cviceni s rucnikem muze spravit
pallo 30.11.2013 13:42:22
>> Láďa S., 29. 11. 2013 19:56:15 Ahoj Láďo, opravdu tě nechci urážet, jen mi přišla ůsměvná tvá reakce na příspěvek Filipa, která byla celkem destruktivní. Pravděpodobně nevíš o jeho problému nic moc, ale vypálil si to rovnou od boku.
1. Ano každé srovnání je dočasné a musí se čas od času docházet na korekce. Cvičit se musí a to opravdu důsledně a pravidelně, aby se různé disbalance a zlozvyky postupě korigovaly a odstraňovaly. 2.Vložky(myslím tím kvalitní zátěžové termoplastické) řeší jen důsledek, ale mnohým z nás i přes různá posilovací cvičení na plosky nohou, umožňují běhat bez bolesti. 3. Máš pravdu, že jednu kratší nohu má skoro každý a v běžném životě je to zanedbatelné. Mě to do určité kilometráže také nevadilo, ale když jsem začal běhat v týdnu o cca 20–30 km více, tělu se to přestalo líbit.
Každý jsme ve svém běžeckém životě něco takového zažili. A věř mi, že je ubíjející nemoci více jak rok popoběhnout a denně potkávat nadšeně klusající kolegy. PS. Mimochodem ten Filipův doktor je opravdu PAN doktor. Ať ti to běhá. Vše dobré. Pavel
Nelahozeves
filipoinzagi 30.11.2013 13:52:00
>> Pohoda, 29. 11. 2013 09:57:04
>> skritek Hugo, 29. 11. 2013 22:36:32
díky za odkazy, vyzkouším. Nicméně dnešní závod byl můj nejhorší snad za celý rok. Nevím čím to bylo ale byl jsem bez síly, první půlku to šlo ale pak mě všichni předběhli a já měl chuť to vzdát Ale nikdy jsem závod nevzdal, i když čas je na nic.
Jsem tento měsíc moc netrénoval a je to vidět
Cvičím alespoň 3–4× týdně. Tak snad se to bude zlepšovat.
Na další návštěvu k fyzioterapeutovi jdu za 14 dní, takže to musím být pravidelné, s tím, že intervaly se budou prodlužovat.
Ty vložky se dají požívat jak do běžeckých bot, tak do klasických ?
>> pallo, 30. 11. 2013 13:42:22
Pavel má pravdu, že je to pan Doktor, je vidět, že se tím zabývá dlouho a je to odborník. Díky mu za doporučení.
dík Filip
Brno
mulisak 30.11.2013 17:29:25
>> filipoinzagi, 30. 11. 2013 13:52:00
Taky mně loni fyzioterapeutka diagnostikovala jednu nohu delší. Naordinovala mi tu ručníkovou metodu, protahování a baňkování. Od bolesti v tříslech a ve stehně to pomohlo jen částečně. Příčina je naštěstí v jiných sportech, kde na rozdíl od běhu třísla dostávají zabrat. I když je hraju prakticky celý život, trápit mě to začalo až v době, kdy jsem se po 20 letech práce na zadku u PC a 3 letech běhání dostal s kilometráží na 300 km měsíčně a tělo to přestalo zvládat. Od té doby důsledněji protahuji a daří se mi je držet na uzdě i při 350 km měsíčně, na které jsem se dostal až v 5. roce běhání. Jak jsi ohebný? Dokážeš se ve stoji s napnutýma kolenama a mírně rozkročenýma nohama předklonit a dotknout se prsty země?
Chce to čas a trpělivost. A nezávoď tak často nadoraz. Podívej se, kolik máš za uplynulý rok proti mně závodů. Ber většinu závodů jako rychlý tempový trénink, ke kterému se sám nedonutíš. Hlavně je rozbíhej pomaleji a nauč se nenechat strhnout davem. Když už cítíš velkou rezervu, vystupňuj závěr. Naplno běž jen několik závodů ročně.
Nelahozeves
filipoinzagi 30.11.2013 19:00:38
>> mulisak, 30. 11. 2013 17:29:25 Mluvíš mi úplně z duše Tak bohužel ruce na zem zatím nedám, i když se protahuji, je pravda, že to nějak nepřehání a nesnažím se dostat na zem za každou cenu. Asi bohužel mám zkrácené šlachy navždy Taky je pravda, že mě ty kyčle a šlachy chytají, když se dostávám nad 300 km, v létě jsem dal kolem 380 km a to byl můj vrchol, protože víc jsem zdravotně už nemohl dát. Vždy mě začalo něco bolet a musel jsem to omezit. Dnešní závod jsem chtěl dát jako rychlý trénink ale vždy když tam jsem, tak mě chytne závodní mánie a prostě si to neodpustím závodit, když to teď mám jen jednou měsíčně. První kilometr za 3:45 a pak to šlo strmě dolů. Říkal jsem si, že když jsem si udělal osobáček minulý měsíc, tak to tam ještě musí být ale nebylo Příště začnu zezadu
jm1 30.11.2013 22:03:25
>> mulisak, 30. 11. 2013 17:29:25 …po 20 letech práce na zadku u PC …
Jako o něco starší ročník se nějak nemohu dopočítat k rozumnému výsledku. Možná jde o triviální výpočetní chybu, ale 75 + 23 + 20 = 2018 …
>> mulisak, 30. 11. 2013 17:29:25 …Dokážeš se ve stoji s napnutýma kolenama a mírně rozkročenýma nohama předklonit a dotknout se prsty země?
Třeba já osobně ne . Běhám ale (s vyjímkou akcí P.K.) naprosto rekreačně…
Brno
mulisak 01.12.2013 19:30:32
>> jm1, 30. 11. 2013 22:03:25
Nepracuješ v NSA … v těch 20 letech je zahrnuto i vysedávání na přednáškách a u piva na VŠ, ale mělo by to být 25 let, protože počínaje SŠ jsem převážnou část dne strávil v sedě. K protahování a ohebnosti – neznamená to, že každý, kdo běhá musí protahovat a být hodně ohebný. Někdo je přirozeně ohebnější nebo neběhá tolik (relativně), aby se jeho neohebnost a drobné disbalance projevily a zvládne běhat celý život bez zranění. Pro běhání je dokonce výhodnější nebýt extra ohebný, čím ohebnější svaly, tím menší ekonomie běhu.
Skritek Hugo 01.12.2013 19:53:02
>> filipoinzagi, 30. 11. 2013 13:52:00
Ahoj, ty vlozky jsem pouzivala i do normalnich bot a preslo mne to hodne rychle. Ale snoubilo se to s tim, ze mi lekar poradil tahat vetsinu vytrvalostnich treninku na kole, neb nebude dochazet k dysbalanci. Mi to pomohlo velmi rychle.
Ale je pravdou, ze kdyz z nejakeho duvodu delsi dobu neposiluji svaly trupu, tak mne pak zacne spousta veci tahat. Dnes kazde cviceni jedu na balancnim disku, poctive protahuji, ale vse je dlouhodobe.
U tebe jsou 2 problemy – moc chces a moc to honis. Kdyz to na 300km/mesic boli, tak behej 250/mesic a pridej misto jednoho treninku kompenzacni sport. Mi prislo, ze jsi velmi prudce navysoval kilometraz, behal moc zavodu, ktere proste jedes na doraz a telo reklo dost. Chybelo ti cviceni, posilovani, protahovani. Vse jde ruku v ruce, nic ti neutece a ne kazdy zavod musi byt osobak. Jak psal nekdo vyse, behej to jako trenink, ne zavod. Stanov si par vrcholu sezony a zbytek uzij jako cestu k cili. A bude se ti behat mnohem lepe. Tak at ti to beha, ale v klidu. Zimni VS liga je tempovy trenink, ne skutecny zavod. Ber to tak, ze ti to pomaha nezapomenout zavodni atmosferu, zrychlit se a kasli na to, jak rozbihaji ostatni.
Nelahozeves
filipoinzagi 01.12.2013 20:21:07
>> skritek Hugo, 01. 12. 2013 19:53:02 jj, všechno se to teď snažím dodržovat. Ale zabírá mi to vše čím dál více času Dnes vyklusání 20 km (cca 2 hodiny), protažení 30 minut, posilování 10 minut, případně sauna, plavání, masáž 1 hodina Ale je to moje volba, moje zodpovědnost. Jen bych potřeboval nechodit do práce aby na to byl čas Včerejší závod jsem srovnal s předchozím rokem, tam jsem dokonce běžel 52 minut. Vypadá to, že listopad je pro mě nejpomalejší měsíc No nebudu tu otravovat svými problémy, ostatní to moc asi nezajímá
rudo 01.12.2013 23:06:07
na kazdu 1H behu by pocas tyzdna mala byt minimalne 1H skutocneho spravneho posilovania, cistych 60 minut aktivnej prace.
Postrizin
SlavoK 02.12.2013 08:19:19
>> rudo, 01. 12. 2013 23:06:07
Aby co?
rudo 02.12.2013 08:24:46
>> SlavoK, 02. 12. 2013 08:19:19
splnila petiletka.
aby sa bezec sustavne zlepsoval a pritom riziko zranenia minimalizovane a forma stabilna bez vykonnostnych poklesov
Postrizin
SlavoK 02.12.2013 08:27:53
>> rudo, 02. 12. 2013 08:24:46
Vies o niekom takom?
Ja nie. A asi to bude tym necvicenim, lebo zaroven ani neviem o nikom kdo by sa sustavne zlepsoval a mal stabilnu formu.
Praha
Tommo 02.12.2013 09:11:24
>> rudo, 01. 12. 2013 23:06:07
Souhlasím s názorem, že vytrvalostní běh je důležité doplňovat kompenzačním posilováním s vlastní vahou… Ale poměr 1/1, to mi přijde nedosažitelné. Popravdě těžko si dovedu představit, co bych v rámci té jedné hodiny dělal. Když střídám cviky za sebou (tzn. žádné zbytečné pauzy na oddych), tak mi to zabere cca 20–30 min s pocitem, že mám dost…
rudo 02.12.2013 10:00:42
>> SlavoK, 02. 12. 2013 08:27:53
Hejnova, zlepsovala a mala aj stabilnu formu, jej vykonnost je z posilky
Brno
mulisak 02.12.2013 10:10:38
>> rudo, 02. 12. 2013 10:00:42
Ale tady se nebavíme o sprinterech, kteří všichni stráví v posilovně víc času než běháním.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.