Vysoká klidová tepová frekvence
Domča.L. 26.12.2013 10:25:29
Ahoj, omlouvám se, ale podobné vlákno jsem tu nenašla. Asi měsíc u sebe pozoruji vysokou tepovou frekvenci. Dřive jsem si po ránu naměřila kolem 55 t/min, Teď mám problém dostat to některé dny pod 80. Sanžím se 3×-5× týdně aktivně hýbat. Běh, kolo, běžky + k tomu pěší výlety, ale nepřijde mi, že bych to zase tak přeháněla, aby šlo o přetrénování. Dost i teď spím 8–9 hodin a ráno se mi moc nechce vstávat. Při běhu, nebo i pomalé chůzi do kopce mi tep vylítne dost rychle a nestačím lidem, co se jinak moc nehýbou, nebo se hýbou méňe. Po Novém roce zajdu k lékaři na vyšetření, ale nechce se mi nic nedělat do té doby. Myslíte, že je vhodné pokoušet se aspoň joggovat na 70%TFMax? Bez pohybu a endorfinů nevydržím. Pomohlo by i větší zařazení zeleniny a ovoce do stravy? Předem díky za rady.
Praha 4
Dav 26.12.2013 15:46:46
>> Domča.L., 26. 12. 2013 10:25:29
Pokud rozumím, ranní klidová tepovka se ti zvedla z 55 tepů na 80? Stejné podmínky měření? Pak bych byl opatrný, něco je blbě…
Žilina u Kladna
Pohoda 26.12.2013 17:53:29
Může jít o nástup nějaké virové infekce, nebo o nedostatečnou regeneraci po předchozí zátěži. Každopádně bych dala určitě odpočinek.
Nelahozeves
filipoinzagi 26.12.2013 19:04:07
chci se zeptat, mám tlak 145/80, nicméně to první číslo jsem měl vždy nižší, kolem 120, měřil jsem jen jednou pro zábavu. Asi o nic nejde…
pavlicek 26.12.2013 19:13:03
Ahoj. Jestli je vše tak jak píšeš a v listopadu jsi měla klidovou tepovku 55 t/min a nyní min. 80 t/min. tak se s tělem opravdu něco událo. Zodpověz si, jestli jsi poslední měsíc nepřibrala (omlouvám se, dámě se to nehodí připomínat, ale může to být i podstata problému), nebyla jsi stresována,necítíš se „blbě“, popř. jestli jsi nesportovala na příliš vysoké TF. Vzhledem k tomu, že máš na profilu tento měsíc 45 km a min. měsíc 87, tak to nepředpokládám (ale nevylučuje se to). Pokud je vše negativní a pokud nemáš žádné potíže s nachlazením, popř. jiné (zdravotní i psychické), tak si nech změřit krevní tlak (a nemusíš čekat po Novém roce). Pokud i ten bude v pořádku a lékař nezjistí problém (nejenom s tlakem, ale i se srdíčkem), tak bych klidně běhal do 70TFmax. a možná bych trochu zvýšil kilometráž a hlavně pomaloučku. Pokud přesáhneš tepovku, tak jdi. Samozřejmě jíst zeleninu a další „zdravé potraviny“. Ale neber to jako radu. Tu by měl dát lékař. Věřím, že bude vše v pořádku.
pavlicek 26.12.2013 19:24:13
>> filipoinzagi, 26. 12. 2013 19:04:07
Hodnoty krevního tlaku (kopírováno z Wikipedie)
Vysoký krevní tlak
vyšší než 140 mm Hg
vyšší než 90 mm Hg
Normální krevní tlak
90–119 mm Hg
60–79 mm Hg
Nízký krevní tlak
< 90 mm Hg
< 60 mm Hg
Nicméně je třeba dodat, že na velikost krevního tlaku působí mnoho vlivů: věk, aktuální mentální a fyzické rozpoložení, okolní teplota a jiné. Například u starších lidí je vysoký systolický a nízký diastolický tlak normální z důvodu opotřebení a menší pružnosti krevního řečiště. Obecně je nebezpečnější vysoký spodní tlak, protože se jedná o nejnižší tlak v krevním řečišti, tedy tlak, který jej namáhá neustále.
Konec citace. Myslím, že u Tebe bude chyba v měření. Zkus to ještě víckrát.
rudo 26.12.2013 21:25:56
ked to trva cely mesiac, tak to nebude nastupujuca infekcia, ta by sa uz davno prejaviila a z popisu to nebude nai pretrenovanie.
kludovy tep je parameter dosiahnuteho stupna kludu. Teda stupna fyzickej necinnosti v case merania,, stupna IS necinnosti – teda neexistencia virusov a bakterii, stupna chemickej cistoty a stupna psychickej-emocnej necinnosti.
predpikadam ze vies ako sa pri tom fyzicky nehybat a tiez ze sa nejedna o skrytu infekciu, takze zostavaju faktor c 3 a 4.
Jednak moze isto chemicke ovplyvnenie – lieky drogy a skryte chemikalie v potravinach, rozne tie farbiva atd z processed foods, ale naprikald aj kafein a ine drazdive drogy, kakao cokolada atd.
bolo by zaujimave sa sutredit niekolko tyzdnov na absolutne cistu stravu ked si vsetko jedlo sama uvaris z cistych zakladncyh surovin, snad najlepsie by bolo len jest varenu hnedu ryzu a varenu zeleninu a sledovat
dalsia otazka je psychika-emocie, nejaky trvaly skyty stress, trvale napatie, podrazdenost zurivost strach.
kto triochu ovlada relaxacie a meditacie, tak si vlastne nemoze merat kludovy tep ako ukazovatel fyzickeho stavu, pretoze postupnym skludnovanim nervoveho systemu sa nauci spomalovat tep az pod hodnoty zopovedajuce fyziologickej situcii a naopak opacny psycho-emocny stav ukazuje hodnoty ovela vyssie ako by zodpovedali fyzickej situacii
takze si prehodnot ake bereis lieky ake beries nejake ine doplnky ake vselijake vyrobky pojedas a popijas o ktorych nemozes vediet co sa tam tajne pridava atd a potom si prehodnot svoj psycho-emocny stav.
behaj kludne dalej pokial ta beh nevycerpava
rudo 26.12.2013 21:28:12
>> filipoinzagi, 26. 12. 2013 19:04:07
telo si same nastavuje taky krvny tak aky potrebuje , aby dostalo ziviny a kyslik do vsetkcyh tkaniv. trvalo zvyseny tlak ukazuje na ciastocne blokady niekde vo vlasocniciach a vynutene natlakovanie, umele znizovanie liekmi sposubuje odumieranie slabo zasoboveho tkaniva kam sa to uz znizenym tlakom nepretlaci.
Dwarf 26.12.2013 22:39:14
>> Domča.L., 26. 12. 2013 9
Před pár lety jsem měl stejný problém. Diagnóza – borelióza. Přeji Ti, ať je to něco jiného.
Dwarf
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.