Prosim o pomoc
rejca
22.05.2015 14:01:30
>> rudo, 22. 05. 2015 13:46:18
vím a nejím… ale mnohem větší peklo to bylo před desetiletími (staletím) než teď
kdepak, porovnal jsem poválečný vývoj (po 2. světové) či meziválečný (válka je extrém vždy)
tu dobu nepamatuji, kdy tu žili Númenorejci
lepší Švejk, který si hraje na blázna, než obráceně
Černé Voděrady
MartiNo
22.05.2015 14:07:01
>> jm1, 22. 05. 2015 13:45:40
Takže tvůj případný experiment se stravováním by narážel na to, že bys již nebyl konzument všeho, co dostaneš na talíř jako teplé jídlo? Byla by to okolnost, kterou je třeba vyhodnocovat při rozhodování, zda zkusit určitou (třeba dosti výraznou) úpravu stravy?
rejca
22.05.2015 14:15:52
>> MartiNo, 22. 05. 2015 14:07:01
Jsou určité kulturní zvyklosti, že lidi jedí nedělní oběd stejný – když mohou. U nás se tomu říkalo, že je někdo vybíravý, když to měl jinak (když nebyl marod).
A v poslední řadě, když někomu něco vyhovuje, proč by to měl měnit a experimentovat? Proto, že je dneska módní měnit vše? Proč?
Copak naši předci stále experimentovali s jídlem? Vysazovali chléb či
máslo? Nejedli maso či zeleninu? Proč odhlížíme od našich předků a od
jejich zkušeností a snažíme se být IN?
Brno
Petr Kaňovský
22.05.2015 14:24:21
>> Brutto, 22. 05. 2015 09:51:38
Žádné velké výkyvy cukru v krvi podle mého názoru nejsou, tedy nahoru ani dolů, jí-li se cukr kontinuálně, v menších dávkách (více pak po tréninku, aby se co nejdříve vyrovnala hladina cukru v krvi). Představuji si to tak, že buď mohu brát Biseptol 4× denně, s normálním uvolňováním, či velkou tabletu jednou denně s postupným uvolňováním (já toto nebral už asi 20 let, ale taťka bohužel ano). Stabilnější hladina bude dle mého názoru i tak při tom braní 4×denně a ještě stabilnější by byla, kdyby se bralo půl prášku 8× denně.
Mimochodem, už poněkolikáté zkouším narušit běžný scénář, který byl, že po delším poledním běhu jsem dal hned normální oběd, často nějaké kuřecí maso tŕeba s rýží, ale ten mě neuspokojil a pár minut poté dával nějaké sladkosti, či sladké jogurty, čokoládová mléka apod.. Důvod vidím v tom, že takový oběd bohužel nevyrovnal dostatečně rychle nižší hladinu cukru, a proto jsem měl nadále potřebu dalšího jídla. Teď to dělám tak, že dám třeba čokoládové mléko a něco k tomu (jablko, jogurt, housku), a tím se cítím uspokojeně skoro hned, běžné jídlo pak dám s odstupem 1–3 hodiny. Výsledek je, že celková denní kalorická spotřeba je menší a nemusím jíst 20 tisíc kJ na den.
Každopádně, můj životní styl je natolik specifický, že už i ve stravování více věřím svým zkušenostem, než obecně platným doporučením. Asi i proto bych ale tyto zkušenosti neměl psát, protože jsou pravděpodobně nepřenositelné na další lidi, kteří žijí úplně jinak.
Brutto
22.05.2015 14:54:00
>> Petr Kaňovský, 22. 05. 2015 14:24:21
Jasne ja to beriem a potvrdzujem to, okolo coho sa tu tocime stale dokola. Ze na kazdeho funguje nieco ine. Ja keby som sa stravoval ako Ty, som do pol roka cukrovkar, lebo ja mam sialene reakcie inzulinu na prijem cukru a tym padom aj mnoho inzulinu, ktory ten cukor na seba naviaze a tym padom pride aj hlboky pokles cukru v krvi, priam hypoglykemia. Takze ja by som po takom obede, ze si dam cokoladove mlieko a jablko sice zostal chvilu najedeny, ale do hodiny by som vyslovene musel nieco ZOZRAT :) Taketo stavy som maval velmi casto :) Dnes som si napriklad zabehol svoj ranny 17 km beh do prace (nalacno samozrejme), o jedenastej som si dal 20 g struhaneho kokosu s 3 deci ovcej zincice a stale nie som hladny. Keby som si po tom rannom behu slahol nejaky cukor, tak uz teraz jem minimalne tretie jedlo :)
Černé Voděrady
MartiNo
22.05.2015 15:04:19
>> rejca, 22. 05. 2015 14:15:52
Nedělní oběd (chápu to v širším smyslu slova – tj. určité větší společné jídlo) je natolik bohatý, že si každý z mís na „nedělním stole“ naloží, co je mu milé. Tu kulturní zvyklost znám a chápu, ale respektuji pouze do té míry, že nežádám kuchaře (obvykle tedy sebe), aby chystal něco extra, a stejně tak děti nežádají, jen prostě nejedí všechno.
Požadavek sníst vše, co je mi předloženo (jak co do druhu, tak množství), mi dokonale znechutila MŠ a posléze školní jídelna. Nechápu, co je kladného na tom takovou „kázeň“ očekávat (i) doma. Svoje děti jsem se nikdy nesnažila přimět jíst něco, co se jim nezdálo. Ony ve výsledku zas tak vybíravé nejsou, hlavně nejsou náročné – ty přílohy např.: syn má raději brkaši, dcera celé brambory. Když už vařím, není problém udělat obojí (přičemž já si nevezmu nic, a nikdo se netváří, že „trhám partu“).
Ohledně experimentování: možná naši praprapředci jedli kvalitně, a neměli moc z čeho vybírat, tak co by vysazovali, že.
Mě ve školní jídelně naučili (ano, byla jsem dítě poslušné a tvárné) konzumovat nikoli kváskový chléb s máslem hodným toho názvu, natož zeleninu, ani jiné jídlo z průmyslově neupravených surovin, ale knedlíky a těstoviny s omáčkami a masem, přičemž vše předložené prošlo různými procesy konzervace, „obohacení“, a bylo plné bílé (postupem doby zcela znehodnocené) mouky. Že mi toto stravování (spousta lepku, sacharidů, průmyslově hodně poznamenaných uzenin a sýrů, „umělých“ jogurtů, sušenek, …) moc nevyhovuje, mi dlouho nebylo jasné, průvodní jevy typu „je mi těžko“ jsem považovala za normální pojídelní stav.
Teprve „povolením si“ opravdu vynechat všechny přílohy a pečivo, které mě stejně nikdy moc nelákaly, a k tomu si odepřít i různé koláče, buchty atd. o sušenkách z obchodu nehovoře (ke kterým jsem celkem tíhla) jsem zjistila, že to není normální stav, ale že mi může být celé dny daleko lehčejí, příjemněji. Neexperimentuji proto, že je to IN, ale díky tomu, že je to IN, jsem přišla na to, že mi opravdu vyhovuje jíst něco jiného, než mě naučili v dětství a dospívání.
Brno
Petr Kaňovský
22.05.2015 15:24:17
>> Brutto, 22. 05. 2015 14:54:00
Měřil sis někdy glykemii, či měřili Ti u doktora?
Je-li Tvé tělo adaptováno na ketony, pak si už ani po dlouhém běhu nesmíš dát to, co já, protože prostě po běhu klesne cukr méně, takže pak platí to, co píšeš.
Nebavím se teď o tom, jestli můj jídelníček je superzdravý, ale
o tom, že bez nějakých zásadních úprav jsem se dostal na hmotnost
o 3 kg níže, přitom naprosto bez hladu. Tělo si samo najde novou
rovnovážnou hmotnost, protože jak teď vážím méně, tak při stejné
kilometráži má nižší výdej. Uvidím pak, co bude dál, ale zatím jsem
spokojený. Také se mnohem méně přehřívám, když nejím tak moc
bílkovin, jak dosud. Kromě toho jsem sladkými jídly uspokojen tolik, že ani
musli apod. nesežeru večer tolik, takže ten pytel tu už mám pátý den.
Toto se mi ještě nestalo, až si říkám, jestli jsem normální.
Ještě k těm mým příjmům, uvádím jedno z doporučení Tam se mi ale zdá až příliš bílkovin, těch mívám méně a tuků více. Kilometráž jsem zadal včetně ekvivalentů z chůze, rotopedu apod. V oblasti energetického příjmu a sacharidů mi to vychází obdobně i z jiných zdrojů, na které jsem na Internetu narazil.
rudo
23.05.2015 00:00:04
skolni jidelna = plucka na smotane s cestovinou
Brutto
23.05.2015 16:28:55
>> Petr Kaňovský, 22. 05. 2015 15:24:17
To je pravda, glykemiu som si nikdy nemeral ani u doktora. Hodnotim to vsetko podla pocitov. Celkom dobreTi ide pracovat so svojou hmotnostou, dolezite jeze Ty si spokojny a citis sa dobre. Vtom odkaze je ale naozaj prilis vela bielkovin aj podla mna.
Eulenspiegel
23.05.2015 17:02:10
>> Brutto, 22. 05. 2015 14:54:00
Eh? To je ale právě dobře… Špatné by bylo, kdyby se inzulinu vylučovalo málo, nebo by na něj buňky nereagovaly a glukoza by šla naopak nahoru a na nižší hranice, směrem dolů by klesala pomalu. Pokud po přijetí cukru jde hladina glukozy rychle dolů a inzulín funguje hodně silně, je to naopak žádoucí (z čehož neplyne, že je žádoucí nutit slinivku k tomu, aby ho produkovala často) a naopak jsi od cukrovky DÁL, ne BLÍŽ.
Tím nechci říct, že máš měnit stravování, nebo tak. Pokud ti NSS vyhovuje, není důvod. Jen říkám, že strach z toho, že inzulín funguje, a dělá to co má mi připadá celkem nesmyslný :-O
>> jm1, 22. 05. 2015 15:38:21
+1 :D opravdu je třeba tohel zdrojovat? :D
Brutto
23.05.2015 20:08:55
>> Eirrikr, 23. 05. 2015 17:02:10
Prave naopak. Cukrovkar by zo mna bol, nakolko by som sa zacyklil prave do tychto „nizkocukrovych vln“ a dodaval by som telu stale viac a viac sacharidov. Nasledkom by bola prave ta inzulinova rezistencia a uz by sa to viezlo. Tak som to myslel.
max39
24.05.2015 20:23:10
STEVEN ty partizan.Ty sa tu uz s nami/so mnou nerozpravas?????????????
Tyzden presiel a ja o tebe a tvojich uspechoch neviem nic.
To sa medzi kamosmi nerobi.
MAX
Brno
Petr Kaňovský
24.05.2015 21:40:01
Po několika letech jsem koukl na zdejší odkaz blogy a hned narazil na celkem pro toto téma zajímavý příspěvek , který dává zase trochu jiný pohled na věc. S podobnými závěry jsem se už setkal i u jiných lidí, i takový přístup je možný a pro mnohé fajn.
Steven 07
24.05.2015 22:06:48
>> max39, 24. 05. 2015 20:23:10
Maxi, příteli, samozřejmě rozprávám, akorát mám poměrně přísná kriteria na úspěch:-). Na svůj vlastní myslím. Ono to tak rychle nejde, každý týden osobáček neumím.
Ale sleduji, fandím, nevzdávám. Řeším na fšech frontách, však víš:-):-):-).
Steven
max39
24.05.2015 23:49:07
>> Steven 07, 24. 05. 2015 22:06:48
Tak samozrejme drzim palce.Su aj dôlezitejsie veci ako zhodit nejake to kilecko.Z toho sa svet nezruti.
Zajtra je 19 den ad ATB.Popravde uz kaslem na RUDOVE 3tyzdne.Idem do toho naplno.Strava (nech uz si ju nazve kto chce ako chce ale bude to hromada zeleniny, maso,vajicia ,syry,mliecne vyrobky) a kopce ,kopce kopce.Kazde kilo co zhodim nahradim zavazim.Uvidime.
Mal so vcelku zaujimavy vikend-SACHARIDOVY!!!!!
22 policajtov na chate.Od piatka az do nedele.No hruza.Tento rok mi akosi
ide karta .
Teraz vaha 103kg.Ale rozbalim to na plne pecky.Oddychnuty som dostatocne.Treba zacat uz aj makat.Tak len ta poprosim obcas sa pripomen.Budem rad.
MAX
max39
25.05.2015 00:08:35
>> Petr Kaňovský, 24. 05. 2015 21:40:01
Je to fajn prispevok.A podla mna len pre velmi a zdôraznujem velmi trpezlivych ludi.
MAX
max39
25.05.2015 00:21:29
>> rudo, 23. 05. 2015 14:17:21
"""Jej bežné menu počas dňa býva zostavené z dvoch bielkov, jedného žĺtka a štvrť šálky šunky na raňajky a zo sto gramov grilovaných kuracích pŕs a šálky parenej cukiny na večeru
Read more: http://feminity.zoznam.sk/…at-telo-snov#…""""
A toto sa ti RUDO zda dobra strava.No mne tada nie.
MAX
rudo
25.05.2015 00:21:38
>> max39, 25. 05. 2015 00:08:35
kto nema cas byt trpezlivy dnes
bude vesmirom donuteny naucit sa trpezlivosti neskor
netrpezlivym je dost tazko najst cestu ku krajsim zajtrajskom
rudo
25.05.2015 00:27:27
>> max39, 25. 05. 2015 00:21:29
nikde som nenapisal ze ja to povazujem za dobru stravu
Ale vies, ja neviem co znamena " DOBRA STRAVA "
tak isto ako pri behani neviem co znamena " DOBRY TRENINK "
viem ale aky trenink by v dnesny den pre konkretneho bezca vzhladom na jeho bezecku historiu uroven a jeho najblizsie aj dlhodone plany by bol viac efektivny ktory by bol skodlivy a ktory zbytocny
a tak aj urcita strava
pre niekoho v urcitej situacii na urcity ciel moze byt velmi vhodna
a kedze ta holka ten svoj ciel rychlo dosiahla
tak to pre nu bola vhodna strava
ten clanok bol o tom, ako rychlo dosiahla ciel a aky mala na to papaci system
tam sa nepise ze odvtedy co to dosiahla tak stale papa
nic nie je na vecne veky a nikdy inak
alebo ked si vyberes stravovaci system na dosiahnutie rychleho ciela
tak nejdes s kuchynskym hrncom na radnicu a neslubis tam sobasnemu uradnikovi
ze budes zrat len z 1 hrnca kym vas smrt nerozdeli.
kludne mu tam povedz, ze iba kym ti bude vyhovovat, ze potom ten hrnec vymenis alebo budes striedat a kazdy den bude iny.
max39
25.05.2015 00:48:39
>> rudo, 25. 05. 2015 00:27:27
Tak vidis RUDO a ja si prave myslim ,ze ty velmi dobre vies co je DOBRA strava a co je DOBRY trening.Nekoniec som ti to uz viac krat naznacil ,ze verim tvojim postupom.A tie ma potiahli tam kde som.Co je super.Pred par mesiacmi som o niecom takom ani nesnival.
Trosku opatrnejsi som uz v tych Tvojich vesmirnych myslienkach.Ale to je vec nazoru.A ja ti ho v ziadnom pripade neberem.Nakonec clovek sa uci cely zivot.
P.S. Dufam(budem rad ak mi to potvrdis),ze uz sa môzem do VERTIKALU opret naplno.
MAX
rudo
25.05.2015 01:41:29
>> max39, 25. 05. 2015 00:48:39
naplno nie
po dlhom vypadku si telo musi postupne zvykat
to by bolo ako ist na preteky bez treninku
tazke zacat mozes ale ber to prvy tyzden ze si zaciatocnik
aj svetovy rekorder po 4 tyzdnoch vegetu zacina len optarne
tiborw
25.05.2015 08:54:50
Dnes zase nieco o spani.
rudo
25.05.2015 10:07:54
nenispanijakospanialespanispanitojespani
Postrizin
SlavoK
25.05.2015 10:16:18
>> rudo, 25. 05. 2015 10:07:54
Jen jestli s tim bude suhlasit i Skritek Hugo…
rudo
25.05.2015 10:18:05
>> SlavoK, 25. 05. 2015 10:16:18
souhlasit bude, jen jestli to take takhle verejne rekne
rudo
25.05.2015 10:21:01
Také Bolt však stárne, den před začátkem mistrovství světa mu bude 29 let a tak na sebe musí brát větší ohledy, ale zároveň na sebe i být přísnější. „Ano, dávám pozor na každý detail. Častěji se sám kontroluju, a chodím i častěji k lékaři. Zranění totiž může zruinovat celou sezonu. Snažím se jíst lépe, vynechávat některé věci, které bych chtěl dělat. Je to těžké, ale jsem na to za ty roky zvyklý. Už si nemůžu dovolit kombinaco společenského života a tréninku jako dřív, když jsem byl mladší. Teď si musím víc odříkat,“
a tiez uz asi neurobi 22 policajtov za vikend
Skritek Hugo
25.05.2015 10:24:23
>> rudo, 25. 05. 2015 10:18:05
Katogoricky nesouhlasim. Ale to bude orientaci.
rudo
25.05.2015 10:53:05
>> skritek Hugo, 25. 05. 2015 10:24:23
jojo ja vedel takhle verejne
pak mi to poseptas
Steven 07
29.05.2015 21:40:44
Ahoj Maxíku,
tak co, jakpak to jde po chorobě? Začal jsi pěkně pomaličku, jak Ti bylo doporučováno, nebo jsi na to vletěl jak je Tvým dobrým zvykem:-).
Chci Tě jen pozdravit:-)
Steven
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.