Nutrend - palmový olej
Praha 4
Dav 02.01.2016 11:07:33
V tyčince Voltage jsem objevil palmový olej, tak jsem napsal do Nutrendu, jsem zvědavý, co se bude dít
Dobrý den, již docela dlouho používám při dlouhým bězích Váš výrobek, tyčinku Voltage, musím se přiznat, velmi se mi osvědčila, nyní jsem však při studiu jejího složení k svému velmi nepříjemnému překvapení a zklamání zjistil, že obsahuje palmový olej.
O negativních účincích konzumace palmového oleje na lidské zdraví, stejně jako o ekologických dopadech jeho pěstování se mi zdá zbytečné se rozepisovat, tyto skutečnosti jsou všeobecně známé.
Domnívám se, že firma propagující zdravý životní styl a spolupracující jak se sportovci, tak s výživovými odborníky, by se měla ve svých výrobcích palmovému oleji zdaleka vyhnout, proto bych rád věděl, zda se do budoucna chystáte na této alarmující skutečnosti něco změnit.
Protože vím, že Vaše výrobky jsou hodně používané mezi běžci, dovolím si tento dopis, stejně jako Vaši případnou odpověď, uveřejnit na stránkách Běhej.com, proto jej prosím považujte za otevřený.
Předem děkuji za odpověď, David Schovánek
Praha-Dalejské údolí
oblivion 02.01.2016 15:20:08
Pokud ten palmový olej není ztužený, tak to zdravotně není katastrofa:
S ekologickými dopady je to horší…
aselle 02.01.2016 16:08:19
To jsem teda zvědavá na jejich odpověď :)
pam65 02.01.2016 16:26:38
>> oblivion, 02. 01. 2015 15:20:08
Tam nejde o cholesterol. Rafinované rostlinné tuky mají jiné problémy. Cholesterol ve stravě a v krvi spolu až tak nesouvisí http://www.novinky.cz/…sterolu.html
pam65 02.01.2016 16:35:12
Přečetl jsem si leták a je to vůbec kravina:
- vločky: proč při běhu konzumovat vlákninu? pokud jsou celozrnné, tak fytáty blokují vstřebávánmí zinku
- antioxidanty: nestačí jen tak během dne? musím je jíst při běhu? nebo si prostě na dlouhý běh vezmu tabletku (před/po/během?)
- proč je tam drahá Palatinosa, když sacharidy jsou i v tom obilí? glykemický index lze snížit tuky (oříšky, …)
Rohlík s máslem a tabletka antioxidantu mají prakticky stejnou nutriční hodnotu. Tu tabletku píšu kvůli objemu a praktičnosti. Krystalické céčko z DM marketu lze použít na přípravu pití jako kyselidlo (lépe se to pak vstřebává a méně žbluňká).
Praha 4
Dav 04.01.2016 10:17:29
Odpověď od zástupce firmy Nutrend:
Přeji dobrý den Reaguji na váš email ohledně obsahu palmového oleje v našich výrobcích.
Jsme potěšeni, že si všímáte podrobností na etiketách a hodnotíte složení. Předpokládám, že jste jistě zodpovědný a cílevědomý člověk.
Nicméně si sama odpovězte na několik otázek: Dáváte si v restauracích běžné „zdravé“ jídlo? Například maso s restovanou zeleninou? Zajímala jste se někdy na jakém tuku byl pokrm připraven?
- Tak věřte, že na nejodolnějším tuku proti vysokým teplotám. Stolním oleji, který palmový tuk právě z důvodu předpokládaných vysokých teplot obsahuje.
Dáte si ráda v parných létech točenou zmrzlinu?
- Věřte, že většina pochutin, které konzumujete obsahuje tento typ oleje.
Uvědomte si, že tato forma tuku je všude kolem vás a dostáváte se s ní do styku víc, než by jste si vůbec mohla uvědomit. Pokud zajdete do hlubšího průzkumu, zjistíte, že obsahuje vitamíny E, D, K a provitamín vitamínu A – beta karotenu. Rovněž obsahuje koenzym Q10. Beta karoten, vitamin E a koenzym Q10 patří mezi antioxidanty, které působí proti negativním vlivům tzv. volných radikálů z okolního prostředí A hlavně si uvědomte, že tato forma oleje může být použita záměrně kvůli technologii výroby či přípravy. Je jen otázka, kolik daného typu oleje je v konkrétním výrobku obsaženo!
Doporučím vám nepodléhat celosvětové hysterii a mediální manipulaci s veřejností. Pochopitelně naše společnost nesouhlasí likvidací pralesů, které má ekologický dopad na celou planetu a z toho důvodu používáme palmový olej od švédské společnosti, která má certifikát „RSPO“ (Round Table on Sustainable Palm Oil), což znamená, že je z kontrolovaného zdroje, kde se tyto palmy pěstují pro hospodářské účely a dokonce z každého koupeného kila olejeodvádíme zpět peníze na rozvoj, podporu a obnovu deštných pralesů!!!
Snad je pro vás moje odpověď uspokojivá S přátelským pozdravem za společnost Nutrend Michal Tůček
--
logo
Michal Tůček Manager klubu NUTREND
tel.: +420 800 750 750 email: tucek@nutrend.cz
NUTREND D.S., a.s. Chválkovice 604 779 00 Olomouc
Praha-Dalejské údolí
oblivion 04.01.2016 15:43:51
>> pam65, 02. 01. 2015 16:26:38
No moment, kdo tady mluví o cholesterolu ve stravě? Palmový olej přeci téměř žádný neobsahuje (100× méně, než máslo). A ten v krvi je stále (i dle toho článku na „novinkách“) ukazatelem dopadů „necholesterolové“ stravy na zdravotní stav (např. skrze zánětlivé procesy).
Rafinace palmového oleje je fyzikální, takže jediný kritický bod je vysoká teplota při paro-vakuové distilaci (deodorizaci), kdy v závislosti na dosažené teplotě, délce jejího účinku a kvalitě vstupní suroviny mohou vznikat rizikové sloučeniny (3-MPCD a glycidyl estery). To je bohužel případ i dalších rafinovaných tuků (třeba i kokosového) a výrobků z nich. Reálná škodlivost těchto esterů je ale teprve zkoumána.
Negativní ekologický dopad je zřejmý, ovšem když už chcete bojkotovat tyčinky, zkontrolujte si také např. složení mýdel, která používáte. Navíc nahrazení palmového oleje jinými srovnatelnými oleji má též negativní dopady, kvůli nižší výnosnosti ostatních plodin a tedy většímu záboru půdy – naštěstí ale jinde, než v tropech. Též to může znamenat, že těch výrobků, kde je takový olej nenahraditelný, bude prostě nutné se vzdát. No a nakonec je dobré se zamyslet, kdo by z omezení produkce palmového oleje mohl mít prospěch a ze současné „hysterie“ tak má radost. Málo co je totiž černobílé. Osobně samozřejmě orangutanům fandím a palmový tuk neužívám (ač ne nijak záměrně).
No a nakonec, hlavní složkou palmového oleje (či hlavní diskutabilní složkou jeho oleické frakce) je kyselina palmitová (C16:0), která nemá nikterak závažné škodlivé účinky, je přítomna v mnoha základních potravinách (máslo, žloutek, losos) a má i prospěšné metabolity (kyselina palmitolová). Takže nakonec záleží jen na kvalitě použitého oleje, což se ze složení vyčíst moc nedá… :o(
Praha-Dalejské údolí
oblivion 04.01.2016 16:03:01
>> Dav, 04. 01. 2016 10:17:29
Odpověď Nutrendu je značně alibistická, ale:
- mají pravdu ohledně všudypřítomnosti, pokud bojkot, tak začít podle množství, tedy dle spotřeby na den – mýdlo, zmrzlina či hranolky z toho mohou vyjít hůře
- RSPO – no aspoň že tak
- možná zdravotní rizika neplynou z oleje samotného, ale z jeho zpracování
Ta tajemná formulace o úmyslném použití kvůli technologii výroby: Jde především o bod tání, či spíš „tavný profil“, kde se určité frakce palmového oleje používají jako náhrada kakaového másla, zejména ve směsi s bambuckým máslem (pro vyrovnání profilu MK – C16:0 a C18:0), které je ve složení tyčinky též uvedeno.
Pce
Michal435 04.01.2016 18:13:02
>> Dav, 04. 01. 2016 10:17:29 Přesně něco podobného jsem čekal.
aselle 05.01.2016 20:31:08
>> Dav, 04. 01. 2016 10:17:29
pro si myslí, že jsi holka? :D „..Nicméně si sama odpovězte na několik otázek: Dáváte si v restauracích běžné „zdravé“ jídlo? Například maso s restovanou zeleninou? Zajímala jste se někdy…“
Nj obhajovací meil. Ten certifikát RSPO mají uvedený na obalech?
Praha 4
Dav 06.01.2016 09:32:32
>> aselle, 05. 01. 2016 20:31:08 „…proč si myslí, že jsi holka?“ Komunikace se zákazníkem zjevně probíhá pomocí tlačítek „Ctrl C“ a „Ctrl V“ RSPO jsem na obalech nenašel, nic o tom nevím, nechci spekulovat…
jm1 06.01.2016 10:39:09
>> aselle, 05. 01. 2016 20:31:08
>> Dav, 06. 01. 2016 09:32:32 …RSPO jsem na obalech nenašel…
Uvazujme rozumne. Doopravdy si dokazete predstavit vyrobek vahy 65 g s obalem potistenym jeste necim vic nez jen povinnymi informacemi ?
vs
Postrizin
SlavoK 06.01.2016 10:51:50
Jak jsem pochopil Karla, tak vzasade slozeni palmoveho oleje neni nijak spatne ze zdravotniho hlediska. Problematicke muze byt zpravocani ale to v tomto konkretnim pripade jakozto ani u 99% jinych potravin nevime. A nevime ani jak by byl/je zpracovany jiny olej, ktery je v momentalni vseobecne prizni (kokosovy, kakaovy)
A co ten ekologicky dopad? Je rozdil v ekologickem dopadu 1kg palmovy, kokosovy, kakaovy tuk?
Postrizin
SlavoK 06.01.2016 10:58:21
Jeste k tomu certifikatu RSPO – nic o nem nevim, jenom obecna uvaha – nechpau jak muzete verit nejakym takovym certifikatum na ruznych vyrobcich, kde je skutecny povod suroviny prakticky nedohledatelny, natoz pak realne podminky jeji vyroby.
Vzdy ani primo v CR se neda verit ruznum certifikatum kvality a puvodu na potravinach – viz nedavny problem medu primo od sdruzeni ceskych vcelaru.
aselle 06.01.2016 22:15:14
>> jm1, 06. 01. 2016 10:39:09
A proč ne? Když už se certifikáte ohánějí, má být na obalech. Nemusí to mít např tak velký nápis VOLTAGE :D
SlavoK Ano, to je pravda, já o tomhle certifikátu taky čtu po prvé a nevím, zda mu věřit či ne.. ostatně čemu tady můžeme věřit a čemu ne? Viz označení potravin ČESKÝ VÝROBEK přitom to zde bylo jen přebalené… Jen mi šlo o to, když už to má certifikát, podle mě má být na obalech…
jm1 06.01.2016 22:39:35
>> aselle, 06. 01. 2016 22:15:14
Proč ne? Což třeba z důvodu čitelnosti a/nebo praktičnosti ?
IMHO by to buď bylo všechno tištěno na obalu stávající velikosti (ale pak by si to nejspíš vynutilo font velikosti 1 a přinejmenším já bych to nepřečetl ani s lupou), anebo by to vyžadovalo obal několikrát větší než jím krytý obsah (a špatně by se to dávalo např. do běžecké ledvinky).
Doopravdy tu některou z těchto variant někdo chce?
aselle 07.01.2016 08:36:27
>> jm1, 06. 01. 2016 22:39:35
výpis složení jsou taky blechy a přesto to čteme :p
Brutto 07.01.2016 09:16:01
Na energetickych tycinkach by som to takisto primarne neriesil. Kedze ich jem tak 3 – 4 krat za rok, spadaju do kategorie „je mi jedno z coho su“ ci uz z hladiska mojho zdravia alebo aj z hladiska ekologie (a to mam orangutanov naozaj rad). Zlozenie vyrobkov riesim na jedlach, ktore jem denne, tam si davam vacsinou fakt bacha. Ale je pravda, ze tycinka prave tejto znacky bola doposial jedina, ktora po prvom odkusnuti putovala do pola ako vyzivna potrava pre vtaky :)
Praha-Dalejské údolí
oblivion 14.01.2016 12:48:14
>> SlavoK, 06. 01. 2016 10:51:50
Přesně z toho důvodu doporučuji předběžnou opatrnost i u bio panenského deodorizovaného oleje, u kterého je napsáno jen to, že byl „šetrně“ ošetřen horkou párou. Přitom nárust rizikových sloučenin je značně strmý i při jen nepatrném překročení kritické teploty. A takový kokosový olej má pak výskyt rizikových sloučenin srovnatelný s palmovým olejem. O opatrnosti je fair mluvit proto, že škodlivost ještě nebyla potvrzena (stav před 5 lety), protože v olejích se vyskytují vázaně. Ovšem negativní účinky jejich volných forem jsou velmi vážné.
Ohledně rozdílu ekologického dopadu výroby (pěstování) různých tuků ať udělá rešerši někdo jiný. Už takhle toho vím o „frakování“ palmového oleje víc, než bych chtěl. ;o) Ale poučné to bylo, třeba v uvědomění si, že matematika a průmyslová výroba nemají moc společného. (Tj. jak naivní je předpoklad, že pouhou krystalizací při teplotě 14 °C < t < 62 °C lze palmový tuk zcela rozdělit na nasycené – stearinová frakce – a nenasycené MK – oleinová frakce. Skutečná účinnost je zhruba poloviční a následují tak 2 až 3 obdobné kroky.)
P.S.: Nejrizikovější z hlediska 3-MCPD je sojová omáčka a jiné proteinové hydrolyzáty, kde se tohoto postupu používá k urychlení / obejití přirozené a bezpečné fermentace.
Žďár nad Sázavou nebo Brno
Luckyboy 14.01.2016 18:17:49
>> oblivion, 14. 01. 2016 12:48:14
Nestraš… tohle vlákno raději přestanu číst, nebo umřu hlady
ironman 14.01.2016 18:46:51
Konečně pochopitelně vysvětlenou jak to s těma tukama je: http://video.aktualne.cz/…025900fea04/
Atilius 15.01.2016 09:01:51
Citace: Palmový olej je nejefektivnější olej ze všech, jeho průměrná úroda činí čtyři tuny na hektar a některé oblasti a půdy umožňují získat až devět tun palmového oleje. Výnos řepkového či sojového oleje činí pro srovnání 0,5 až 1,5 tuny na hektar.
Pěstování řepky je rovněž náročnější, a tím i nákladnější z hlediska nároků na výživu rostlin a boje proti škůdcům. To znamená, že jiný olej by v tomto případě vyžadoval mnohem větší půdní prostor, a tím pádem větší vliv a zátěž na životní prostředí. Nejen od těchto aspektů se odvíjí i cena surovin.
Zdroj: http://my89.cz/…ni-expertka/
Takže, když budeme používat např. sojový olej, zase bude problém s pralesy a kácením. On je ten problém i tak…
jm1 15.01.2016 10:43:23
>> Atilius, 15. 01. 2016 09:01:51 …sojový olej, zase bude problém s pralesy…
Soja (a napr. i repka) se pestuje prevazne (vyjimka: Brazilie) v zemich , kde uz skoro zadne pralesy nemaji (= stihli je vykacet v dobe, kdy se to jeste „neresilo“ )
Atilius 15.01.2016 11:31:45
Tak ono existuje jakési „sojové moratorium“ na zastavení kácení pralesů. Já jsem to zase až tolik nestudoval, ale není to úplně černobílé s tím palmovým olejem.
PetulaVlk 17.01.2016 19:59:00
Pralesy se kácí na pěstování soji, kterou se krmí hovězí dobytek v Argentině.
Wroclav 26.01.2016 12:55:12
Misto alibistickeho (a omezeneho) vyjadreni obchodniho zastupce, bych doporucil tento rozhovor http://www.tyden.cz/…_369435.html
Desert 26.01.2016 13:11:45
>> Atilius, 15. 01. 2016 09:01:51
jj řepka atp. je výnos za rok, jak dlouho roste palma, než ten prales zlikvidují???
Postrizin
SlavoK 26.01.2016 14:28:22
>> Desert, 26. 01. 2016 13:11:45
Nejdriv zlikviduji prales, PAK vysadi palmu olejnou. Rodit zacne asi po 3 letech a doziva 25let. Vynosnot na hektar i na energetickou spotrebu je urcite daleko vyssi nez u jinych druhu oleju. Ostatne proto je tak levny.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.