Co jíst před a během závodu, aneb následné zvracení po
Puma 30.06.2016 09:53:52
Ahoj, chtěla bych se s vámi poradit, jak a co jíst před a při delším závodě, konkrétně 24 km. Přihlásila jsem se na třetí ročník jednoho crossu, a když jsem jej běžela před dvěma lety poprvé, bylo mi po doběhnutí šíleně zle od žaludku. Nemohla jsem se ani napít, nic. Tento stav přetrval asi dva tři dny, kdy jsem měla opravdu problém do sebe cokoli dostat. Už si přesně nepamatuji, co jsem před a během jedla, ale s jistotou mohu říci, že jsem v té době měla natrénováno. Loni jsem před závodem (hodinu dvě) měla špaldovou kaši s banánem a během něj na občerstvovačce konzumovala opět jen banány a čokoládu. Po doběhnutí opět nevolnost, nemožnost se napít, najíst, a po cestě domů jsem dokonce zvracela (ven šly jen žaludeční šťávy). Po návratu domů jsem si na chvilku lehla a následně jsem byla úplně v pohodě. Podotýkám, že loni jsem toho moc nenaběhala a kondici jsem měla mizernou. Letos běžím zase a řeším, co a jak jíst, abych se vyhnula této podoběhové nevolnosti. Poradíte někdo? Díky a běhu zdar :))
rudo 30.06.2016 11:12:58
>> Puma, 30. 06. 2016 09:53:52
to nesuvisi s jedlom
to je totalne vycerpanie organismu, zavod bezany na maximum a este trochu cez mozne maximum
proste to v zavode prehanas
moze to byt aj prehriatie
niekedy pomoze sa donutit jest hned po dobehu aj ked sa telo tvari ze nechce
zvracanie je dosledok totalneho hladu ked zaludok ma v sebe traviace kyseliny ktore musia ist von aby si zaludok nevypalil dieru alebo vredy.
na stupni trebovanosti nezalezi lebo fanatocky pretekar vzdy moze ist cez svoje fyziologicke maximum
mozno je to len zaver preteku ked sa ide posledny km anaerobne
taketo stavy poznaju typicky aj v treninku na 400m, napriklad ale rovnako po maratone na doraz.
ale upozornujem ze to moze byt aj z prehriatia
Alena77 30.06.2016 14:49:35
Ty jo, to je pech. A nemáš to od nervů? Jinak máš žaludek v pohodě?
Puma 30.06.2016 16:32:41
Díky za rady :)
Osobně si myslím, že to je spíše tím jídlem. Nijak jsem to totiž s rychlostí nepřeháněla a sem tam i přešla do chůze (hlavně při druhém závodu). Ani extra teplo nebylo.
Naopak o sobě vím, že když mám prázdný žaludek, tak z toho zvracím. Jinak mám žaludek v pohodě a ani na výbězích nijak netrpím, pokud nejdu vyloženě nalačno.
A závody si chodím užít, takže žádné nervy :))
Černé Voděrady
MartiNo 30.06.2016 18:11:29
>> Puma, 30. 06. 2016 16:32:41
No tak teď nevím – jestli jsi závod nešla na hraně sil, ale užit si ho, a při výbězích netrpíš, tak co je při závodě jinak, že pak zvracíš? Délka? Natrénuj to. Prodlužuj výběhy tak, aby pro tebe délka závodu (aspoň časově) byla „normální“ (když to není ultra, samozřejmě).
Nejbezpečnější je jíst a pít v den závodu i při závodě to, na co jsi zvyklá z tréninku.
Prievidza, Slovensko
ttomino1980 30.06.2016 20:55:16
Ja beham výlučne na lačno …kedze beham ráno …pred pretekom sa mi osvecil maslovy chleba s tvrdým syrom …keďže väčšina behov startuje o 10 tak volim skor vydatnu veceru.. ráno cestujem …a maximálne 1 chleba a kava, niekedy banan Na spaldovu kasu alebo napr vlocky s mliekom by som to neriskoval
Raz som bezal 16ej 1/2m a obedoval mäso a mal som plne plne brucho a nebolo todobre…takze za mňa pred pretekmi maslovy al avokadovy chleba s tvrdým syrom…možno ešte banan
Tesne po pretekoch mi nechuti jest…ani pivo na ktoré sa tesim mi nebere ale vypijem :) ..popripade kofola…ked nezabudnem zobrat…zhltnem par amino al proteinovy napoj…nie je to na vracanie ale žalúdok nie je hneď pripravený prijmat…zato cca po 2–3 hodinách to začne a ladujem sa až kým nezaspim
Ivana Pipi 30.07.2016 14:14:10
Ahoj,vracím se k běhání po několikaleté pauze, mám za sebou pár prvních závodů (10km-půlmaraton), kdy jsem řešila nedostatek minerálů (křeče při závodu) a co jíst po závodě -jak po doběhnutí, aby mi nebylo blbě, tak na doplnění spálené energie/rychlejší regeneraci. Mohl by mi někdo poradit obecné principy? Já si to vyzkouším a uvidím Dík! PS: Nejím chemii – místo gelu si dám radši banán apod
rudo 30.07.2016 19:55:55
>> Ivana Pipi, 30. 07. 2016 14:14:10
tak kratky zavod 10k-21k z teba predsa nemoze vytiahnut mineraly aby si dostala krce
musis mat dlhodobo deficitne mineraly aby sa to prejavilo v kratkych pretekoch a to sa neriesi stravou pocas preteku a po, ale dlhodobou stravou
krce vznikaju aj z pre-aktivovania alebo pre-nervovania co je skor zalezitost psychickeho stavu
Ivana Pipi 31.07.2016 19:35:48
>> rudo, 30. 07. 2016 19:55:55
Ahoj, jo, to máš pravdu, prodělal jsem pár dnů předtím nšějakou střevní chřipku a ty křeče byly následek, nicméně mi to pomohlo si uvědomit, že bych si možná příště preventivně něco mohla dát – a to i dlouhodobě. Jinak na křeče netrpím…
rudo 31.07.2016 20:06:38
>> Ivana Pipi, 31. 07. 2016 19:35:48
dlouhodobe 90% stravy je zelenina
Ivana Pipi 01.08.2016 19:48:00
>> rudo, 31. 07. 2016 20:06:38
Dík, to sice nesplnuju, ale vzhledem k tomu, že jsem vegetarián, jím zeleniny hodně. Myslela jsem, že s eněkdo podělí o zkušenosti, spíš…
rudo 01.08.2016 22:10:24
>> Ivana Pipi, 01. 08. 2016 19:48:00
vegetariani maju oprave casto problem so stravou, pokial z lenivosti sklznu do kategorie:
mukarian, pekarian, kolackarian, buchtarian a podobne a kasickarian
obilninova strva moze byt velmi demineralizujuca
naopak maso moze mat dost silnu koncentraciu mineralov kedze zvierata to dostali z travy a zelenych bilin do svojich svalov a vnutornosti
Ivana Pipi 03.08.2016 19:21:20
Tvoje narážky na vegetariánství se mi nelíbí – o zdravé jídlo se dlouhodobě zajímám a do kategorie buchtariánů rozhodně nepatřím. Co jíš před závodem a po závodě ty? Používáš nějaké výživové doplňky?
rudo 03.08.2016 20:54:24
>> Ivana Pipi, 03. 08. 2016 19:21:20
neber si to osobne, su to dlhorocne skusenosti s roznymi skupinami a jedincami a viacerych som potom daval dokopy, ja som pred vyse 30 rokmi spravil rovnaku chybu.
MS82 03.08.2016 21:07:56
>> rudo, 01. 08. 2016 22:10:24
Sice nejsem vegetarian, ale hlasim se ke kategoriim cheesecakekarian a kasickarian, kolackarian je na me uz moc extremni
rudo 03.08.2016 21:13:11
>> MS82, 03. 08. 2016 21:07:56
byl jsem tam taky, uz sem se oslobodil
ted se snazim bejt skutecnej vegetarian :
vegetable == zelenina
MS82 03.08.2016 21:23:18
>> rudo, 03. 08. 2016 21:13:11
Se zeleninou trochu bojuji. Kdyz ji mam nakupovat a vidim ty ubozacky, radeji nevezmu. Kase k snidani a zakusky kazdy druhy den urcite nejsou optimalni, ale spis bojuji s obedy (restaurace) a veceremi (nedostatek invence).
Ivana Pipi 03.08.2016 21:34:46
Ok, osobně si to neberu, akorát nemám ráda generalizce, ale pořád jsem se nic nedověděla – zeleninu je dobrý nakupovat ve velkým na tržišti od farmářů, pokud taková možnost je…a pak z ní vařit, ale chápu, že každý nemá tu možnost, neb je v pracovním procesu a obědy řeší hospodama…
jm1 03.08.2016 21:41:03
>> MS82, 03. 08. 2016 21:23:18
Nemůžeš ten NEDOSTATEK INVENCE (stran zeleniny jako PŘÍLOHY pri večeři) nějak rozvést?
Ivana Pipi 03.08.2016 21:53:29
Ze zeleniny se dávařit trilión jídel (i jako přílohy), kdybyste měli zájem, můžu sem hodit pár rychlých receptů na zeleninu jako příloha. Mě teda veškerá zelenina chutná, takže si ji v létě dám syrovou jakoukoliv k čemukoliv a je to nejjednodušší…
MS82 03.08.2016 22:07:38
>> jm1, 03. 08. 2016 21:41:03
Vetsinou skoncim u redkvicek, mrkve a rajcat. Papriku nemuzu (nadyma), obcas pridam salat. Je to k chlebu s necim. Zeleninu jako hlavni veceri neumim, nebo jsem se presneji jeste nenaucil.
Umim si ugrilovat cuketu, lilek, kvetak nebo upect mrkev, ale na to vecer nemam cas. Po sportu potrebuji jidlo celkem rychle, abych nevecerel tesne pred spanim. Rychlym receptum se nebranim
jm1 03.08.2016 22:28:15
>> MS82, 03. 08. 2016 22:07:38
U nas doma je večeře HLAVNÍ JÍDLO (neobedvame, v polední přestávce ev. jejim analogu se běhá ).
HLavni jídlo = maso ( i ryba/drůbež je maso ) s přílohou, která je v 95% zelenina ( 5% = sezónně nové brambory).
Samozřejmě to ale znamená, ze zeleninu (ideálně sezonní !) nakupujeme ne na kusy, ale na „tašky“, resp „bednicky“.
SOrtiment:
- saláty ( všech typu) s dresingem. Relativně nový „objev“ – huste balsamico (= cream) jako poleva
- dýně/cukety/lilek
- chřest
- kedlubny/mrkve
- brokolice
- hrásek/fazole (lusky)
- pro Tebe neaplikovatelne papriky 4 barev
- rukola/polnicek
Alka doplňuje:
- lesní rostliny (= kuchyně ala „noma“ ) do nesené z behu
MS82 03.08.2016 22:44:59
>> jm1, 03. 08. 2016 22:28:15
Brokolici jsem zapomnel, delal jsem testoviny s brokolici. Diky za inspiraci. Vecere jako hlavni jidlo dne u me nepripada v uvahu, snidam mezi 7–8, mezi 9–10 mam svacinku a v 11 uz uvazuji o obedu, mam hlad Po obede taky svacinku a pak jeste veca, pripadne jeste hrst rozinek na dobrou noc Obed je samozrejme maso (ryb pomalu), takze nechci veceret rovnez mas. Bud chleba s necim (sunka, vajicka, omeleta) a zelenina jako doplnek nebo ty testoviny s brokolici nebo rajcaty.
Musim se polepsit
jm1 03.08.2016 23:07:59
>> MS82, 03. 08. 2016 22:44:59
Ten stravovaci režim souvisí (IMHO ) i s ev. behy/závody, na které kdo chodí. A pokud jsou " stěžejní" JM závody (1/2m v Brně, BBP, MSBP atp.) se startem kolem 11:15, tak se nejdřív neobedva v řádný cas v den závodu, a následně … Viz vyse
„noční“ běžci/závodnice to ale samozřejmě mají úplně jinak …
rudo 04.08.2016 05:44:38
>> MS82, 03. 08. 2016 22:44:59
delal jsem testoviny s brokolici.
Je to k chlebu s necim.
tak tohle mne desi, kdyz v nasi (ne)kulture je zelenina jako neco co se da na chleba, ke chlebu, nebo s testovinama…
zdrava strava zacina tam kde chleb a testoviny uz neexistuji.
treba navarim velikej hrnec gulashe, kde ale maso muze nebo nemusi bejt a nejsou tam zadny brambory, proste je to zeleninovej maglajz, kde de vsechna zelenina co je prave doma, mnozstvi cibule, mrkve, korenovej petrzlen, celer, repa,… a naokonec se dosypou mrazene zelene fazolky a hrasek a je toho alespon na 2 dni, 3× denne, tazke nemusim varit porad dokola.
ted je sezona s lacinymi obrovskymi cuketami, nastrouham cuketu, nasekam rajciny a kopr a to je zaklad .
ruzne susene biliny na ochuceni jak oregano basil majoranka kmin cervena paprika
a na mineraly nekdy varim kure cele ve vode neokil hodin, aby zmekli i kosti a rozhryzu pak ty casti kosti co uz jsou dostatcne mekke, napriklad celej krk,
kdyz to muze sousedov kocur nepo vsechny hafani v ulici, tak ja take.
MS82 04.08.2016 06:42:38
>> jm1, 03. 08. 2016 23:07:59
Pred zavodem bych taky nejedl, to je jasne.
>> rudo, 04. 08. 2016 05:44:38
zdrava strava zacina tam kde chleb a testoviny uz neexistuji.
Co konkretne ti vadi na chlebu a testovinach? Krome nadmerne konzumace a preslechtene psenice teda. Ja vetsinou kupuji zitny chleba. Kdybychom si chteli stezovat, ze psenice, ktera se pestuje ted, nema nic spolecneho s psenici kdysi, dosli bychom asi k tomu, ze to plati u vetsiny plodin.
rudo 04.08.2016 06:59:38
>> MS82, 04. 08. 2016 06:42:38
Co konkretne ti vadi na chlebu a testovinach?
to jetema ktora sa riesila vsade na forach milionkrat, uz sa mi do nej znovu nechce, si to niekde pozri
ja som si to davno vyriesil pre seba ze to pre mna nie je zaradne do zoznamu ludskej stravy a tym som to uzavrel.
a kazdy clovek co s tym prestane, pozoruje u seba vyrazne zlepsenie zdravotneho stavu, narast energie a aj narast sportiovej vykonnosti
existuje aj dost popularnych knih:
GRAIN BRAIN
WHEAT BELLY
a aj knizky od tenistov, Djokovic atd
ale tieto knizky prisli az potom, co uz ludia davno cez internet si vymienali nazory a skusenosti
dovodov preco chleba a cestoviny nejst je vela a roznorodych a kazdy by bola dlha diskusia, kde aj tak sa ludia nechcu dat presvedcit
jedine co ti mozem poradit : alebo to vseto citaj, tie knihy a diskusie webky a blogy atd
alebo si to na sebe vyslysaj a skus najprv 3 tyzdne a potom 3 mesiace totalne bez ale to msi byt na 100% bez a posudis sam na sebe.
mna desi to ked jedenie zeleniny == polozit si koliesko paradajky na chleba – ved predsa jem zeleninu ???!!!
rudo 04.08.2016 08:13:50
otazka v skutocnosti stoji inak:
preco jest chleba? aky je na to dovod?
ake nutrienty chleba obsahuje ktore nie je lahsie stravit bez inych nasledkov z inych druhov potravin ?
existuje nejaka diagnoza : chlebova nedistatocnost?
da sa nejaky zdravtny stav vyliecit jedenim chleba ?
co ma dat ludskemu telu a psychike jedenie chleba ?
drviva vacsina ludi v nasej kulture chleba jedava, to by malo byt dostatocne varovanie
vacsina sa vacsinou myli a kona nespravne.
poznal som v AUS v nasom klube niekolko celiatikov, ktori sa syriktne cely zivt vyhybalo vsetku z obilia … a tito veterani vyzerali o niekolko desiatok rokov mladsi a prekonavali svetove rekordy vo veteranskych kategoriach a brali zlate medajle na vetranskych svetovych majstrakoch
neboli to zoadny spcikovi atleti, nemali ani dobru techniku ani vykonnost ale kedze podla rodneho listu mohli sutazit v kategorii 60+ 65+ a ritom mali vnutorne telo niekde na 40 (celozivotne bezlepkovo), no tak vyhravali, bol to taky biologicky podvod.
preco teda by mal clovek umelo urychlene starnut ?
jm1 04.08.2016 08:50:56
>> MS82, 04. 08. 2016 06:42:38
Pokud to není převažující složka stravy, tak ani na chlebu, testovinach ev. glutenu není nic ZÁSADNĚ špatného.
TReba asiaté/buddhisté jedí „glutenove“ nudle již od 6. století…
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.