Běh, doplňkový sport, výživa a hubnutí
Josephine 16.01.2010 17:41:07
Ahoj, prosímvás mám takový dotaz. Je mi 22 let. Dostala jsem od přítele 10 hodin s drahým trenérem v posilovně. Vážím 65 kg na 167 cm (po vánocích :D), před 1/2 rokem ještě 69 kg, ale před Vánoci jsem na dva měsíce omezila skoro uplně sladkosti a jako vždy se řídila zásadami zdravé výživy (nejíst večer atp.) a ty 4–5 kg zhubla uplně v pohodě. Také jsem zvedla běžecký trenink ze 45 min/ 2krát týdně na 70 min/3 krát týdně + posilovací aerobik ve škole a cítila jsem se skvěle.
Nyní mi ale trenér řekl, že mám jisté tukové rezervy a mohla bych je shodit. ke třem běžeckým treninkům mi přidal 2 treninky v posilovně i s rotopedem asi na 90 minut a řekl, že mám pomalý metabolismus a měla bych dodržovat následující: po desáté dopoledne nejíst sacharidy, po 15té hodině nejíst bílkoviny a po 18 už ani zeleninu. Držím to pár dní a připadá mi to na hlavu. Nedokážu sníst více než 1200 – 1500 kcal za den, a musím se nutit (jinak předepsaný program není nijak omezený na kalorie). Při běhu se cítím slabá. A navíc mi připadá divné jíst samé kyselé věci (např. maso či nízkotučné sýry v kombinaci se zeleninou) a žádné zásadotvorné věci. Za 4 dny mi váha poskočila o 2kg, tak mi řekněte, jestli se dá tuk zhubnout tak rychle.. podle mě ne. Prosím, jaké máte zkušenosti? Může toto dlouhodobě fungovat? Já mám pocit, že mě takto striktním režim pobízí k tomu, abych jej nějak porušila. Nebo ten princip je správný, ale ne takto striktně.
Děkuji moc za vaše tipy. Ráda bych sice trošku shodila, aby se mi lépe běhalo, ale potřebuju především energii, a té se mi nedostává.
shon@ 16.01.2010 18:48:51
A co teda můžeš jíst po 15té hodině?Už jenom zeleninu?
Josephine 16.01.2010 18:50:57
JJ jen zeleninu až do 18ti… pak už nic a v případě nouze zeleninu
pug 16.01.2010 19:07:42
Pokud ti to trenér říkal tak, jak jsi to napsala, tak je to s prominutím, nekompetentní vůl. Už jenom to rozdělování potravin na kyselo- a zásadotvorné je spíš špektákl, než výplod zdravýho rozumu. Tak jak je to popsaný, to vypadá jako učebnicová cesta ke ztrátě svalový hmoty. Trenér a´t kecá do tréninku, do jídelníčku má kafrat někdo, kdo na to má kvalifikaci. A na to ten trenér z výše popsaného rozhodně nevypadá.
Josephine 16.01.2010 19:12:07
nn, to zásadotvorné jsem řekla já, protože jsem chtěla říct, že k masu prostě potřebuju nějaké sacharidy, jinak to do sebe nenasoukám… přítel k němu chodí už 5 měsíců a je přesně opačný typ.. a díky němu přibral z 51ti na 54 kg (je mu 23). Já jako jsem si řekla, že to budu držet, protože ten trenér to bude kontrolovat a tak.. navíc to byl drahej dárek a je mi to hloupé promrhat… Ale upřímně řečeno prostě nejsem schopná do sebe nasoukat dost jídla za tu dobu a normálně si jídlo užívám, ale teď je mi z něj nanic.. přičítala jsem to právě tomu, že nemůžu ty „zásadité“ sacharidy k masu…
pug 16.01.2010 19:26:00
podívej, sestavit ideální jídelníček není nic mimořádně těžkýho. Problém je, že málokdo ho dokáže skousnout. Musí to prostě vycházet i z pracovního zázemí, měl by respektovat i stravovací návyky a zvyklosti. Musí být nutně! individuální a do optimální podoby se dostane třeba až po půl, i roční, spolupráci s odborníkem. I on tě totiž musí trochu poznat, než to trochu k něčemu začne být.
Josephine 16.01.2010 19:52:40
hm, také jsem si myslela, osobně nejím nějak špatně, když zrovna hlídám příjem sladkostí. Toto doporučení mě totálně zarazilo… a především si myslím totéž co říkáš, totiž, že jídelníček musí mít každý individuálně a ne tak, aby trpěl. A nevím nevím, jestli když takto budu postupovat, dosáhnu vyrýsování svých již teď nemalých svalů. Chci si zachovat radost z pohybu a jídla :D i přesto, že je to limit v hubnutí, asi…
pug 16.01.2010 20:48:24
To není cesta k vyrýsování svalů, ale k jejich ztrátě.
Josephine 16.01.2010 20:57:01
jj, taky si myslím. aspoň teda v mém případě.. možná kdybych dokázala sníst víc v tu danou dobu :) nebo kdybych byla obézní, nepohybovala se a potřebovala to slyšet :D
pug 16.01.2010 21:05:14
Myslím, že nejlepší cesta pro tebe, jak si udělat trošku názor, je trošku postudovat. Na behej.com byla dvě doporučení na knihy od stejné autorky…a lze je doporučit. Viděl jsem je a zdají se mi vynikající.
Josephine 16.01.2010 22:18:20
jo? a které to jsou? já myslim, že mám názor jinak… dost se o stravu zajímám právě proto mě toto doporučení tak totálně zarazilo, netušim proč to zkouším… asi proto, že nechci zklamat přítele a tak :D a promrhat to…
Sokolov
koyama 16.01.2010 23:36:32
Nevím, jestli má pug na mysli Nancy Clarkovou, ale knihu Sportovní výživa od téhle autorky (vyšla v nakl. Grada) bych Ti určitě doporučil.
Praha 4
Dav 17.01.2010 22:07:07
Co se týče knížek o výživě, tak velmi kompetentní se mi zdá Petr Fořt, doporučil bych třeba „Sport a správná výživa“.
Slaný
EdCable 17.01.2010 22:32:06
Mam doma oba autory (Nancy Clark – Sportovni vyziva; Petr Fort – Sport a spravna vyziva), kazdy ma neco do sebe, ale ja osobne si prece jenom vice beru z Nancy, u Forta se mi nelibi hlavne adorace vyzivovych doplnku.
Peggy 18.01.2010 09:57:02
To co ti napsal trenér není zas tak neobvyklé. Existuje názor, že kombinovat sacharidy a tuky je z hlediska výživy špatné. Bíoviny podle tohoto způsobu stravování můžeš ke všemu. Tím, že od dopoledne nebudeš jíst sacharidy, tělo se bude soustředit na spalování tuků, protože mu dojde zdroj rychlé energie. Neobhajuji tento způsob stravování, jen mám trochu načteno. Tím, že vyhodíš sacharidy z odpoledne a večera (skočit s nimi po desáté mi přijde moc brzy) tak ti to může pomoci hubnout. Ale je důležité, co to vyhovuje!!!! Já například běhám až na večer a kdybych pak snědla jen zeleninu, probudila bych se v noci hlady (ozkoušené). Po běhu si tak dám třeba trochu tvarohu nebo hrnek mléka a kousnu do nějakého sacharidu. Na druhou stranu tomu pomalému metabolismu bych věřila. Při takové náloži sportu je příjem 5000 kj hodně málo. Vezmi si, že hodinou běhání spálíš asi 2000KJ – to znamená, že si tvé tělo denně na život musí vystačit se 3 000 KJ, což je hodně málo. Myslím, že přidat jídlo by rozhodně nezaškodilo, alespoň ve dny, kdy sportuješ. Zaděláváš si na problémy v budoucnu, protože pokud ve dvaceti jedeš běžně na takhle malé dávce, co budeš dělat ve třiceti až se ti zpomalí metabolismus nebo ve čtyřiceti, kdy po přechodu je to ještě horší.
shon@ 18.01.2010 11:00:56
[quote=Peggy]Vezmi si, že hodinou běhání spálíš asi 2000KJ[/quote] Myslím že 2000 KJ za hodinu běhu je dost málo.Já jsem četl ,že je to zhruba 3600KJ v tempu 5min/km.Ale nevím, možná je to blbost…
Brno
Petr Kaňovský 18.01.2010 11:47:45
[quote=shon@][quote=Peggy]Vezmi si, že hodinou běhání spálíš asi 2000KJ[/quote] Myslím že 2000 KJ za hodinu běhu je dost málo.Já jsem četl ,že je to zhruba 3600KJ v tempu 5min/km.Ale nevím, možná je to blbost…[/quote] Podle http://www.kaloricketabulky.cz/…-aktivit.php?… je spotřeba při 12 km/h po rovině 0,88 kJ/kgmin, což u mě (63 kg) dává 3326 kJ za hodinu (277 kJ/km).
Zajímavé také je, že 10 km/h dává 275 kJ/km a 8 km/h dává 269 kJ/km, takže spotřeba podle těchto tabulek je ovlivněna převážně jen počtem uběhnutých kilometrů.
Josephine 18.01.2010 12:17:11
já si ale nemyslim, že mám pomalý metabolismus.. běžně na tak malé dávce jídla nefunguju.. já prostě jen nemůžu za tu dobu, co mi určil toho sníst víc, protože by mi bylo špatně od žaludku nebo to nestihnu. normálně konzumuju tak 2000 kcal, někdy i více a poslední dobou jsem i hubla, protože jsem vynechala sladkosti. Uznávám, že na večer jsem jedla i nevhodně sacharidy, ale tak nějak instinktivně vím, že by se neměly, ovšem s tímto plánem mám naprosto nedostatek energie, ačkoli jsem tomu dala teprve 5 dní, připadá mi to nereálné a pro mě zbytečné. Můj měřič tepové frekvence, kam jsem zadala váhu mi ukazuje spálených cca 1100–1400 kcal(za 70–90 min), orientačně samozřejmě. Pouze se tedy obávám, že pokud budu tuto dietu dodržovat trvale, přijdu o svaly a metabolismus si zpomalím, váha mi samozřejmě nepřirozeně letí dolů, ale řekla jsem si, že dietu aspoň otestuju.. zítra se zkusím dohodnout s trenerem na rozumějších zásadách…
Peggy 18.01.2010 14:32:50
U počtu spálené energie jsem vycházela čistě orientačně z tabulek s tím, že to platí pro člověka, který má 60 kilo a běží rychlostí 9km/h. Plán by si měla mít přizpůsobený době, kdy cvičíš. Pokud chodíš běhat nebo posilovat až na večer, je blbost, aby si před tím jenom jedla zeleninu a po cvičení už nic. Přečetla jsem už řadu knih o různých způsobech stravování. Hodně jsem toho na vlastní kůži vyzkoušela a nějak jsem vypozorovala, co mi sedne. Radím ti to samé. Hlavně se přemýšlej o tom, jak se cítíš. Každý si musí najít svůj způsob stravování. Pokud máš pocit, že sacharidy večer ti úplně nesedí (jen tě hodní mlsná), tak je nejez. Zrovna včera jsem se bavila s holčinou, která mi říkala, že hubnout se dá jedině po vysazení pečiva a příloh. Jinak to prý nejde. Ano jistě, vyškrtá všechny sacharidy a pokud nesportuje, váha ji půjde dolů. Já bych už po dvou dnech trpěla na bolesti žaludku a zvracela bych. Mé tělo neumí takové jídlo strávit (a myslím, že to budeš mít stejně podle toho, co píšeš). Pro mě jsou naopak klíčové sacharidy (pečivo, rýže, těstoviny) a maso k nim je jen nutný doplněk, pokud možno v malém množství. Bílkoviny čerpám především z mléčných výrobků, luštěnin, šmakouna, soji apod, které se mi mnohem lépe tráví než maso. Přitom znám lidi, kteří mléko odmítají jako příšerné zlo. Zkoušela jsem ho kdysi vysadit, ale mé tělo prostestovalo. Pro mě se ideální strava skládá z pečiva, mléčných výrobků a zeleniny. Samozřejmě párkrát do týdne si dám normální hlavní jídlo. Jinak jsem ale salátová. Osvědčil se mi systém z knihy „Fit pro život“, kde radí (a poměrně rozumně) každé jídlo rozložit na dvě poloviny a jedna z nich má být čerstvá zelenina. To znamená z hlavního jídla sníst jen půlku a dát si ještě salát. Pozor, takhle kniha ale třeba i radí dopoledne jíst čistě ovoce pro pročištění organismu a to jsem nedokázala. Určitě je dobrá myšlenka směrem k večeru omezovat sacharidy – snídaně by na nich měla stát, oběd jen z části a na večeři být nemusejí. Rozhodně ale nekonči o samotné zelenině. Ta je totiž bez tuku těžko stravitelná a nevyužiješ všechny vitamíny. Proto večeře může mít základ v zelenině, ale hoď si na ní jogurtový dresing (domácí, ne ty hnusy z obchodu), olivový olej nebo sýr. Co se týče sacharidů, kdykoli sahej hlavně po těch dlouhých. Jednoduché tě jen rozhodí a budeš mít brzy hlad. Z tohoto pohledu je špatné i ovoce, ale někomu dělá dobře. Já osobně ho skoro nejím, protože jsem po něm rychle a hodně hladová. Pokud si zvyklá, tak dál počítej. Osobně si myslím, že je to nejlepší cesta, jak zhubnout. Pokud si unavená, rozhodně přidej jídlo. Musíš energii přizpůsobovat navyšování tréninku. Mně se osvěčilo jíst během sportu. Prostě si v půlce lehce kousnu do banánu nebo dám pár rozinek a mám energii na dalších 40 minut i déle. Díky jídlu během pohybu jsem dokázala odbourat přejídání před a především po trénincích a zhubnula. Ale je pravda, že tu mohou jiní argumentovat, že si rozbiju přepínání na pálení tuků. Jak říkám, každý to má jinak a mě to vyhovuje. Mám dole od půlky října šest kilo a skočila jsem o tři velikosti. Uf, to jsem se rozepsala. Snad je všechno srozumitelné a snad nepíšu blbosti Vycházím z načteného a z vlastních zkušeností.
Eviku 18.01.2010 14:39:46
On asi nemá dosť skúseností so ženami,moýžno má niečo naštudované,ale venuje sa najmä chlapom o raste svalovej hmoty a teda naberaní,skús si zistiť,koľko spokojne poradených žien odišlo od neho,?nie si stroj,je to totálne pritiahnutá diéta a vieš čo? Cúvni kým máš ešte menzes,lebo zle dopadneš.ja už nemám 8rok.práve že tie biekloviny by som dala popoludní,toho posilňovania asi menej,lenže on ako platený tréner Ti nemôže povedať:tak vieš čo? Choď 6× za týž.behať a sem príď len v nedeľu.Ohľadom spálených cal,či kj,mnoho záleží od váhy,to sa vie a ešte vedľajšie okolnosti,kopec,vietor,počasie,zima-teplo,je to len orienteč.ako aj píšeš,mne inak ukazuje tester,inak rotoped,inak behátko…za 50min pri47kg-2000kj Aj jedlo spotrebúva energiu,tak neviem,prečo máš hladovať.Ak delená strava,tak OK,len nech Ti k tomu dá bielkoviny!!!tvaroh+zel.Tvaroh+ovocie,mäso+zel.ja by som to už nedržala,lebo za dva roky som si dosť pokazila trávenie,niekto sa na to nehodí,kto má citlivé trávenie,normálne zemiaky varené+ryba.alebo hydina bez nejakej omáčky Ti nemôže ublížiť ani o 16:00 a na večdru jogurt a druhá večera zeleninka,alebo naopak,máš toho pohybu dosť by som povedala.práveže ja by som potrebovala posiľovať,len behám,už som slabá,tak dajte nápad,dík,čauko.
Slaný
EdCable 18.01.2010 17:50:19
[quote=kanovsky]Zajímavé také je, že 10 km/h dává 275 kJ/km a 8 km/h dává 269 kJ/km, takže spotřeba podle těchto tabulek je ovlivněna převážně jen počtem uběhnutých kilometrů.[/quote] Ono je to logicke, vzpomen na ucebnici fyziky a definici prace jako sily pusobici na hmotny bod vykonavajici pohyb po draze, neboli W = Fs.
Peggy 18.01.2010 18:15:20
Není jen o počtu kilometrů, ale i hmotnosti člověka. Čím je lehčí, tím méně spálí. Je to sice blbé, ale čím víc zhubnete, tím víc se nadřete, abyste shodili poslední kila. Zatímco baculkám stačí jít na svižnou procházku, hubená holka musí běžet nebo jít mnohem déle, aby spálila to samé. Proto ze začátku hodně silní shazují rychle. Mají jednak mnohem větší nároky na bazální metabolismus (tedy nutně musejí mít k životu více KJ) a taky spálí hodně už při malém pohybu (relativně malém z pohledu nás běhajících). Pokud hubený a tlustý jí stejně a sportují stejně, ztráci kila ten tlustý mnohem rychleji.
Slaný
EdCable 18.01.2010 19:24:03
Peggy, samozrejme mas pravdu, puvodni ovsem pripsevek mluvil o clovekovi stale stejne vahy (63kg), takze jsem to nebral v potaz. Kdyz se opet vratime k te ucebnici fyziky, tak sila je vyjadritelna jako zrychleni udavane hmote, neboli F = ma; z toho pak jasne vyplyva, ze W = mas; vykonana prace zavisi na hmotnosti, draze a zrychleni. Zrychleni je pri konstantni rychlosti v idealizovanych podminkach nulove, v realu pusobi proti gravitaci v urcitem uhlu (F = mgcos(alfa)), jeho velikost je tedy nenulova, ovsem stale velice podobna pro ruzne rychlosti. Muzeme s nim tedy zachazet jako s konstantou vychazejici z gravitacniho zrychleni a tudiz zanedat. Pak uz opravdu hraje prim vaha a vzdalenost.
Eviku 18.01.2010 19:28:50
no ve´d už má tú nevýhodu,že je tučný,čo by on dal za to ,aby bol tam,kde je ten chudý.Ja mám tiež takú smolu,moja sestra cez 70kg spáli pri miernom klušteku viac ako ja čo denne 47kg musím podstúpiť za 1 hodinu!!!Preto treba asi aj posilňovať,aby hmota robila za nás.
Peggy 18.01.2010 19:50:12
EdCable – To je na mě moc Já jen upřesňovala, nekritizovala. Eviku – o 47 kilech se mi ani nezdá To už bych byla těžce pod hranicí podváhy Ale jinak je to tak. Svaly zvyšují bazální metabolismus, takže i v klidu můžeš jíst víc a víc spálíš při běhu. Já se ale do posilovny nedokopu. Mě to nebaví.
Josephine 18.01.2010 20:46:14
2Peggy, no tak to cos napsala jsem za léta běhání také objevila, to je uplně v pořádku (ohledně stravy), jen by mě asi nenapadlo si šlehnout sacharid přímo uprostřed treninku, ale po 40 ti minutách chápu, že máš krizi přechodu na spalování tuků…
Obecné zásady zdravé výživy si opravdu užívám a už by mě nikdy nenapadlo jít do mcdonalda (jinak než na kávu, kterou mají mimochodem fair-trade), vynechat snídani, anebo se na noc nacpat, ba dokonce jindy nějak přejídat.
Já mám jako 60–65 kg na 167 cm a tlustá si nepřipadám, naopak mám od přírody spoustu svalů a taky je snadno nabírám. Posilovna mě taky nebaví, proto jsem dostala trenéra, kterej mi teda začal mluvit do váhy, resp. tukové vrstvy… Jenže já už taky zhubla předtim- prostě jsem přidala běh a ubrala blbosti (rychlé cukry byl můj hlavní problém). Nemusim bejt hubená, pravidelný běh mi léčí komplexy Jedině kdybych zhubla, tak bych zrychlila, to by nebylo špatné… ale tento jídelníček od trenéra budu muset zásadně překopat…
Eviku 19.01.2010 10:25:33
josefka,tomu never,keď schudneš,môžeš byť slabá a nebudeš vládať,ako ja niekedy a v šprinte na predbehla cickatá baba s veľkým kufrom,to bol šok!
Peggy 19.01.2010 13:54:26
Josephine, musím přiznat – skládám hluboku poklonu. Ve 22 letech mít za sebou „léta běhání“ a jasno ve stravě bez hříchů, to se fakt skláním. Já v té době jedla, co mi přišlo pod ruku a běhala akorát kolem práce a za chlapama Ne vážně, obdivuji. Stravu jsem začala detailně řešit až později, kdy se zpomalil metabolismus a vůbec jsem potřebovala mít víc energie na zvládnutí všech povinností (práce, škola a tak). I dneska mě od hřešení drží hlavně tři roztomilé kamínky ve žlučníku, bolavý žaludek, který mě trápí, jakmile něco přešvihnu (právě teď se mi mstí za včerejší velký kus šlehačkového dortu). Běhám teprve druhým rokem, takže jsem ve srovnání s tebou stále nováček. Účinky cukru při tréninku jsem poznala až během dlouhých výběhů. Ono dát víc jak dvě hodiny bez toho, abych zobla je pro mě skoro nemožné. Však ony občerstvovačky na závodech mají smysl. Dřív jsem při běhu nikdy nejedla, pokud jsem běžela méně, jak hodinu a půl. Když jsem ale snížila KJ ze stravy, energie mi dojde dříve. Stojím tak před otázkou, zda to zabalit a nebo si kousnout a běžet třeba ještě hodinu. Vzhledem k tomu, že to kousnutí představuje maximálně 200KJ a za hodinu běhu spálíš kolem 2000 KJ (ok, plus minus tak to beru vzhledem k formování postavy a zvyšování vytrvalosti jako dobrý kompromis.
Josephine 21.01.2010 16:21:33
no já nevím, já to zas tak neprožívám… abych šla s barvou ven, moje vytrvalost se pořád vyvíjí… teprv relativně nedávno (cca před pěti měsíci) jsem začla pravidelně běhat vždy přes hodinu, dříve jsem měla průměr tak 40–50 minut, ale dlouho jsem cítila rezervu. Z časových důvodů ovšem na té hodině asi nějakou dobu zkejsnu (krom víkendů a tak).resp 70–90 minut, ale těší mě to. Co se týče jídelního plánu, tak trenér polevil o něco v sacharidech, ale já se stejně chci odnaučit jíst sacharidy navečer :D, tak snad budu mít za pár týdnů o čem referovat z hlediska tukových zásob. PS. Jak běháte na té ledovce? používáte nesmeky? Já teda ne, ale asfalt mi neba a bojím se, že takle to ještě nějakou dobu zůstane…
Eviku 21.01.2010 19:13:20
Tak daj zo srandy,že čo si dnes mohla papať,som zvedavá.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.