Otužilost
Praha - Palmovka
Pubi
20.09.2005 14:15:28
Zajímalo by mě, jestli jste jako bežci otužilí. Já jsem byl vždycky zmrzlina (při váze 68 kg a výšce 185 cm nemám tolik tuku, aby mě zahřál), tak jsem si řikal, jak se sportem stanu otužilejší a zdravější. Jenže jak teď přišel podzim, tak mi je ale furt zima, v práci nám netopěji a sedim tady zmrzlej a ani se mi moc nechce jít pak večer běhat, i když to bude dneska asi jediná šance se trochu zahřát.
Taky jsem pozoroval, že když jdu běhat v kraťasech, tak se pohybem sice slušně zahřeju, ale po doběhu jsou docela cejtit kolena, tak si řikám, že to bude asi tou zimou. Do kolika stupňů ještě běháte v krátkejch nohavicích?
Já se tak netěšim na zimu. Bude brzo tma, bude to klouzat a při běhání se mi budou mlžit brejle… ach jo, jdu si uvařit teplej čaj :)
Česká Třebová
hudy
20.09.2005 14:22:49
Tak já jsem podobnej zimomřivej typ. V krátkej běhám minimálně. Snad jenom nad 22 stupňů
Praha 5 - Barrandov
Rosťa
20.09.2005 14:26:43
Tento víkend jsem ráno běhal v dlouhejch. Taky věřím na to, že prochladlá kolena bolí. Dneska odpoledne zkusím krátké ale namažu kolena kostivalovou mastí.
Iva
20.09.2005 14:30:14
Já zase chodím dost na lehko, taky mě má co hřát. Ale teď o víkendu už jsem natáhla dlouhý dederonový kalhoty a triko s dlouhým rukávem, na Vysočině bylo kolem 8°C, takže sbohem léto.
Praha 4 - Háje
Tucnak
20.09.2005 14:31:01
Tak, jsem stejné tělesné konstituce jako Pubi (a tuším, že i jako Hudy) a jsem náčelník místního spolku Zmrzlíků. V neděli jsem už také vytáhl dlouhé elasťáky a bylo mi fajn. Pokud uvidíte běhat po Praze 4 brčko se šátkem nebo čepičkou, jsem to zaručeně já. Zima mi ale spíše vadí kvůli té tmě. Sníh, hory a chlad mám raději než vedro a moře :) Mám problémy spíše vlézt do bazénu, tam je mi zima taková, že dělám dětem u boků bazénu vlny, jak se klepu zimou.
T.
Česká Třebová
hudy
20.09.2005 14:34:49
[quote=Lubosh]V krátkých běhám, dokud to jde. Protože většina maratonů se běhá na jaře a na podzim, kdy třeba na startu bývá teplota do 10 stupňů, tak je lepší být navyklý:-)[/quote] Před závodem není problém se zahřát v teplácích a už zahřátej vyrazit na trať v trenkách. To mně potíže nedělá
Praha - Palmovka
Pubi
20.09.2005 14:40:22
[quote=Lubosh]V krátkých běhám, dokud to jde. Protože většina maratonů se běhá na jaře a na podzim, kdy třeba na startu bývá teplota do 10 stupňů, tak je lepší být navyklý:-)[/quote] To by mě právě ale zajímalo, jestli to těm kolenům nevadí. Já běhám v kraťasech, když je tak nad 15°C (výjimečně 13), pak už me ty klouby začínaji bolet, i když se ještě doma pořádně rozcvičim a zahřeju. Možná by se dalo časem zvyknout i na těch 10°C, ale nevim, jestli by to bylo dobrý.
Praha 12 - Modřany
Mirek Kostlivý
20.09.2005 14:46:05
Moje kontrolní tréninková teplota je 10st. Jak je méně jako dneska (vybíhal jsem při 5st.) natahuji dlouhé kalhoty a bundu. Při doběhu sice už bylo více, ale to nevadí, aspoň člověk ještě více nenastydne. Díky menšímu množství tuku je mi stále zima taky i ve vodě, takže teplota bazénu v Podolí (28st.) je pro mě naprosto nedostatečná. Samozřejmě výjimka je závod (např. marathon minulý rok na jaře bylo při výběhu 5st.!), takže plánuji v říjnu ve Stromovce vyběhnout nalehko v kraťasech, aspoň mě případná zima donutí běžet rychleji … Kéž by bylo jako dneska, ale tuším, že bude jako před rokem (16st. při doběhu).
Praha - Palmovka
Pubi
20.09.2005 14:51:41
[quote=Tucnak]Tak, jsem stejné tělesné konstituce jako Pubi (a tuším, že i jako Hudy) a jsem náčelník místního spolku Zmrzlíků. V neděli jsem už také vytáhl dlouhé elasťáky a bylo mi fajn. Pokud uvidíte běhat po Praze 4 brčko se šátkem nebo čepičkou, jsem to zaručeně já. Zima mi ale spíše vadí kvůli té tmě. Sníh, hory a chlad mám raději než vedro a moře :) Mám problémy spíše vlézt do bazénu, tam je mi zima taková, že dělám dětem u boků bazénu vlny, jak se klepu zimou.
T.[/quote] Tučňáku, jestli chodíš běhat v 6 ráno, tak to je jasný, že je ti zima, když je kolem 3°C ;) Já chodim odpoledne kolem 17h, tak to to na těch 15°C snad vyleze. Ale v kanclu máme zimu, jak je ten barák studenej a ťukánim do klávesnice se vůbec nezahřeju :(
Zítra plánuju koupit nějaký nový elasťáky nebo kalhoty na běhání a starý tepláky vyhodit. Tučňák mi už dával před časem tip na nějakej adidas shop, ale kdyby někdo věděl i o něčem jinym – třeba kde maji nějakou slevu nebo akci :) tak dejte vědět.
Praha - Radlice
Jitka
20.09.2005 15:02:40
Ač ráda jezdím do hor, jsem taky zmrzlina. Tak jsem si teď nedávno koupila spacák do –22°C. Ale nevím, nevím, stál spoustu peněz a už mi v něm bylo trochu chladno i v +5°C :(
Česká Třebová
hudy
20.09.2005 15:15:56
Jo tam to je problém, při letošním PIM 1/2 bylo poměrně teplo, ale přesto jsem se bál, že prochladnu, ale zvládl jsem to :)
Brno (Újezd u Brna)
Stanislav Junga
20.09.2005 16:32:26
Je to problém prostě nastoupit na start v teplákách, nebo elasťákách a v triku s dlouhým rukávem ? Já myslím, že nárůst hmotnosti je minimální a na čase by se to nemělo projevit. Mě počítejte mezi příznivce všeho nečasu – něco jako Mrakomor :).
Zbořený Kostelec
papaaya
20.09.2005 22:59:08
ted jsem dobeh', venku je 6C a priznavam, ze uz to bylo v trenyrkach a dvojitem kratkem triku docela nadoraz. Dalo se to, jen docela trvalo nez jsem se zahral, no a ani jsem se nezapotil :). Rano bych to neriskoval v ‚kratkych‘, jsou tu mlhy a zima jak v Rusku. Jitko s tim spacakem je to ‚v pohode‘ :D, manzelka si taky pred par lety koupila do –25 (extrem) a ze by nekdy mela pocit, ze je ji vedro? no nevim nevim :)))) Proste je to hodne o cloveku, ja mam prastary do –10 z dutych vlaken a spim v nem i v zime na horach…
Brno
tuta
23.09.2005 10:45:03
Mne kupodivu zima moc nevadi, zase ale nemusim vedro, kdyz zacne byt trochu
chladneji, tak si vezmu triko s dlouhym rukavem a kdyz jeste chladneji, tak az
pak elastaky (lehke letni, to by musela byt opravdova megakosa, abych si pod to
natahl jeste moira dlouhe spodky). Ono behat v trenkach na snehu ma neco do
sebe.
Praha 4 - Háje
Tucnak
23.09.2005 10:52:45
Tak na dlouhé elasťáky také nedám dopustit. (kromě srandovního vzhledu
mých čapích nohou
Jak ale kombinujete vršek? Mám funční prádlo a na tom klasickou bavlněnou mikinu. Když bude větší zima,přemýšlím o fleesovce. Se zimním běháním zkušenosti zatím nemám, ale běhat chci celoročně.
T.
petrp
23.09.2005 10:53:53
Já mám taky radši chladnější počasí, oblékám se míň a zahřeju se během. Elasťáky ale nasazuju už při teplotách pod 10°C, protože jinak mají kolena tendenci o sobě dávat vědět. Tak je radši nedráždím – kromě závodů.
petrp
23.09.2005 11:12:01
[quote=Tucnak]Jak ale kombinujete vršek? Mám funční prádlo a na tom klasickou bavlněnou mikinu. Když bude větší zima,přemýšlím o fleesovce. Se zimním běháním zkušenosti zatím nemám, ale běhat chci celoročně.
T.[/quote] Funkční prádlo vytahuju taky až pod těch 10 stupňů, při nižších teplotách s dlouhým rukávem. Přes něj buď bavlněný triko nebo častěji běžecký z nějaký umělotiny, která odsává pot. Kolem nuly (myslím, spíš podle pocitu) místo trika běžeckou bundu nebo bavlněný triko s dlouhým rukávem. Při velkých mrazech max. 3 tenký vrstvy, víc nepotřebuju.
Loni, když jsem začal pravidelně běhat, jsem svou první dvacku dal v únoru při –20°C a byl to docela příjemný pocit.
Prostějov
draver
23.09.2005 11:35:15
Někteří se tu zmiňují o běžeckém tričku, zajímalo by mě, jaké by mělo být? Já v zimě nosím rád nějakou lehčí bundu, aby mě neprofouklo.
Brno
tuta
23.09.2005 13:03:48
Tak v zime nosim kratke Klimatexove triko, pres to dlouhy Klimatexovy rolak (nebo jenom triko s dlouhym rukavem) a pres to relativne tenkou bezeckou bundu (nebo nekdy rano fleecovou mikinu), dole klimatexovy spodky a lehke elastaky (zase rano nekdy trosku silnejsi, ale zimni rozhodne nejsou). Na rukou tenke bezecke rukavice a pres usi celenku nebo relativne silnou cepici. V bavlne nikdy nebeham – ani v lete ani v zime.
Praha 12 - Modřany
Mirek Kostlivý
23.09.2005 13:54:54
Já běhám nad 10 st. v krátkých trenkách a rukávech, když je pod 10 st. triko s rukávy na které dám při mrazu ještě bundu, na nohy dlouhé elesťáky, což mi vydrží asi do těch –10st. Při větším mrazu neběhám k vůli průduškám, to raději počkám do poledne, až stoupne teplota. Že by někdy bylo po obědě pod – 10st., tak to nepamatuji. Jinak samozřejmě rukavice, šála a kulich, před tím ještě čelenka.
Brno
running-observer
23.09.2005 14:13:50
Je vidět, že je to hodně individuální. Za otužilce se rozhodně nepovažuju. Proto pod 13 stupňů beru dlouhé kalhoty (při závodech typu „10“ se ta hranice hranice posouvá dolů) a přes tričko tenkou bundu. Při teplotách blízých nule a pod nulou ještě pod bundu termomikinu. Jak už jsem uváděl jinde, pod šusťákové kalhoty kromě trenek nic nedávám a zatím to stačilo i v –12.
Brno
running-observer
23.09.2005 14:23:16
[quote=Mirek Kostlivý]… těch –10st. Při větším mrazu neběhám k vůli průduškám, to raději počkám do poledne, až stoupne teplota. Že by někdy bylo po obědě pod – 10st., tak to nepamatuji.[/quote] Z loňska mám tu zkušenost, že průdušky si dovedou zvyknout i na nižší teploty. Neměl jsem totiž tu možnost běhat vždycky zrovna za poledne, ale častěji za tmy v pozdní noc. Rozhodující je samozřejmě běžet v nižší zátěži, aby nádechy mohly být pomalé a vzduch měl čas se zahřát po cestě do průdušek. Také nepřipustit, aby prochladla hlava a krk, protože právě tam se vzduch ohřívá.
Když začne být člověku horko v bundě, může regulovat teplotu rozepínáním zipu u krku. Tady jedno varování: už tu byly smrtelné případy, když si někdo náhle pustil studený vzduch na prsa (při střední zátěži), takže došlo k rychlému stažení srdečních cév a kolapsu z nedokrvení srdce. To může postihnout i trénovaného sportovce.
petrp
23.09.2005 14:48:03
[quote=draver]Někteří se tu zmiňují o běžeckém tričku, zajímalo by mě, jaké by mělo být? Já v zimě nosím rád nějakou lehčí bundu, aby mě neprofouklo.[/quote] Já říkám běžecké tričko jednomu od Adidasu – je lehké, odvádí pot od těla, té látce u Adidasu říkají myslím ClimaCool, ale ostatní sportovní firmy – Mizuno, NewBalance a další – mají něco obdobného. Je žluté s reflexními proužky, takže mě kamarádi v závodech poznávají na dálku:). Tyhle věci jsou docela drahé (aspoň 700,– za tričko mi připadá docela dost) a nebýt příležitostí jako narozeniny, Ježíšek, tak bych si je sám asi nekoupil, ale už začínám být rozmazlenej a k bavlněným trikům ze všech možných závodů sahám čím dál míň. Je to příjemnější, bavlna když nasákne potem, ztěžkne a přilepí se na tělo, což tyhle trika nedělají.
Brno
Petr Kaňovský
30.12.2008 07:16:28
Včera a dnes jsem otužilost vyzkoušel při krátkém běhu. Včera jsem při teplotě kolem nuly běžel v tričku, lehké bundě a trenkách asi 19 minut. Měl jsem prokřehlé prsty na rukách, jinak mi zima nebyla. Dnes ráno jsem běžel 26 minut celkem 4,5 km při teplotě minus 6 stupňů jen v tričku a kraťasích, ale v prstových rukavicích. Běželo se mi velmi dobře, zima mi nebyla ani chvíli na žádnou část těla a po běhu cítím příjemné teplo na nohách i rukách. Pravdou ovšem je, že se otužilost snažím povzbuzovat i jiným způsobem, včetně občasného několikaminutového proběhnutí bosky (a to i v zimě) a relativně nízké teploty doma (18 stupňů, takže v paneláku ani při této venkovní teplotě nemusím topit). Od doby, kdy se otužuji (cca. 2 roky), jsem zatím nebyl nemocný.
Bran
30.12.2008 09:52:44
O otužování by se toho dalo napsat opravdu hodně, já jsem začal
s běháním v zimně jen jako doplněk k zimnímu plavní – takže od
deseti do pěti stupňů jen v krátkém „teplém“ tričku (moira mono) a
krátké elasťáky, pokud je mezi 1–5, tak běhám v roláku (moira duo) a
teprve když je pod nulou a nebo když je silný vítr, tak se „zateplím“
… to vše platí pro krátké běhy (20–40 minut). Pokud jdu běhat na více
než hodinu, tak se obleču dle aktuálního počasí s přihlédnutím na
možný vývoj a podle svého aktuálního stavu… od konce dubna do začátku
listopadu běhám vždy za jakéhokoliv počasí jen v „krátkém“ (moira
ultra nebo ochlazující craft). Je dobré naučit se běhat za i deště –
v létě je to navíc velice příjemné a rozvíjí to základní otužilost.
Obecně je lépe běhat za chladnějšího počasí, ne ve vederu, ale to asi
ví úplně každý… Otužování můžu každému jen doporučit. Problémy
s koleny neznám, nachlazení jen občas a velmi mírné, takže nemusím ani
přerušovat trénink a chřipku nebo cokoliv s horečkou již neznám… Pravdou ale je, že otužilost
není vhodná pro vrcholové sportovce, protože otužilci mají silnější
vrstvu podkožního tuku, který nepatrně může snižovat výkonnost. Ale já
plavu a běhám pro zdraví, takže je mi to naprosto jedno… vrcholoví
sportovci mají ovšem hromady peněz a tak si mohou dovolit chodit do
kryocentra, kde je krátkodobě ochladí
já se však raději chodím
ochlazovat do Vltavy nebo Berounky a mám to zadarmo
Brno
vl001
30.12.2008 14:02:29
[quote=Bran]Pravdou ale je, že otužilost není vhodná pro vrcholové sportovce, protože otužilci mají silnější vrstvu podkožního tuku, který nepatrně může snižovat výkonnost.[/quote] Jestli se nepletu, tak jsem v nějaké studii četl, že vrstva podkožního tuku naroste o asi JEDNO procento v PRVNÍM roce (a jen prvním roce) SPORTOVNÍHO otužování ( tedy zimní plavání, sprchování nejspíš s tukem ani nehne). A jedno procento není tolik, aby to ovlivnilo jakkoli výkonnost. Navíc nabrání onoho procenta určitě nemusí být pravidlem (my vytrvalci umíme spálit spoustu tuku v ohni cukrů :) ), na druhé straně třeba na La Manche bude nějaký ten tuk navíc potřeba. Mezi běžnými zimními plavci je však řada plavců téměř bez tuku – stačí se podívat na fotky. Jinými slovy jsem chtěl napsat, že není třeba se bát otužování kvůli tuku.
Bran
31.12.2008 10:07:54
[quote=vl001]Jestli se nepletu, tak jsem v nějaké studii četl, že vrstva podkožního tuku naroste o asi JEDNO procento v PRVNÍM roce (a jen prvním roce) SPORTOVNÍHO otužování[/quote] To se mi moc nezdá, otužilost není trvalá a vše s ní pojené při vynechání už jen po dobu jednoho měsíce zmizí. Tuk asi v těle přetrvá, ale v jaké formě a kde, to nevím. Pochopitelně cvičením se může asi úplně vytratit a „nabere“ se asi až při dalším otužování.
Mezi otužilci jsem zatím vysloveně „vyhublé“ plavce ještě neviděl. Většinou jsou to pěkní řízci, často v oblasti obezity. Mírná nadváha je zde naprosto běžná a je spíše výhodou. Jistá srovnání otužilých a neotužilých sportovců jsou uváděná v knize doktora Zemana, velmi tuto knihu doporučuji všem zájemcům o otužování obecně: http://www.neoluxor.cz/…eka-d3t44540
Bran
31.12.2008 10:15:41
Ještě dodatek; otužilost neznamená automaticky jen zimní plavání ve vodě o teplotě blížící se nule. Otužilost lze získat i při „otužování vzduchem“ – což je mírnější a velmi zdravá forma otužování pro každého. Populární je také oplachování v chladné vodě apod. Při těchto činnostech nedochází k tak intenzivnímu výkonu jako při plavání v ledové vodě a tudíž asi i s tukem to nebude tak žhavé. Ze zdravotního hlediska jsou tyto metody prakticky rovnocenné. Ještě přidám tento odkaz: http://www.zimni-plavani.info/
Brno
vl001
01.01.2009 21:21:55
[quote=Bran][quote=vl001]Jestli se nepletu, tak jsem v nějaké studii četl, že vrstva podkožního tuku naroste o asi JEDNO procento v PRVNÍM roce (a jen prvním roce) SPORTOVNÍHO otužování[/quote] To se mi moc nezdá, otužilost není trvalá a vše s ní pojené při vynechání už jen po dobu jednoho měsíce zmizí. Tuk asi v těle přetrvá, ale v jaké formě a kde, to nevím. Pochopitelně cvičením se může asi úplně vytratit a „nabere“ se asi až při dalším otužování. …[/quote] Je možné, že se ti to nezdá, ale o nárůstu hmotnosti pouze v prvním roce mluví i tebou doporučená kniha, strana 44, nárůst kvantifikuje 1kg v prvním roce. V dalších ne. A uzavírá „V průběhu dlouhodobého sledování sportovních otužilců nedošlo k podstatným změnám v tělesné hmotnostiani množství podkožního tuku. Nepotvrdila se domněnka, že plavání v ledové vodě musí nutně véstk hromadění tukových zásob.“
Samozřejmě souhlasím, že řada otužilců nadváhu má, výhoda to prostě je. Ale i otužilce výrazně pod normou BMI jsem viděl plavat dlouhé tratě v ledové vodě. Já sám jsem při plavání ve studené vodě nepřibral, moje dcera naopak kilo shodila, což doufám přes vánoce dohonila, kila potřebuje :). Znovu opakuji, že podle mého názoru není třeba se bát jakékoli formy otužování s ohledem na nějaký hypotetický nárůst hmotnosti a literatura toto potvrzuje :)
Bran
02.01.2009 11:30:38
vl001: to ano, teď jsem si to přečetl a vyplívá z toho, že nárůst byl u obou skupin v zimním období a že není jasné, jestli to způsobuje přímo otužování nebo snížení celkové aktivity v zimním období. Každopádně podle této studie lidé pravidelně „nepřibírají“ z důvodu otužování.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.