Problém s kvalitou potravin-šizení? - máte zkušenosti
FilipD 03.11.2006 14:30:49
Ahoj, chtěl bych všechny požádat, jestli byste se přidali do diskuze o kvalitě potravin. Jaké máte zkušenosti a názory na leckdy hanebné praktiky výrobců.
http://www.4fitness.cz/…aviny-4.html
Já osobně vyhledávám jen základní potraviny a i tak musím ostražitě sledovat údaje o křehčeném mase, podílu sušiny v sýrech, tvarozích a jogurtech. Podle mého je hlavní problém v kvalitní informovanosti.
Doudleby nad Orlicí
Mira.B. 03.11.2006 21:55:34
Jednak je problém v informovanosti, jednak v ochotě velké části obyvatelstva kupovat uzeniny a masné výrobky s minimálním podílem masa, zato však s velkým podílem různých náhražek, sýry vyrobené namísto z mléka z rostlinných olejů, tzv. alternative /je to hnus/, a různé jiné potraviny za co nejnižší ceny, avšak na úkor kvality.Velkou roli v celém tomto problému hraje konkurenční boj obchodních řetězců, kterých je u nás více než je zdrávo s následným tlakem na dodavatele dodávat potraviny za co nejnižší ceny, často pod výrobními náklady. A v neposlední řadě je na vině také nedokonalá legislativa, která neumožňuje dostatečně pádné potrestání těchto nečistých praktik.
Plzeň
VILDA 04.11.2006 10:35:38
[quote=FilipD]Ahoj, chtěl bych všechny požádat, jestli byste se přidali do diskuze o kvalitě potravin. Jaké máte zkušenosti a názory na leckdy hanebné praktiky výrobců.
http://www.4fitness.cz/…aviny-4.html
Já osobně vyhledávám jen základní potraviny a i tak musím ostražitě sledovat údaje o křehčeném mase, podílu sušiny v sýrech, tvarozích a jogurtech. Podle mého je hlavní problém v kvalitní informovanosti.[/quote] Hele, jestli jsi snědl něco zkaženýho a jen tak tak jsi „doběhl“ na WC, tak pak jsi na běžeckých stránkách správně. Já můžu diskutivat o tom zda je vhodné při tomto sprintu ještě sledovat měřič TF / tepová fregvence /, nebo zda potom v tomto případě zařadit strečink. Jakou jsi měl při tom TF ? Tak promiň ale já tě asi nepotěším: brambory-rýže-bezvaječné těstoviny-obilí-musli-celozrnné pečivo a brambory...... zatím dobrý .
FilipD 04.11.2006 11:50:29
Sprint to nebyl. Tepovka pohoda, tak akorát na tuky (jenom by to muselo trvat dýl jak pár minut). Jsem spíš vytrvalec, a tak mě délka a náročnost téhle tratě v podstatě zklamala. Ale půjdu si pro jistotu nechat změřit laktátovou křivku, jestli se něco nepohnulo.
Plzeň
VILDA 04.11.2006 12:04:18
[quote=FilipD]Sprint to nebyl. Tepovka pohoda, tak akorát na tuky (jenom by to muselo trvat dýl jak pár minut). Jsem spíš vytrvalec, a tak mě délka a náročnost téhle tratě v podstatě zklamala. Ale půjdu si pro jistotu nechat změřit laktátovou křivku, jestli se něco nepohnulo.[/quote] A já myslel, že to bylo na krev. Dík a hezký víkend.
České Budějovice
Muscul 04.11.2006 18:20:31
Mě nyní tvrdí jeden běžec, který zároveň prodává chlorellu a zelený ječmen, že to eliminuje vliv nezdravých potravin, zajistí přísun všech potřebných vitamínů, živin, minerálu atd, atd. – zvýší běžeckou výkonnost a to vše že určitě. Bohužel, není to nejlevnější. Znáte to někdo, popř. máte s tím nějaké zkušenosti?
administrator 04.11.2006 18:35:02
[quote=Muscul]Mě nyní tvrdí jeden běžec, který zároveň prodává chlorellu a zelený ječmen, že to eliminuje vliv nezdravých potravin, zajistí přísun všech potřebných vitamínů, živin, minerálu atd, atd. – zvýší běžeckou výkonnost a to vše že určitě. Bohužel, není to nejlevnější. Znáte to někdo, popř. máte s tím nějaké zkušenosti?[/quote] Zeptej se ho o kolik procent se Ti zlepší čas např. na 10 km a zaplať mu až se Ti to povede Anebo se ho zeptej, co jsou to „nezdravé potraviny“ a nejez je, nemusíš pak nic eliminovat ! Jestli zelený ječmen zajistí přísun všech potřebných živin , tak to bude asi někdo od koňů, ale pozor, teď jsou i koně podezřelí z dopingu! Toď mé zkušenosti s prodejci a moudry těchto „běžců“. Pokud se chceš pobavit domluvím Ti konzultaci třeba s Jarkou Pokorovou a budeš „valit oči“.
České Budějovice
Muscul 04.11.2006 18:42:10
Hmm, kdo je to Jarka Pokorová? Měl bych ji znát?
administrator 04.11.2006 18:47:29
Dobře běhá (koukni např. navýsledky Stromovky) a dovedu si představit takovou radu s ječmenem právě od ní
České Budějovice
Muscul 04.11.2006 18:49:10
Ještě k tématu. Nezdravá je prý veškerá zelenina a ovoce (postřiky, hnojiva, apod). Konzumací uvedených doplnků údajně odpadne potřeba konzumace jedovatých „zbytečností“, tzn.ovoce a zeleniny – mysleno vážně.
administrator 04.11.2006 19:00:22
Napsal si „prý“ a to vysvětluje vše. O toto „prý“ se opírají všichni prodejci, kteří tomu moc nerozumí a chtějí především prodat. Chceš se podívat na extrém ??? Tak si klikni na www.pust.cz a koukni jak se čistí organismus A pokud to přežiješ můžeš si řict, že jsi se „očistii“ zadarmo a ještě ušetřil za jídlo. Já jsem ze starší generace, která vyrostla na chlebu ze sádlem, tlačence, másle, bramborách a určitě jsem zkonzumoval v dobách rozkvětu JZD a Státních statků kila jedů a o vitamínech jsem se dozvídal postupně. nemám zdravotní problémy a snad proto jsem nedůvěřivý k takovým „expertům“.
FilipD 05.11.2006 08:28:40
Taky bych moc nesázel na to obilí. Ale na druhou stranu na chlebu se sádlem bych taky nezkoušel fungovat. Víte, že dlouhověkost má na svědomí v první řadě kvalita potravy?, která se za poslední stovky let výrazně zlepšila. Značný podíl na tom má také hygiena, zdravotní péče včetně očkování, živelné pohromy, války apod. a množství dalších jiných faktorů. Pokud ovšem pominete „chemii“ ve zvláštní výživě jako Inosiny, Creatiny, L-Carnitiny… je dobré se zamyslet nad věcmi, které posunou kvalitu stravování ještě dále vylepší kvalitu života a positivně ovlivní dlouhověkost- Tím myslím Lecitin, vlákniny, přírodní syrovátkové Proteiny, sójové peptidy, hydrolyzovaný kolagen, Glukosamin No, určitě se tu najdou i tací, co řeknou „Chci umřít mladej“ :D
Lubos J 05.11.2006 20:11:15
Nikdy nikdo neprokázal efekt těchto zázračných „zdravých potravinových doplňků“. Pro jejich prodej není zapotřebí žádný průkaz účinnosti a údaje typu: „účinný proti depresi, průjmu…nádorovému bujení“ je jen na drzosti výrobce a prodejce. Co selže jako lék, z toho se udělá potravinový doplněk. Do této skupiny patří velká většina zde zmíněných „zázraků“. Ale placebo (= pomáhá to, protože tomu věřím) vliv má, proto nezatracuji konzumenty, ale výrobky. Jezte, co vám chutná, po čem se vám dobře sportuje.
FilipD 05.11.2006 21:42:02
To bych si dovolil nesouhlasit. Právě jsem tady jmenoval tu zvláštní výživu, která je spíše jídlo a opravdu něco dokáže. Syrovátkový protein je v podstatě velice specializované jídlo a pokud je vyroben CFM, tak i přírodní. Nebo lze něco namítat proti vláknině? Hydrolyzát kolagenu – opět stavební prvek ve velmi speciální formě. Tím, že jsou to potraviny, ale takto upravené, dovolují nové netušené možnosti.
Určitě bych netvrdil, že HMB, Creatin, L-Carnitin, Inosin apod prodlužují délku života. To bych si s prominutím neviděl do huby :)
Liberec
Advid 06.11.2006 06:51:08
[quote=Muscul]Mě nyní tvrdí jeden běžec, který zároveň prodává chlorellu a zelený ječmen, že to eliminuje vliv nezdravých potravin, zajistí přísun všech potřebných vitamínů, živin, minerálu atd, atd. – zvýší běžeckou výkonnost a to vše že určitě. Bohužel, není to nejlevnější. Znáte to někdo, popř. máte s tím nějaké zkušenosti?[/quote] Nejsou to špatný věci. Pár mých známých je jí hlavně přes zimu, když je méně zeleného na trhu. Ale vyvážená strava taky zajistí přísun všech vitamínů a minerálů a za nižší cenu. A to že je ovoce a zelenina chemicky ošetřené, je sice možná pravda, ale co dnes není, byť druhotně, kontaminováno? To bych pak musel fakt držet jen ten půst, jak píše Jura.
Doudleby nad Orlicí
Mira.B. 06.11.2006 07:43:47
Pro toho, kdo má možnost pěstovat zeleninu a ovoce na vlastní zahrádce, toto doporučuji. Při současných cenách ovoce a zeleniny a pokud je brána v potaz cena práce spojená s pěstováním se to sice cenově nevyplatí, ale zelenina je to chutnější a zdravější. Stojí to ale poměrně dost času, kterého má většina z nás nedostatek. Jednou z možností je nadchnout pro tuto činnost svůj protějšek. To si pak jeden jde zaběhat, zatím co druhý ryje, okopává a zalévá.:D
pug 09.11.2006 19:31:58
[quote=FilipD]To bych si dovolil nesouhlasit. Právě jsem tady jmenoval tu zvláštní výživu, která je spíše jídlo a opravdu něco dokáže. Syrovátkový protein je v podstatě velice specializované jídlo a pokud je vyroben CFM, tak i přírodní. Nebo lze něco namítat proti vláknině? Hydrolyzát kolagenu – opět stavební prvek ve velmi speciální formě. Tím, že jsou to potraviny, ale takto upravené, dovolují nové netušené možnosti.
Určitě bych netvrdil, že HMB, Creatin, L-Carnitin, Inosin apod prodlužují délku života. To bych si s prominutím neviděl do huby :)[/quote] Syrovátkový protein je v podstatě rafinát, zdroj je vždy přírodní. Syntetickou syrovátku jsem ještě neviděl. Proti vláknině nejen že lze namítat, ale JE namítáno. Osobně jsem byl svědkem toho, jak se na vědecké konferenci na téma vláknina do sebe pustili „medicíni“ a biochemici fšeci dokupy. Hlavní argument proti vláknině je ten, že je schopna sorbovat všechno, tedy i škodlivý brajgl. A ten se potom uvolňuje z větší plochy, než kdyby nebyl ve vláknině „vázán“. Jiní zase tvrdí, že ta sorbce je právě to, co zabrání přechodu brajglů do vnitřního prostředí organismu. Vláknina je vždy jen rostlinného původu. Rostliny určené k jídlu se zpravidla hnojí, taky se potkávají (i přirozeně) s těžkými kovy. No a rezidua jsou ve „vláknině“, což je jinak souhrnný název pro polysacharidy nerozpustné v lidském trávicím traktu. Existují racionální důvody a analýzy hovořící pro i proti vláknině. Názory ale jdou „od zdi ke zdi“. Pravda bude asi jako obvykle někde mezi. Hydrolyzát kolagenu vznikne prostým rozvařením pojivových tkání savců : kůže, chrupavky, šlachy. Tlačenka je ho plná. Sojové proteiny (chceš – li, peptidy): to je taky dobrý fórek matky přírody. Sexuálně selektivní. Pro ženský dobrý, u chlapů nějak záhadně stimulují tvorbu „stresových hormonů“. Chlapíci jsou podráždění a vykazují vyšší míru agresivity než před požitím. Jenomže sojová mouka se cpe všude, tak není v zájmu kapitálu se o tomto faktu moc šířit. A ne aby někoho z vás napadlo toto tvrzení použít u soudu jako obhajobu v případě fyzické inzultace manželky jako odpovědi na sojový guláš! Na druhou stranu to ale můžete použít jako argument k odmítnutí jeho konzumace :).
Ony tebou zmiňované netušené možnosti jsou využívány…no – už dlouho.
Kvalita potravin a jídel z hlediska koncentrací a kvality nutrientů dlouhodobě a setrvale klesá. Obecně známo.
Pro info: potravinové doplňky se „vyrábí“ jen z přirozených zdrojů. O nějakých převratných zázracích nemůže být ani řeč. Podpůrně fungují, to ano. Ale pokud setrvale pácháte dietní hrubé chyby, tak můžete do sebe ládovat co chcete a přesto pozitivně zapůsobíte jen na prodejce doplňků. Jídlo potřebuje čas a péči. A to se neprodává. Bohatne se na jejich absenci a (promiňte mi) blbosti.
FilipD 09.11.2006 19:55:36
Tomu říkám kvalitně promyšlený přispěvek, ale… Ano já jsem zastáncem toho, že vláknina naopak omezuje vstřebávání toho brajglu. Také to u ní píšu. Tlačenka je bohužel plná vody. Stejně jako ti gumoví medvídci, co je tak doporučujou (a jsou předražení). Medvídek obsahuje něco kolem 3–5% kolagenu, tak si představ kolik musíš zbaštit aby to mělo efekt. Powerlifteři to od nás kupujou a 10g denně s nimi podle jejich slov udělá víc než GS Chondro a podobné reklamní hity. Kdyby to mohli pojíst z tlačenky nebo méďů, tak asi neváhají. (no k té syrovátce: Některé způsoby výroby/rafinace/extrakce předurčují výrobek k tomu, aby nemohl být prohlášený za přírodní. U CFM metody je tím myšlen šetrný proces bez denaturace…)
Lubos J 09.11.2006 21:34:19
Vláknina je schopna vázat (osmoticky strhnout) nejen „brajgl“, ale také vitamíny a další látky. Prostě cokoli, není schopna jen odnímat to špatné, jak popisují prodejci. Kolagenu můžeme pojídat kolik chceme, ale je důležité, zda naše enzymatická výbava umožní další výstavbu chrupavky – to otázka zátěže, věku, parakrinního statu, genetické predispozice… A tak je to s většinou „zázračně zdravých“ doplňků. Nic nemá jen dobrý efekt, „nové netušené možnosti“ mohou znamenat i zklamání. Můžeme se podívat na „zázračné objevy“ ve výživě před 10-ti lety. Nic z toho dnes už „nefrčí“, nikdo nebyl schopen prokázat léčebný nebo podpůrný efekt. Ale prodaly se tuny. Snad aspoň neškodí.
Raškovice okr. FM
minusak 10.11.2006 07:30:05
[quote=FilipD]Tomu říkám kvalitně promyšlený přispěvek, ale… Ano já jsem zastáncem toho, že vláknina naopak omezuje vstřebávání toho brajglu. Také to u ní píšu. Tlačenka je bohužel plná vody. Stejně jako ti gumoví medvídci, co je tak doporučujou (a jsou předražení). Medvídek obsahuje něco kolem 3–5% kolagenu, tak si představ kolik musíš zbaštit aby to mělo efekt. Powerlifteři to od nás kupujou a 10g denně s nimi podle jejich slov udělá víc než GS Chondro a podobné reklamní hity. Kdyby to mohli pojíst z tlačenky nebo méďů, tak asi neváhají. (no k té syrovátce: Některé způsoby výroby/rafinace/extrakce předurčují výrobek k tomu, aby nemohl být prohlášený za přírodní. U CFM metody je tím myšlen šetrný proces bez denaturace…)[/quote] Prosím Tě : Kdo to je powerlifter? Co to od Vás kupuje? Co to s ním dělá? (těch 10g) Omlouvám se za svou zvědavost a odbornou stupidnost v oblasti
Liberec
Advid 10.11.2006 08:28:28
Powerlifting je silový trojboj – dřepy, benčpress a mrtvý tah.
pug 10.11.2006 08:33:12
Výroba syrovátky bez denaturace? Hu! Tak by mi neprošlo ani u maturity.
Čím je v tlačence víc vody, tím je v ní míň tuku. Tlačenka se obsahem vody pohybuje někde kolem 50–70%. Přirozený výskyt vody ve svalovině a pojivech je od 60 do 80 (extrém až 90) %. V čem je problém?
FilipD 10.11.2006 15:21:26
Tak káže výrobce. Já syrovátku doma nevyrábím. Ale zdáse mi docela renomovaný na to aby takhle otevřeně kecal.
Právěže, o co je v té tlačence/želé více vody, o to tam je méně kolagenu. To jaké máme genegické a aktuální předurčení kolagen (nebo cokoliv jiného) využít je samozřejmě také rozhodující. Všek netvrdím, že je to všelék. Na druhou stranu je jasné, že když ti bude něco ve stravě chybět, tak genetika sama o sobě nepomůže.. Já to říkám pořád, že to není žádný kosmický zázrak tahle zvláštní výživa, ale takový trošku lepší jídlo. Na použití je to praktické – asi by se vám nechtělo doma vyvářet kůže a kolena. Každý už na to nemá čas a lidé zpohodlněli. Dneska vezmeme prášek, nasypeme a rozmícháme. Někdy je to i levnější – tuhle jsem si počítal, že gram bílkoviny mě z Pure Whey Proteinu vyjde levněji, než z tvarohu, masa nebo jiných zdrojů. Tak jsem to dal na stránky..
RADU 25.06.2007 17:44:24
Dle mého názoru nejzdravější potraviny jsou ty co vyrostly na poli nebo na stromě bez použití chemie a pokud možno se konzumují v syrovém přírodním stavu.Žádná potravina průmyslově vyrobená nemůže být zdravější.Stačí používat selský rozum a podívat se do přírody třeba na zvířata,která nepijí iontové nápoje ani nejí energy gely.Je to všechno jenom velký kšeft a reklama…Jsou to spíše jenom takové psychické berličky.
Vsetín
Plyšák 25.06.2007 19:30:09
Už jsem o tom psal někde jinde, ale po GS Condru začnu smrkat , mám příznaky nachlazení a nachlazením také jeho užívání u mě skončilo už 3×. Tak jsem to balení daroval tchyni (ne jako pomstu :D, je to fajn ženská) a jím tlačenku úplně v pohodě. Cholesterol vyběhám a jsem O.K. Jinak zdravím a dobrou chuť :)
Běhouš 18.07.2007 12:39:48
[quote=FilipD]Ahoj, chtěl bych všechny požádat, jestli byste se přidali do diskuze o kvalitě potravin. Jaké máte zkušenosti a názory na leckdy hanebné praktiky výrobců.[/quote] Viděli jste ve zprávách ČT čínské masové knedlíčky? Dle rozboru tvoří 60% „masové“ náplně použité kartonové krabice… Dobrou chuť :)
Jinak osobní zkušenosti… Igelit v klobásách, brouci v pečivu, bílé fleky ve falešném tmavém pečivu, zkažené maso z Delvity, atd. Chce to dávat bacha, hlídat si složení, nekupovat věci, které nemají uvedené složení, a být připraven zaplatit za jídlo víc než jsou běžné akční ceny supermarketů.
A jestli na to máte, kupujte si biopotraviny. Několik týdnů jsem jedl jenom bio jídlo (brigáda na biofarmě). Čekal jsem, že jídlo bude lepší, a ono taky bylo, ale co jsem nečekal byl šok, jaký jsem zažil po návratu. Normální jídlo které jsem jedl dřív (a jím i teď) mi několik dní připadalo naprosto hnusné a nepoživatelné.
Pavlína 29.08.2007 12:08:21
Ahoj. Zajímavá diskuse. Biopotraviny se začínají rozšiřovat i do cenově přijatelných hladin. Např. řetězec PLUS začal nabízet některé produkty v kvalitě BIO. A pokud mohu soudit, jsou velmi dobré. Obzvláště sýry není možno jinak než pochválit. Pavlína
Dalt 21.02.2008 21:36:09
Radu: souhlas, kdyz jsem jeste na stredni chodil do posilky, tak jsem nestacil cumet co tam borci do sebe rvali – creatin, l-carnitin, naky kyseliny, syrovatky atd a liboval si jaky jsou silaci – ja jako odpurce tehlech s.acek jsem proste jen makal a za rok jsem vytlaci na „benci“ 110kg a oni jen cumeli – holt lepsi nez premyslet jak bych co ochcal bez namahy je tvrde makat…
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.