Kolo : běh, porovnání objemů.
Brno
rk 22.12.2006 14:46:38
Porovnáváte naběhané kilometry s kilometry najetými na kole ? (válcích, trenažéru atd.) Čas 1:1 ? To není totéž, protože při běhu nemůžu svěsit nohy jako na kole z kopce. Četl jsem, že K.Neumannová porovnává běh a kolo podle kilometrů 1:3, t.j. 10 km běh je stejně vydatný jako 30 km na kole. Mně to přijde moc velký rozdíl. Vyzkoušel jsem na kopcovité lesní asfaltce ( 12 km, 200m výškových) a zimním kole (široké pláště, 14 kg) projet a proběhnout stejnou vzdálenost při stejné průměrné TF=132, týden po sobě, ale počasí stejné. Čas vyšel kolo:běh 1:2,1 . Na rovnějším profilu to tipuji na 1:2,5.
Brno
milan 22.12.2006 15:50:27
[quote=rk]Porovnáváte naběhané kilometry s kilometry najetými na kole ? (válcích, trenažéru atd.) Čas 1:1 ? To není totéž, protože při běhu nemůžu svěsit nohy jako na kole z kopce. Četl jsem, že K.Neumannová porovnává běh a kolo podle kilometrů 1:3, t.j. 10 km běh je stejně vydatný jako 30 km na kole. Mně to přijde moc velký rozdíl. Vyzkoušel jsem na kopcovité lesní asfaltce ( 12 km, 200m výškových) a zimním kole (široké pláště, 14 kg) projet a proběhnout stejnou vzdálenost při stejné průměrné TF=132, týden po sobě, ale počasí stejné. Čas vyšel kolo:běh 1:2,1 . Na rovnějším profilu to tipuji na 1:2,5.[/quote] U olympijského triatlonu je poměr vzdáleností 4:1 , u IM 4,26:1 . Poměr časů lepších triatlonistů je cca 1,5–1,7 (OT i IM) .Osobně mám letošní zkušenost se čtyřhodinovým během,ale deset a více hodin na kole si nedovedu představit.Podle mě záleží u každého ,co mu lépe aktuálně sedí.U mě tak 2:1 .
Jecminek.Maselnik 22.12.2006 17:05:26
řekl bych že běh a silniční kolo můžou skutečně dát poměr zhruba 1:3. Jen tak pocitově, 30 km to mám do práce, takže když to v létě jezdím skoro denně, myslím, že 30-tku mám v nohách a řekl bych, že můj výdej může tak odpovídat desítce běhu. Bude to hodně individuální a jistě i hodně jiné třeba na horském kole, kde ten poměr klidně může být i 1:2 či dokonce méně podle náročnosti terénu. Porovnávat poměry vzdáleností v triatlonu touto optikou může být malinko zavádějící, protože tady běh následuje bezprostředně po kole a hlavně celkové časy cyklistické části a běhu se navzájem příliš neblíží (u většiny závodníků bývá běžecký čas nezanedbatelně kratší, než cyklistický).
Brno
rk 22.12.2006 18:19:23
Snad lze předpokládat u IM rovnoměrné úsílí, potom pro příklad Moraviaman 2006, první desítka borců má rozpětí 2,48 až 3,21, průměrně 1:2,8. To znamená, že za stejnou dobu ujede 2,8× více než uběhne. Vycházím z toho, že kolo je dřív, je to na silničním vytuněném speciálu, malé převýšení, horko. To vše nahrává kolu. V kopcích a chladu to bude asi nižší číslo. Ještě IRONMAN WORLD CHAMPIONSHIPS: první trojice 1:2,89 1:2,63 1:2,68 .
sam 22.12.2006 20:02:27
Já si myslím, že v první řadě asi je třeba rozdělit kolo na „silničku“ a horské. U horského bych předpokládal, že index může být nižší, ale u silničního bych se klonil minimálně k poměru 1:3. Beru to podle svých pocitů, když jsem ještě najížděl nějaké ty kilometry pro trénink na triatlon. Jet o víkendu sólo 100–120km nebyl moc velký problém. Běžet v tréninku i volně 40km je podle mě „vražda“ (nejedná li se o trénink na Ultra).
VlastaK 22.12.2006 20:30:03
Souhlasím se Samem. Když jsem závodil na kole, nebyl problém v tréninku najet na silničním kole třeba 160 km, tj. cca 5,5 hod. v sedle. Nedokážu si představit, že bych i jen o dvě hodiny kratší dobu v kuse běžel… Taky jsem dlouho přemýšlel, jak porovnat cyklistiku a běh. U horského kola v těžkém terénu to ještě jde, ale na silnici, kde stačí na pár vteřin svěsit nohy a už mi tep spadne na 80 tep/min. jsem to vzdal. Navíc, co tím porovnáním získám? Snad jedině to, jestli jsem trénoval víc nebo míň. Ale je obrovský rozdíl ujet na kole 100 km a jen 30 km uběhnout. 100 km na kole můžu jezdit každý den měsíc v kuse bez větších problémů. Nedokážu si představit, že bych měsíc v kuse každý den uběhl 30 km… Co z toho plyne? Kolo a běh neporovnávám
ironman 22.12.2006 20:43:10
osobne pouzivam prepocet 8×P=B, 4×B=C, kdyz jsem jeste jezdil kratke, tak jsem pouzival prepocet 4×P=B a 4×B=C. Ale je to jen pomocne voditko a zajimavost. Zase tak moc jsem to nikdy nesledoval.
Josefov 22.03.2007 19:43:10
Běžet v tréninku 35–40km v tréninku 3,5h je pro maratonce v přípravě běžná věc.Tělo funguje na 60% a navyká si na 100% zátěž,která bude v den D cca 2:35 a líp.
Albert 22.03.2007 21:24:30
Myslím že nejreálnější sou ty čísla co píše rk. Přece jen uběhnout 10km za hodinu je i ve zvlněném terénu velmi pohodové tempo. 30km za hodinu na kole bez háku a ve zvlněném profilu mi přijde náročnější. Ne neřešitelné, ale náročnější než ta desítka tempem 6min/km. Takže reálnější se mi jeví tak těch 26–28 km. Osobně to ale nepřepočítávám vůbec. Prostě si sleduju zvlášť km z běhu, zvlášť z kola. Když už tak to porovnávám přes čas v zónách TF, případně míru úsilí co počítá Polar.
K tomu druhému problému, tedy že jet na kole 8 hodin je relativně únostné zatímco běžet třeba 5 pro většinu lidí smrtelné. Je to dané tím že běh je daleko intenzivnější a to i při opravdu nízkém tempu. Není intenzivní jen tím že se zapojuje více svalů trupu, ale hlavně tím, že svaly nohou musí každým krokem zpracovat obrovský ráz (víc je v článcích o technice běhu) a to je daleko dříve unaví. Zátěž na kole je oproti tomu relativně mírná, rozsah práce svalu je menší než při běhu, rázy skoro žádné. Ve sjezdech se odpočívá. I na rovině se dá odpočívat.
Ultra bych do toho vůbec nemotal, protože stejně jako jsou lidé co dokáží běžet 48 hodin v kuse, tak jsou taky lidé co dokáží na kole jet 3500km v kuse včetně toho že spí za jízdy zalehnutí do hrazdy.
Dobřichov
honzaherda 23.03.2007 16:43:59
I amatéři dokáží obkroužit za měsíc s přehledem nad 3000km – viz dvorana slávy : http://kpo.cz/…etry02-v.htm
Myslím si, že 600km za měsíc uběhnout je větší zátěž a po běhu se tak rychle nezregeneruje. Tedy aspoň já, ale já jsem cyklista. U silničního kola je rozhodující faktor vítr a pak převýšení. Vyjet černou horu je zápřah rovnající se mnoha desítkám km po rovině. Vše je relativní. 4200m převýšení co jsem dal na soustředění v Krkonoších během 8:45hodin už sakra bolí! Při MČR na černou horu ten poslední km běžci dají možná rychleji než většina cyklistů (např).
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.