Co vaříte?
Arnhem
Janka86 01.10.2015 16:07:50
Tak ja se dnes pochlubim. Uvarila jsem dnes rusky borsc. No na tom by nebylo nic divneho, kdybych uz od skolky nejedla cervenou repu. No ale dostala jsem ji v me bio bedynce, tak jsem si rekla, ze to zkusim a hele, ono mi to chutna Ten muj predsudek, ze je to nejedle je pryc a ja zas jim cervenou repu
Alena77 01.10.2015 17:43:07
>> Janka86, 01. 10. 2015 16:07:50
Tak já jsem si dneska aktivně ohřála http://pi.ce-tescoassets.com/…_328x328.jpg
Mám to moc ráda a když se mi nechce vařit je to super.
Černé Voděrady
MartiNo 01.10.2015 18:09:01
>> Janka86, 01. 10. 2015 16:07:50
Gratuluji! Zkus taky pečenou (s kozím sýrem třeba), je to ňamka…
Arnhem
Janka86 01.10.2015 18:50:33
>> MartiNo, 01. 10. 2015 18:09:01
no mam jeste dva kusy repy, tak jeste neco budu varit.
Jeste mam otazku. Jak dlouho zelenina vydrzi? V cr jsem mela sklep, takze skladovani zeleniny jsem neresila. Ted mam mrkev, petrzel a repu v lednicce. Okurku, rejce a rapikaty celer v misce v kuchyni. Je to v poradku. Jeste jsem dostala tento tyden dva klasy kukurice, jak dlouho vydrzi cerstva? Ma nekdo zkusenosti?
Praha-Dalejské údolí
oblivion 01.10.2015 20:23:24
>> Janka86, 25. 09. 2015 19:15:15
„Turecký“ ajvar mají všude na Balkáně. Chutná jinak, protože paprika v něm není upečená, ale jen uvařená, a kvůli tomu není ani zbavená šlupek. Je ho snazší vyrobit a tak je levnější, chuť opravdu nic moc. Je nutné pozorně číst složení – je v něm většinou uvedeno, zda je paprika pečená. Naštěstí na Balkáně většinou mají i ten „domácí“, z pečené papriky. Dokonce se dá sehnat i lahodná čistá pečená papriková pasta.
Ovšem jak ajvar, tak ljutenica, mají jednu nevýhodu – snadno se po nich přibírá. ;o( Zvlášť když člověk sní celou 500–750 g sklenici na posezení. Nechápu, jak Ti 3 sklenice mohly vydržet celý rok. Letos v létě jsem za 5 dní ušel po Balkáně 200 km, část přes hory, ale protože jsem za tu dobu snědl 3 kg ajvaru a 2 kg sýra, nezhubl jsem ani gram. :o)
>> Janka86, 01. 10. 2015 16:07:50
Červená řepa se dá jíst i syrová – třeba nastrouhaná, s olivovým olejem a zakysanou smetanou či kozím kefírem.
Nebo se z ní dá udělat něco jako RAW ajvar:
- 1 okurka hadovka
- 2 mrkve
- 1/2 cibule
- 1 menší řepa
Toto vše nastrouhat či rozmixovat, smíchat, zakápnout trochou citronové šťávy, přidat 100–200 g hustého rajského protlaku (s 30 % sušiny) a sušené drcené chilli (podle vlastní odolnosti :o). Okurku strouhám první, pokud má moc vody, odliju ji. Kvůli protlaku to není tak úplně RAW, možná někdy zkusím odšťavněná rajčata, ale nevím, zda tak lze docílit dostatečné (požadované) hustoty.
Kvůli vstřebávání vitaminů lze do ajvaru zamíchat olej hned, či až na talíři. Někdy do něj vmíchám i mleté ořechy (např. lískové), či bylinky dle chuti. Tento ajvar jím s mraženým hráškem (ostatně i samotný ajvar je dobré vychladit) a s tvrdým tvarohem, bryndzou, aj.
Arnhem
Janka86 01.10.2015 20:29:31
>> oblivion, 01. 10. 2015 20:23:24
Nechápu, jak Ti 3 sklenice mohly vydržet celý rok.
ja ten ajvar jim jen jako prilohu. Hlavne miluji hranolky s ajvarem, takze ty sklenice vydrzely
hmm, musim si o vikendu koupit aspon ten turecky ajvar. I ten mi moc chutna, ale ten chorvatsky je lepsi
edit: takze podle udaju na obalu je ten zdejsi ajvar opravdu z Chorvatska od podravky, ale presto mi prijde chut jina nez ten primo z Chorvatska…
Praha-Dalejské údolí
oblivion 01.10.2015 20:59:25
>> Janka86, 01. 10. 2015 20:29:31
Já ajvar také jím jako přílohu – místo hranolků. ;o) Od Podravky bývá nejčastěji zrovna nepečený ajvar, stejně jako ten turecký (nejspíš značky Sera). Ale i Podravka má „Uprženi ajvar“ (smažený místo pečený?), ovšem toto označení mají na balkáně právě ty nepečené. Pečené bývají označené jako „domácí“ (v BG домашен). Mezi ty lepší a rozšířené patří třeba Baš Ajvar. Ještě je potřeba ve složení dávat pozor na bramborové pyré, kterým se někdy ajvar či ljutenica nastavují, ale nemá tam co dělat.
Arnhem
Janka86 01.10.2015 21:22:31
>> oblivion, 01. 10. 2015 20:59:25
ingredience toho zde prodavaneho:
Ingrediënten: Paprika (73%), aubergine (12%), azijn, zonnebloemolie, tomatenconcentraat (3%), keukenzout, suiker, scherpe peperoni, specerijen.
cesky: paprika, lilek, ocet, slunecnicovy olej, rajcatovy koncentrat, kuchynska sul, cukr, ostre papricky, koreni.
Ty ostre papricky me prekvapily, protoze to je ta varianta jemny (ajvar blagi) a ten vubec neni ostry. Maji i variantu ostry…
odkaz: http://www.ah.nl/…-tomatensaus
sklenice 350g za lidovych 1.59 eur. Coz na dovozovou potravinu shledavam prima cenou. Treba polske kvasaky tu kupuji sklenici za 4 eura…Ale posledni dobou uz jsem je dlouho v bezne obchode nevidela, asi uz v normalnich obchodech nenakupuji Polaci… do polskych obchodu chodim nekdy na uzeniny-klobasky, to mi tu v Holandsku fakt chybi. Ono tu je problem sehnat i obycejne parky. Maji jen v plechovce a cerste jen v jednom druhu, nijak vabne chute a 200g za 2.59eur
Praha-Dalejské údolí
oblivion 02.10.2015 09:40:23
>> Janka86, 01. 10. 2015 21:22:31
Ano, přesně – „paprika“. To znamená „nepečená paprika“, se šlupkami a velkým rozdílem v chuti. Ty z „pečené papriky“ mají ve složení „geroosterde paprika“ / „roasted peppers“ / „печени чушки“.
1.59 € je stejná cena, jako v ČR, na Balkáně stojí samozřejmě polovinu. Ale ty dobré, z pečených paprik, jsou všude zhruba 1,5–2× dražší. V supermarketech ty lepší nemívají, je nutné hledat specializované obchůdky.
Kniga 02.10.2015 22:05:54
>> Janka86, 01. 10. 2015 16:07:50
ja si minuly vikend uvarila polevku z cervene repy a kokosoveho mleka… takova dobrota :D Ja naopak repu miluju od mala, ale nejak jsme na ni na púar let pozapomela a ted ji znva „objevuji“…
Skritek Hugo 08.10.2015 10:47:26
Pred 14 dny jsem obdrzela nekolik litru domaciho jablecneho mostu. To vam bylo tak dobre. Jablecne strevni lazne, chutna pochotka po ranu… uzila jsem si to. Nastesti ma teta hodne jablek, tak uz jsem zistne most vynasela az do nebes, aby byl pri pristi navsteve zase nachystan na odvoz.
Praha-Dalejské údolí
oblivion 08.10.2015 11:16:34
>> Skritek Hugo, 08. 10. 2015 10:47:26
Kdyby Tvé tetě jablka docházely, daruju pár kilo přeslazených bio jablek. Nějak se mi hromadí na zahradě – já je nejím, psice taky ne a ježci k nám nechodí. :o)
Jinak se snad z nouze naučím dělat domácí cider. Cukru na prokvašení je v nich dost. ;o)
P.S.: Ještě by z nich šla udělat povidla (mít tak sporák). Třeba hrušková s malinami jsou úžasná.
Ňufa 08.10.2015 13:51:58
oblivion muž Dnes 11:16:34
Z jablek hruškovou marmeládu neuděláš ani když tam přidáš maliny:)
jm1 08.10.2015 15:22:44
>> Ňufa, 08. 10. 2015 13:51:58
Palec nahoru !
Arnhem
České Budějovice
PaKo 08.10.2015 18:26:47
>> oblivion, 08. 10. 2015 11:16:34
Snad to nebude vypadat, že chytám za slovíčko, ale … ježci jablka moc nejedí, maximálně se v nich tak vyválí, když už jsou trochu nahnilá, voní jim to. Zato mají rádi vařené kuřecí, alespoň ten náš, co ho máme na zahradě .
>> Janka86, 08. 10. 2015 16:12:05
Ty ses do té červené řepy nějak obula . Už to tu padlo na nějakém jiném vlákně, ale já nedám dopustit na řepu pečenou v alobalu, vystydlou a smíchanou pak s listovým salátem (rukola a mangold je ideál), nějakým chuťově výraznějším sýrem (balkán, zrající, kozí, ovčí), vlašskými ořechy a olivovým nebo lněným olejem. Nebýt těch štavelanů v tom, jedl bych to denně.
A dík za tip na špagetovou dýni, to je fakt srandovní, ale chuťově velmi podařená věcička.
Já se dnes chystám na patizon. Oloupu ho, nakrájím na kousky. Na olej (kokosák nebo přepuštěné máslo) šoupnu cibulku, papriku, chilli papričku (může být i česnek, ale jsem upír, nemám ho rád), lehce orestuju a zaleju sojovkou Tamari. Nechám trochu zredukovat a přihodím patizon. Dochutím koriandrem, kari nebo kurkumou, skořicí …, a opět lehce (bacha ať se nepřipálí to koření!) orestuju, zaleju vodou a nechám na mírném ohni bublat. Komu nevadí sacharidy, může přihodit rýži hned nebo pohanku před koncem varu. Mezitím si vedle připravím vaječnou omeletu, kterou nakrájím na kousky. Po cca 20–30 min. patizon změkne. Osolím a opepřím podle chuti, přihodím nakrájenou omeletu, zamíchám a je hotovo.
Je to dost žravé, kilový patizon už jsem v téhle úpravě spořádal na posezení. Lze i nakrabičkovat na druhý den do práce, vhodné ke konzumaci i za studena.
Ať vám to vaří!
Arnhem
Janka86 08.10.2015 20:43:25
>> PaKo, 08. 10. 2015 18:26:47
zkousel si tu spagetovou dyni? Me moc chutnala. Ja ji upekla v troube, pak duzinu smichala s listovym palmovym zelim a orestovanymi kousky kureciho masa a byla to pekna mnamka
České Budějovice
PaKo 08.10.2015 20:53:33
>> Janka86, 08. 10. 2015 20:43:25
No jasně, nejdřív s boloňským sugem, tzn. jako náhradu klasických špaget. A další variace byla o dost jednodušší, prostě tu dýni s granou, olivovým oleje, posolit, popepřit … a jaká byla!
Ještě chci vyzkoušet variantu a la carbonara, ale mám tu ještě jedno Hokaido, takže musím zpracovat nejdřív to.
Skritek Hugo 08.10.2015 21:05:36
>> PaKo, 08. 10. 2015 20:53:33
Kde kupujes spagetovou dyni? Parkrat jsem ji doma mela, ale v CR jsem ji nevidela. Stejne tak mam problem se zakoupenim mangoldu, co zminujes. A pritom ho zboznuji.
Jeee, patizon, snad ti nejaky zbyl i na zitrek.
jm1 08.10.2015 21:15:16
>> Skritek Hugo, 08. 10. 2015 21:05:36
Namátkou v TESCU. BTW, takové romanesko (námět z kulinářského poradu v TV), to najít je větší problém
Arnhem
Janka86 08.10.2015 21:20:04
>> jm1, 08. 10. 2015 21:15:16
Romanesko dostanu pristi tyden v bedynce, uz se tesim, az to ochutnam tady existuji i bio supermarkety o velikosti naseho alberta, takze sehnat speciality zde neni problem…no ale nez to dojde do cr…u nas by asi bio supermarket krachl…
Arnhem
Janka86 08.10.2015 21:23:53
>> Skritek Hugo, 08. 10. 2015 21:05:36
Mangold pestovala vzdy babicka na zahradce…tak bych zkusila mozna nejake farmarske trhy…no a nebo pristi rok vypestovat doma
České Budějovice
PaKo 08.10.2015 21:28:49
>> Skritek Hugo, 08. 10. 2015 21:05:36
Špagetová dýně = Kaufland
Mangold = na zahrádce, roste furt až do prvních mrazů. A čím víc trháš, tím víc nasazuje. Ale jestli nemáš vlastní kolchoz, tak nevím …
Skritek Hugo 08.10.2015 21:30:06
>> jm1, 08. 10. 2015 21:15:16
Diky, vyzkousim. Naposledy, kdyz jsem byla v tescu, tak hruza. No a ted mam duvod tam znovu zajit.
Skritek Hugo 08.10.2015 21:31:17
>> PaKo, 08. 10. 2015 21:28:49
Dekuji. No, leda bych to pestovala na terase. Uz tam mam rajcata, vsechny bylinky, tuje… ze bych pridala velky kvetinac s mangoldem? Hmmm, stoji to za zvazeni.
Skritek Hugo 08.10.2015 21:34:13
>> Janka86, 08. 10. 2015 21:23:53
Mangold byval v CR tradicne pestovan. Ani nevim proc zmizel. Objevila jsem ho v Turecku a v kombinaci s rajcaty a nasekanym cesnekem, k tomu filet ryby – nam, nam, nam.
jm1 08.10.2015 21:36:58
>> PaKo, 08. 10. 2015 21:28:49
>> Skritek Hugo, 08. 10. 2015 21:30:06
Ja mam TESCO doslova pres ulici a Kaufland v dalce (=1 km daleko).
BTW, jeste tu nepadl namet na JEDLE BYLINY (namatkou ptacinec, jetel, koprivy, hloh, sipky, …) nosene z behu do lesa (napr. nad Bilovicemi n.S. )
České Budějovice
PaKo 08.10.2015 21:42:12
>> Skritek Hugo, 08. 10. 2015 21:31:17
No, já ho zkusil v pokročilém létě šoupnout do květináče s rukolou a taky roste, sice ne tak bujně, ale lepší něco než nic. Takže já říkám, zkus to!
>> jm1, 08. 10. 2015 21:36:58
Ty byliny by mě taky zajímaly, já jedu jen, co vypěstuju doma (bazalka, máta, meduňka, …), ale onehdá jsem viděl v televizi pořad a tam jedli třeba mladý svízel a prý to bylo dobrý
EDIT: Bílovicemi jsem naposledy probíhal při Brněnském masakru a měl jsem teda jiný starosti, než sbírat bylinky
jm1 08.10.2015 21:42:40
>> Skritek Hugo, 08. 10. 2015 21:31:17
Moda od Cuketky (videno i v Cafe Fara): zeleninova minizahradka v EuroPalete
Skritek Hugo 08.10.2015 21:44:04
>> jm1, 08. 10. 2015 21:36:58
a nebo medvedi cesnek od Alexandrovky nad Adamovem. Ovsem to jen na jare.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.