Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Přijde Radcliffeová o maratonský rekord?

Přijde Radcliffeová o maratonský rekord?
foto: www.nike.com

Daniela Havránková | 24.09.2011 | přečteno: 7840×

Navrhované změny v pravidlech IAAF by měly zrušit aktuální světový rekord Pauly Radcliffeové na maratonu. Londýnský maraton v roce 2003 totiž běžela s mužskými pacemakery, kteří jí k výkonu pomohli. Známe to i z domácích závodů, kde ve startovním poli jasně převažují muži. Výkonnostně zaměřené ženy si v takovém smíšeném závodě snadno najdou právě mužské spoluběžce. Jde pak o regulérní výkon žen?

Mezinárodní atletická federace IAAF přichází s návrhem od ledna příštího roku započítávat do tabulek světových rekordů jen výkony v čistě ženských závodech. Výkon Radcliffeové by se tak nazýval „jen“ jako nejlepší světový výkon.

Rozhodnutí se nelíbí představitelům největších světových maratonů. Většina závodů má totiž start elitních mužů a žen společný, jen v málokterém z nich se na trať vydávají muži a ženy zvlášť. „Nyní bychom měli uvádět dva světové rekordy – jeden čistě ženský a pak ten, který vzešel ze závodů s mužskou konkurencí,“ rozhořčeně reagují organizátoři závodů na rozhodnutí IAAF. Federace připouští, že se téma bude ještě diskutovat.

Britka Radcliffeová vytvořila maratonský rekord 2:15:25 v Londýně v roce 2003. Část tohoto závodu běžela se dvěma mužskými vodiči. I po změně ustanovení by jí však zůstalo prvenství na maratonské distanci jejím druhým nejrychlejším výkonem kariéry 2:17:42, který zaběhla v roce 2005 v čistě ženském závodě.

„Myslím, že bude těžké rozhodnutí skutečně prosadit. Vždyť doposud vzniklo tolik rekordů ve smíšených závodech! Taková dodatečná změna pravidel by byla nespravedlivá,“ míní maratonská rekordmanka na webu deníku The Sun.

„Zamýšlený krok nemá smysl a k jeho schválení nedojde,“ vyjádřil svůj nesouhlas Václav Fišer, vedoucí oddělení soutěží Českého atletického svazu. „Jsou pravidla atletiky a ta platí. Ženy podle nich mohou běhat v závodech s muži. Stejně tak jsou povoleni vodiči a to jak na dráze, tak mimo dráhu. Nesmyslná mi přijde i diskuse o rušení světových rekordů z minulosti. Návrh podle mě neprojde, zvítězí zdravý rozum,“ říká důrazně Fišer.

Prague International Marathon, organizátor největších českých běhů a člen Asociace mezinárodních maratonů a vytrvalostních běhů AIMS, diskusi na toto téma už zaregistroval: „O novém opatření se mluví dlouho. Je to samozřejmě diskutabilní, mužský vodič se najde snáz. Pro nás jako pro organizátory závodu by však oddělené starty znamenaly vážné komplikace, například delší uzavírky silnic či striktnější výběr elitních závodníků,“ vysvětluje Jana Moberly, manažerka elitních běžců PIMu.

„S návrhem zásadně nesouhlasím. S vodiči přece mohou běhat muži i ženy, takže pro přijetí opatření nevidím pádný důvod,“ říká k tématu zkušený trenér Jan Kervitcer. „Pravidla atletiky dřívě běh žen s muži zakazovala, ale nyní ho povolují, takže by šlo o naprosto protichůdné rozhodnutí,“ dodává Kervitcer, který vede řadu maratonců.

A proti je i naše přední maratonkyně Lenka Šibravová. „Rozhodnutí se mi nelíbí. Běžet s muži je pro mě příjemnější, přitom nejde o něco nepovoleného. Pořád to je můj výkon,“ prohlašuje Šibravová. Její kolegyně z AC Sokolov Ivana Sekyrová dokonce pravidelně spolupracuje s klubovým kolegou Janem Sokolem.

Domácích závodů, kde běží jen ženy, v současné době není mnoho. Patří mezi ně například adidas Běh pro ženy nebo Běchovice, kde ženy startují samostatně půl hodiny před první mužskou kategorií. Jde však o masové běhy, které přitáhnou i velké množství příslušnic něžného pohlaví. V elitní kategorii jich však stále běží málo. „Čistě ženský závod se mi tak dobře neběží, protože nás žen prostě závodí málo. Na trati pak není s kým spolupracovat,“ míní Šibravová a vyjadřuje tak nesouhlas s čistě ženským závoděním.

Jaký je váš názor? Omylem jsme smazali diskusi u prvního textu v rubrice jednou větou… Těšíme se na další.

Komentáře (Celkem 57)

Nalezené položky: 58 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
avatar

maraton: 3:01:36 (2011)

Luboš Brabec muž 27.09.2011 22:42:44

>> Pavlis, 27. 09. 2011 15:54:17

Samozřejmě. Nebýt ženských vodiček, tak Makau v neděli světový rekord ani náhodou nezaběhl…

avatar

Sloviensko

rudo muž 27.09.2011 23:18:03

co sa tyka zmiesanych zavodov, IAAF si vyrobila ovela vacsi problem s behom na 800m v poslednych 2 rokoch

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Sloviensko

rudo muž 28.09.2011 09:54:08

v iaaf navrhu na zmenu sa hovori len o maratone, avsak rovnaky problem je aj u kratsich cestnych behov budujem si teraz vlastnu stranku na nete pre beh a hladal som na iaaf svetove rekordy na urcite vzdialenosti, chcel som pouzit 30 km lenze zensky svetak vyzera byt ze tu japonku chlapi niesli na ceste snad to bol medzicas z maratonu, tak som sa rozhodol ignorovat tieto cestne zmatky a pouzil som radsej 30,000 m na drahe kde predpokladam ze to bol cisto zensky beh

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 29.09.2011 13:15:47

Je to hlupost a priklad dalsej zbytocnej byrokracie od ludi, co bud nikdy vrcholovo nebehali, alebo uz poriadne davno na to zabudli.

Je sice pravdou, ze bezec v zakryte vydava aj pri uplnom bezvetri a rychlosti 18km/h (vysledny cas na maraton 2:20)o 8% energie menej, ako ten, co musi bezat v cele, ale tuto vyhodu maju aj tie bezkyne, co pouzivaju zenske vodicky, ci sa vyvazaju za superkami, aby ich len v zavere presprintovali. To pravidlami zakazane nie je, takze je to fair. Oddelovat muzov a zeny na maratone len pre ratifikaciu rekordov je hlupe. Ak by dovodom mal byt vacsi zazitok divakov, ktori si mozu vychutnat suboj prvych elitnych zien, bez pritomnosti zarputilych muzov, co odmietaju prehrat so zenami a do zavodu idu len s ambiciou s nimi neprehrat a drzat sa ich, tak to beriem. Sponzori si to tiez mozu vyziadat a osobne mi tiez prekaza hladat Paulu, ci Mizuki, ci Ednu, Irinu,… medzi hradbou tiel ambicioznych muzov, ktori ma pri svojej vykonnosti vobec nezaujimaju. Ak vsak raz odstartuju spolu, ma kazda zena rovnaku moznost sa za vodica zavesit. Ak by vodic prekazal inej zene, maju ho odstranit zo zavodu (ala sialeny divak na OH 2004 u bronzoveho brazilcana). Vykon si vsak kazda zena musi odbehnut sama po vlastnych. Nikto ju do ciela za trenky nedovlecie. Pre mna zostane 2:15:25 stale svetovym rekordom zien v maratone a ziadny byrokrat z IIAF ma nepresvedci o potrebnosti delenia najlepsich vykonov a svetakov. To uz by skor mali porusit u zien vsetky vykony pred rokom 1990 a u muzov vsetky vytrvalostne rekordy dosiahnute v ere divokeho uzivania EPO bez akehokolvek testu na jeho objavenie (az do r. 2008). To by mi nejaku logiku davalo.

avatar

Brno

Celkem 19689 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:24 (2014)
půlmaraton: 1:17:52 (2016)

mulisak muž 29.09.2011 17:07:03

>> Mato, 29. 09. 2011 13:15:47

No tohle! Myslel jsem, že odpor větru má reálně měřitelný dopad na výkon pouze u cyklistů při průměrných rychlostech 40 km/h a více a že výhoda běhu za vodičem je hlavně psychická a v dodržení rovnoměrného tempa. Někdy jsem si při závodech dokonce úmyslně držel odstup kvůli vzájemnému funění a prdění. I když to při mých (ne)rychlostech bude míň než 8 %, nevíš, jaký je vliv na celkový výkon? Pouhé jedno procento při desítce za 35 minut by dělalo 20 sekund, 3 % by znamenalo celou minutu, to se zdá „too good to be true“.

Motto: KISS (Keep it simple, stupid) in both running and programming
avatar

Praha 4

10 km: 0:39:23 (2012)
půlmaraton: 1:28:34 (2012)
maraton: 3:08:00 (2012)

Zdeněk68 muž 29.09.2011 19:08:50

>> mulisak, 29. 09. 2011 17:07:03

Bohužel tyto věci jsem se učil počítat ve škole u automobilů a ne u lidí.

Aerodynamický odpor stoupá s druhou mocninou. Z toho se dá teoreticky říci: rychlost běhu 18km/h = 8% úspora energie ; rychlost běhu 15km/h = 5,5% úspora energie ; rychlost běhu 10km/h = 2% úspora energie ;

Úspora energie je závislá na velikosti běžce, rozestupu a spoustu dalších faktorů, pro daný příklad, rovina, bezvětří.

Asi se nedá říci, že poběžíš o 8% rychleji, neboť, když uspoříš energii a v závěru poběžíš místo 18km/h 22km/h, tak budeš mít větší výdej energie (větší odporu vzduchu, který je na druhou), vyšlo mě to čistě teoreticky na celkovou vydanou energii v závodě s vodičem minus cca 40 sekund.

Fuu, to jsem se zapotil 8-O

avatar

Sloviensko

rudo muž 29.09.2011 23:14:51

moze to byt zlozitejsie, za prve smer fukania vetra, malokedy sa ide rovno do vetra a malokedy je bezvetrie ak to fukne aspon trochu zozadu tak sa moze odpor vzduchu anulovat

dalej by bolo treba asi pocitat len letovu fazu v case oporu bude fyzika mozno trosku inac.

vycviceny vodic nemeni tempo a nemeni rytmus kroku je to nieco ine bezat za vodicom ako bezat za superom ktory moze aj umyselne zmenit krok co jeho neropzhodi kedze to robi umyselne ale bezec za nim musi neustale davat pozor a je to psychicka unava. psychicka unava je v mnarataone dost doelzita kedze je mzone ze strata rychlosti je koli unave CNS a nie koli minutemu benzinu v nadrzi.

dalej pri maratone sa za limitujuci faktor povazuje prehrievanie tela, preto vykon zavisi nielen od vonkajsej teploty priameho slnka ziarenia tepla z asfaltu a potenia a polievania ale aj od toho ako ochladzuje telo prudenie vzduchu – chladny vietor pripadne volne prudenie vzduchu v bezvetri

ak sa bezi za vodicom v skupine atd tak sa straca ochlazdovanie prudenim vzduchu, navyse ten vzduch uz je ohriaty od horucich tiel pred bezcom, niekedy je v pocetnej a tesnej skupine teplota vzduchu aj o 10°C vyssia.

Vsimol som si ze niektore elitne africke bezkyne umyslene bezia cely cas asi 20m za veducou skupinou aby nemuseli davat pozor pod nohy a zmenu rytmu krokov atd a tiez aby neboli v tom horucom oblaku ale dostali uz chladny vzduch

a samozrejme faktor tlacenice a nabehu k obcerstvovacke, lepsie je byt samemu.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Sloviensko

rudo muž 30.09.2011 03:23:05

trochu OT, ale keď ide o povolenú a nedovolenú pomoc pri behu a špeciälne v M a to v ženskom M, tak toto ma úplne šoklo – rozhovor s Berešovou pred M v Košiciach – plánuje OH limit, teda plánuje oficiálny čas uznatelný IAAF a pritom verejne dopredu oznamuje úmysel porušovať pravidlá, mali by jej dať DQ už pred štartom :

No a dobre zvládnuť občerstvovanie. S hľadaním mojej fľašky s iontovým nápojom mi pomôže priateľ, ktorý ma bude sprevádzať na bicykli.“

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 30.09.2011 09:52:20

>> rudo, 30. 09. 2011 03:23:05

A tak teoreticky ju moze sprevadzat mimo trasu, po chodnikoch a ist skratkami, proste aby bol na obcerstvovacke vzdy pred nou a prichystal jej flasku. Teda dufam, ze to bude nejak tak, priamo na trat snad cyklistu nepustia.

Velmi jej drzim palce nech ten limit vyjde, ale bude slovenskemu zvezu stacit splnit B limit 2:43? Na Acko 2:37 asi nema.

avatar

Praha

Celkem 53203 km
Minulý měsíc 100 km
10 km: 0:47:15 (2010)
půlmaraton: 1:46:26 (2010)
maraton: 3:46:35 (2012)

mapo žena 30.09.2011 10:40:24

http://korzar.sme.sk/…pohanat.html V letáčku na webu maratonu je napsáno, že doprovod na kole atd. je nepřípustný…tak nevím, co si o tom myslet.

Motto: ------------------ vytrvale jako smrt
avatar

Praha 4

10 km: 0:39:23 (2012)
půlmaraton: 1:28:34 (2012)
maraton: 3:08:00 (2012)

Zdeněk68 muž 30.09.2011 12:24:00

Zde je odkaz na obrázek. jak by to mělo podle nových pravidel vypadat, aby byl uznán světový rekord ;-)

http://molempire.com/…Fly-Race.jpg

avatar

Sloviensko

rudo muž 30.09.2011 12:35:31

>> SlavoK, 30. 09. 2011 09:52:20

aj keby siel na kole poza plotom, podla pravidiel sa nemsie nik obcerstvenia dotknut od odovzdania pri prezentacii… a flasu moze podat jedine oficialna osoba oficialna obsluha obcerstvovacky ktora sa nesmie pohnut viac ako 1 meter od stolika

jedine ze by ten chlapik obicykloval bocnymi ulicami a spoza plota zakrical na obsluhu ze ktoru flasku maju pripravit lebo uz ide pribehnut startovne cislo…

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 01.10.2011 20:11:59

>> rudo, 30. 09. 2011 12:35:31

Ale prosim Ta, ved bezi „doma“, kde rozhoduju domaci rozhodcovia. To by ju museli do ciela doniest,aby niekto podal protest, ktory by mal sancu na uspech.

Jej trener a klub dokazu na zvaze vybavit viac, nez pre vsetkych ostatnych vytrvalcov dohromady, tak jej snad pre prkotiny napriek robit nebudu. Ma mat dvojity doprovod od Lipovskeho a Matanina – obaja s osobakmi pod 2:20, tak snad jej to vyjde.

Zvaz ju samozrejme s B limitom na OH zoberie, to uz je iste teraz a aj kazdeho dalsieho atleta s Bckom. Je totizto privela bafunarov, co by tam radi isli a ich pocet je zavisly od poctu sportovcov. Takze budu brat vsetkych.

Tiez mam tusaka,ze A-cko je pre nu este pridaleko,ale u nej clovek nemoze nic vylucit.Uz prekvapila viackrat. Trosku som prekvapeny, ze jej da trener bezat podla tepu prvych 30km a potom si vraj ma bezat, ako chce.Hmm,ak idem plnit limit, idem na cas od zaciatku. Sportovec jej urovne by si mal poznat telo dostatocne dobre a citat ho aj bez elektroniky. Koniec koncov, tu ide o cas, nie o setrenie sa,ci o dobre pocity.

Doma budeme drzat palce, nech jej to vyjde.

avatar

Sloviensko

rudo muž 01.10.2011 20:54:19

>> Mato, 01. 10. 2011 20:11:59

pokial Kosice povolia niekomu bicykle a machinacie s obcerstvovackami, mohli by aj prist o statut IAAF a zaradenie medzi maratony na plnenie limitov, Mysli ze vyroky o behu podla tepaku su taky alibizmus aby sa bolo na co vyhovorit ak limit nevyde, tiez neverim ze to tak spravia naozaj bolo by skvele keby zabehla slusny cas, ale regularne.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Sloviensko

rudo muž 01.10.2011 22:48:25

http://korzar.sme.sk/…pohanat.html

v Kosiciach teda cyklistika oficialne povolena

mali by to premenovat na duathlon

?????

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Sloviensko

rudo muž 10.11.2011 04:55:38

nepríde

http://iaaf.org/…d=62888.html

vraj po nátlaku bežeckej verejnosti nemali iaaf bafuňári odvahu zrušiť and radclifku ani iné ženské rekordy

rozhodnutie staré výkony platia ako rekordy aj zo zmiešaných behov ale do budúcnosti už budú rekordy len z oddelených

snád najvhodnejšie riešenie

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

maraton: 3:01:36 (2011)

Luboš Brabec muž 10.11.2011 08:02:31

>> rudo, 10. 11. 2011 04:55:38

Spíš nátlak Nike než nátlak běžecké veřejnosti.

Nevím, jestli je ideální řešení nechat rekord ze smíšeného závodu a za nový uznávat jen časy z čistě ženského. Tím tam rekord Radcliffové zůstane vlastně na věky.

Kdyby to takhle udělali u oštěpu, je dodneška světovým rekordmanem Uwe Hohn, nikoli Jan Železný…

avatar

Sloviensko

rudo muž 10.11.2011 08:35:48

>> Luboš Brabec, 10. 11. 2011 08:02:31

máš asi iné zákulisné správy ako ja, čo sa týka odkial bol tlak

a čo sa týka neprekonateľnosti výkonu, tak neviem

nemyslím že radclifku počas maratonu chlapi niesli ťahali a tlačili za zadok

tak ako to mala zabezpečené tá japonka ked dala sveťak na 30 km v medzičase na maraton.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

maraton: 3:01:36 (2011)

Luboš Brabec muž 10.11.2011 10:24:41

>> rudo, 10. 11. 2011 08:35:48

Nejde o nějaké tlačení nebo tahání. Mít mužské vodiče je zkrátka výhoda (mluví se až o 2 minutách). Kdyby to výhoda nebyla, tak si běžkyně mužské vodiče nesjednávají. Zůstal tedy v platnosti světový rekord s mužskými vodiči, ale další rekordy budou uznávané jen bez nich. Nepřijde mi, že by zvítězila spravedlnost.

Buď měli nechat staré pravidlo, nebo zavést to nové, původně navrhované. Tenhle paskvil je k ničemu. Je to podobné jako v plavání, kde zakázali technologické plavky, ale rekordy v nich zaplavané ponechali.

avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 10.11.2011 10:40:31

>> Luboš Brabec, 10. 11. 2011 10:24:41

Az 2 minuty oproti situaci bezet uplne bez vodice, nebo oproti situaci mit zenskou vodicku po cca 30.ty km?

Prvni moznosti bych veril, ta druha se mi ale moc nezda – usetrit diky vodici 2minuty na poslednich 12km je trochu prehanane.

Takze aby padnul aktualni rekord bude potreba mit zenske vodicky. Ano je neporovnatelne tezsi sehnat zenu, ktera odbehne 30km v tempu aktualniho WR aby delala vodicku, nez sehnat muze, ktery v tom tempu potahne maraton cely. O tom snad ale pravidla nejsou.

avatar

maraton: 3:01:36 (2011)

Luboš Brabec muž 10.11.2011 10:45:43

>> SlavoK, 10. 11. 2011 10:40:31

To první. To druhé byla dosud jen teorie – nebo už jsi viděl maraton s vodičkami? :-)

avatar

Brno

Celkem 19689 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:24 (2014)
půlmaraton: 1:17:52 (2016)

mulisak muž 10.11.2011 10:48:21

>> Luboš Brabec, 10. 11. 2011 10:24:41

Výhoda mužských vodičů pro ženy je hlavně výkonnostní. Jsou (v zahraničí) zástupy chlapů, co zaběhnou celý maratón na úrovni 2:15, ale velice málo žen, co toto tempo udrží aspoň na půlmaratón. Relativní kvalita ženského běhu (a sportovních výkonů obecně) je pořád mnohem horší než mužská.

Motto: KISS (Keep it simple, stupid) in both running and programming
avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 10.11.2011 10:51:21

>> Luboš Brabec, 10. 11. 2011 10:45:43

No prave, nevidel, protoze doted se to dalo resit s vodicmi mnohem jednoduseji.

Tak uvidime jestli se to ted zacne praktikovat.

avatar

Sloviensko

rudo muž 10.11.2011 11:08:34

>> Luboš Brabec, 10. 11. 2011 10:24:41

opakuješ dávno prediskutované staré témy a názory

teraz je nová realita a basta, pravidlá sú odklpenuté a či sa to tebe páči alebo nie, na tom prd záleží

treba myslieť teraz dopredu, aké sa budú organizovať preteky atd.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

maraton: 3:01:36 (2011)

Luboš Brabec muž 10.11.2011 11:44:34

>> SlavoK, 10. 11. 2011 10:51:21

Nezačne. Nebo rozhodně ne ve velkém. Většina maratonů si podle mého názoru ponechá smíšený závod a prostě se smíří s tím, že tam nepadne světový rekord.

Boston má oddělené starty, ale tam se WR neuznávají. V New Yorku, kde je také oddělený start, zase pořadatelé vodiče nepovolují. Uvidíme, s čím přijde Londýn.

>> rudo, 10. 11. 2011 11:08:34

Proč ses tedy zapojoval například do debaty o limitech na OH? Abych tě parafrázoval: „Teraz je nová realita a basta, limity sú odklepnuté a či sa to tebe páči alebo nie, na tom prd záleží.“

avatar

Sloviensko

rudo muž 11.11.2011 03:09:33

>> Luboš Brabec, 10. 11. 2011 11:44:34

som veľmi rád že sa zase ako vždy nezhodneme

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

maraton: 3:01:36 (2011)

Luboš Brabec muž 11.11.2011 08:31:57

>> rudo, 11. 11. 2011 03:09:33

Ano, s tvými názory málokdy souhlasím, takový už je život. Ale nikdy bych si nedovolil povýšenecky napsat, že na nich prd záleží (zřejmě máš pocit, že na tvých názorech záleží zcela mimořádným způsobem).

Pokud ti v diskusi docházejí relevantní argumenty, nebo dané problematice prostě jen nerozumíš, drž se raději osvědčeného „mlčeti zlato“.

avatar

Sloviensko

rudo muž 11.11.2011 09:45:36

>> Luboš Brabec, 11. 11. 2011 08:31:57

a to hovoríš práve ty ? to ma podrž.

Motto: you can't stop, what is coming !
Nalezené položky: 58 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.