Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Růženka přiletěla z Porta uctít Zátopkovu legendu

Růženka přiletěla z Porta uctít Zátopkovu legendu
foto: archív behej.com

Tomáš Nohejl | 12.05.2012 | přečteno: 2923×

Na pár hodin opustila nemocného otce doma v Portu, aby přiletěla vzdát hold české legendě. Portugalská běžkyně Rosa Mota se stala blyštivým klenotem galavečeře v České národní bance, kam ji pozvali pořadatelé pražského kongresu mezinárodní asociace vytrvalostních běhů AIMS.

Jen připomeňme pár triumfů z vizitky dnes 53leté ženy, zvané a nossa Rosinha, naše Růženka. Olympijské zlato, titul mistryně světa, tři evropské tituly. Výhra ve 14 z 21 maratonů, které běžela, včetně Bostonu, Chicaga i Londýna. Osobní rekord? 2:23:29…

Jak vzpomínáte na Zátopka?

Byl to velký šampion. Potkala jsem ho v roce 1996 v Aténách. Nesmírně přátelský, sladký. Hodně jsme si povídali o sportu, tréninku. Také o tom, jak je důležité mluvit s běžci z celého světa, potkávat se, udržovat přátelství. S jeho ženou Danou jsme si pak dokonce vyměňovaly přání k vánocům.

Také ona je výjimečnou dámou.

Moc si toho považuji, že jsme se zase mohly setkat. Je to skvělá žena, vypadá skvěle, svěže, cítíte z ní optimismus a štěstí. Proto jsem přijela.

Společně jste tak vzdaly hold šedesátému výročí možná největší běžecké události – třem zlatým běžeckým olympijským medailím v pár dnech. Jak ten výkon vnímáte?

Neuvěřitelné. Sportovně i lidsky. Vím, že jedno svoje zlato dal svému soupeři, Australanovi Clarkovi, který ho nikdy nezískal (mělo by dnes být v muzeu v Melbourne, pozn. red.). To by nikdo jiný neudělal.

Také vy jste si vyběhla olympijské zlato, jako první žena, v Soulu 1988…

Když jsem proběhla cílovou čarou, to byl pro mě největší moment. Na to nikdy nezapomenu.

Vyhrála jste pak řadu dalších závodů po celém světě. Který vám zůstal nejvíc v paměti?

Kromě vítězství jsem našla mnoho přátel ze všech koutů světa. To je pro mě velice důležité. Stejně jako medaile.

Ale přece jen, jakého výsledku si ještě ceníte?

Běžela jsem první ženský maraton na mistrovství Evropy v Aténách 1982. Sama jsem běžela maraton poprvé, do té doby jsem závodila nejvíc na 3 000 metrech překážek. Přesto jsem hned vyhrála. Teprve potom jsem mohla jako žena běžet i maraton doma v Portugalsku. Díky tomu lidé uvěřili, že i ženy mohou běhat maratony, že i ony na to mají kapacitu stejně jako muži. Ne že jim to škodí.

Co byste poradila těm, kteří se na první maraton teprve chystají?

První trénink je dobrý, první proběhnutí… Ale pozor, na maraton musíte být připraveni, to je hodně dlouhý závod. Připomínám, že běžíte 42 kilometrů. Zkuste si nejdřív tři, pět, pak deset a tak dále.

Jak se vám líbí maratonská trať v Praze?

Nádherná, okolo je hodně lidí. Vím, že je ideální pro devět, deset tisíc lidí. Parta lidí, co dělá tenhle závod, odvádí skvělou práci.

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tono muž 12.05.2012 21:53:16

Na pár hodin opustila nemocného otce doma v Portu, aby přiletěla vzdát hold české legendě. Portugalská běžkyně Rosa Mota se stala blyštivým klenotem galavečeře v České národní bance, kam ji pozvali pořadatelé pražského kongresu mezinárodní asociace vytrvalostních běhů AIMS.
Odkaz na článek

avatar

Praha

10 km: 0:45:47 (1996)
půlmaraton: 1:54:36 (2011)
maraton: 3:45:05 (2014)

elize žena 13.05.2012 20:14:29

Začala jsem závodně běhat v roce 1982 a Rosa Mota byla můj velký vzor a inspirace.

Motto: To běžci dlouhých tratí ví, že platí pořadí v cíli jen...
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.