Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Prodloužený běžecký víkend - aneb od pátku do neděle

Prodloužený běžecký víkend - aneb od pátku do neděle

Ivo Domanský | 14.03.2008 | přečteno: 4365×

I když Pohár behej.com má nyní dvoutýdenní přestávku, mnozí z našich návštěvníků nehodlají o blížícím se víkendu zahálet. Byla by to ostatně škoda, vždyť sezóna běžeckých závodů začíná nabírat obrátky.

Pražští běžci si mohou v páteční podvečer odskočit do nedalekého Kladna, kde místní Maratonklub pořádá další ročník Narozeninové pětky. Před několika lety pozval Karel Kozel své kamarády k netradiční oslavě svých narozenin formou běžeckého závodu. Nápad se ujal a dnes tvoří součást celoroční soutěže vytrvalců Kladenska a Rakovnicka. Nevybírá se startovné, ale nečekejte také žádné ceny. Přihlášky přímo na startu, který bude v prostoru atletického stadionu Sletiště v 17 hodin. 

Brněnský běžecký pohár má v sobotu na programu předposlední závod – Běh kolem Myslivny. Myslivny s velkým M, neboť se jedná o hotel vyšší kategorie, který jednou do roka otevře své brány běžcům. Ředitel je vstřícný a personál ochotný, i když musí po běžcích většinou uklízet. Závod začíná od 8.30 hod. běhy mládeže na kratších tratích v okolí hotelu, v 10.15 vybíhají dorostenci a ženy a v 11 hodin startují muži a veteráni na zvlněnou trať desítky. Největší část trati vede po lesních cestách a pěšinách. Hotel Myslivna najdete na západním okraji Brna nedaleko Kohoutovic, přístup až k hotelu vlastními vozidly, poblíž je i zastávka busů MHD. Závod pořádá atletický oddíl Moravské Slavie Brno a pořadatelé očekávají až čtyři sta malých i dospělých běžců. 

Kvalitní účast soustředí pravděpodobně na startu sobotní Rockmachine Běh okolo Hradce. Loni zde zvítězili Pavel Brýdl za 30:53 (10 km) a Vendula Frintová 16:30 (5 km). Jde o okruhový městský běh v centru krajské metropole bez převýšení. Ani tady nezapomněli na děti, které zahajují závod na Baťkově náměstí v Hradci Králové od 10 hodin, o hodinu později je plánován start závodu dospělých. 

Kdo nemá čas v sobotu, může si zazávodit v neděli. Nabídneme mu např. zahajovací závod celoroční soutěže běžců Šumperska Chlapácké běhy. Po zimní přestávce se sejdou zájemci v Zábřehu na Moravě. „Běh za břehem“ je vlastně Běh Zábřehem na převážně asfaltových místních komunikacích s malým provozem, jen místy je povrch šotolinový. Chlapácké běhy jsou velmi oblíbeným a tradičním seriálem s více než dvacetiletou tradicí a přesto, že většina závodů (s výjimkou tohoto prvního) probíhá ve středu, bývá účast dosti vysoká. Prezentace je v budově zábřežského gymnázia, běžecký program začíná v 10 hodin a hlavní závod měří sedm kilometrů.

Prologem okolo Lysé hory startuje v sobotu 15.3. seriál 8 horských maratonů pořádaných v Beskydech pod názvem Tour de Beskydy 2008. Jde o závody, v nichž startují společně závodníci soutěžící v tzv. dogtrekkingu (běh se psy) a běžci. Prolog okolo Lysé hory má délku 30 km a z větší části proběhne na sněhu. „Beskydy poskytují perfektní terén pro horské hřebenové běhy, a tak jsme se pokusili vytvořit atraktivní tratě 8 závodů, které při celoročním seriálu nabídnou to nejhezčí z vrcholových partií a hřebenů Beskydského pohoří,“ říká Roman Baláž, organizátor seriálu. „Žádný ze závodů, byť se poběží v horském terénu, nebude probíhat v extrémních podmínkách, kdy by bylo nutné překonávat velká převýšení, neřku-li vybíhat sjezdovky. Trasy povedou většinou po hřebenech v nadmořské výšce nad 1000 metrů. Úvodní závod zavede závodníky na vrchol Lysé hory, ale budou se tam dostávat postupným vrstevnicovým terénem. Postupné, mírné klesání je čeká i na cestě zpět do cíle, " říká Roman, aby nalákal i běžce, kteří nemají extrémní výběhy příliš v lásce. “Zajímavý bude určitě letní Noční běh o délce 30 –35 km s čelovkami, jehož start bude ve 22 hodin večer," uvádí zajímavost seriálu. „Listopadový maraton okolo Lysé hory bude navíc i součástí MS v dogtrekkingu,“ ří­ká na závěr, aby tak akci dodal přívlastek světovosti.

Přehlídku zajímavých startovních příležitostí zakončíme pozvánkou na 225. Malou cenu Monaka ve Slatiňanech na Chrudimsku. Březnová MCM startuje u výletní restaurace Monako ve 14. 30 hod., očekávaná účast 150 běžců a běžkyň. Na výběr jsou tratě v délce 10 a 3,6 km. Výsledky se započítávají do celoroční soutěže o mistra Monaka a je to na delší dobu poslední kolo konané v neděli. Od dubna máme letní čas a další Malé ceny Monaka se budou konat ve všední dny.