Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

PRAŽSKÝ MARATON: O vítězství, tituly a olympijské limity

PRAŽSKÝ MARATON: O vítězství, tituly a olympijské limity

Ivo Domanský | 10.05.2008 | přečteno: 11159×

Kdo se stane letošním vítězem Pražského PIM maratonu? Usmaží opět v horku Evropané Keňany, jako tomu bylo loni? Kdo má ve zraněními sužovaném poli českých běžců šance na zisk titulu mistra republiky v maratonu? Na dnešní tiskové konferenci se představili někteří z elitních maratonců, kteří nastoupí v neděli na start 14. ročníku Volkswagen Prague International Marathonu.

Patrně ještě nikdy nebyla v Praze tak početná elita špičkových zahraničních běžců jako letos. Některým jde o vítězství a prémie, jiným o splnění národních olympijských limitů. V poli 51 elitních atletů je dvacet, kteří mají jednu z posledních šancí bojovat o olympijský li­mit.

Na startu sice neuvidíme startovní číslo 1, jehož nositel Joseph Riri (loni v Praze čtvrtý) nedávno onemocněl malárií, ale může jej nahradit kdokoliv z desítky dalších Keňanů nebo běžců z dalších zemí. Mezi černými atlety lze vítěze tipovat jen velmi obtížně, osobně bych preferoval spíše někoho z mladších (č. 3 Kariuki, č. 4 Sang nebo č. 5 Pseret). Ale kdo může tipovat, jak dopadne maratonský debut 22letého Etiopana Aden Džabála Hussejna nebo jiného běžce druhé vlny? 

Podstatně jednodušší situace je u českých mužů. O titulu se patrně rozhodne mezi 40letým Róbertem Štefkem (AK Kroměříž), pro kterého by to byl teprve druhý maratonský titul v českých barvách, a o dva roky mladším Pavlem Novákem (Atletika Jihlava), který by se stal mistrem České republiky vůbec poprvé. Naděje obou lze považovat za vyrovnané, pro Štefka hovoří velká zkušenost a taktická vyzrálost, pro Nováka je stále ještě ve hře účast na OH v Pekingu, i když on sám se k tomuto cíli staví více a více rezervovaně. „Boj o limit nevzdávám. I když se mi teď trošku vzdálil, budu bojovat do poslední chvíle,“ říká Pavel Novák dva dny před startem.

Větší tlačenice se očekává až za touto dvojicí, z přihlášených kvalitních borců lze jmenovat jako kandidáty na stupně vítězů loni bronzového Luboše Peloucha (SK Chotěboř), Tomáše Ondráčka (Universita Brno) , Dana Orálka (Morav. Slavia Brno), Jiřího Žáka (Batt Nové Město na Moravě) nebo i Petra Havelku z AC Praha 1890. Zajímavou osobností ve startovním poli českých vytrvalců je nejlepší český triatlonista na dlouhých tratích, Petr Vabroušek, který umí maraton na úrovni 2:30. 

Velmi zajímavou podívanou slibuje letos závod žen, kde je podstatně větší šance na překonání traťového rekordu Italky Maury Viceconteové z roku 2001 (2:26:33). O to se musí pokusit Rusky Alina Ivanovová (dvojnásobná vítězka PIM z let 2000 a 2006) a loňská vítězka Nelya Julamanovová. Rusko má stále na výběr hodně kvalitních maratonkyň a na OH mohou jet pouze tři nejrychlejší. Pro Ivanovovu i Julamanovovou to znamená běžet pod 2:25:30 hod! 

Do výčtu favoritek nesporně patří i Keňanky Emily Kimuriová a druhá z letošního Hervis PIM půlmaratonu Caroline Kwambaiová. O limit své země se ale pokusí třeba Brazilka Sirlene de Pinhová nebo Nicol Klingerová z Lichtenštej­nska. 

Loňská mistryně republiky Veronika Brychcínová účast na pražském maratonu definitivně vzdala a o limit na OH se pravděpodobně pokusí až o tři týdny později ve Stockholmu. 

Tím se otevřela cesta pro nestárnoucí Ivanu Martincovou, která má v nohách čas kolem 2:50 hod., což dokázala letos již dvakrát na maratonech v Římě a Curychu. V Římě její čas 2:52:05 znamenal v ženské kategorii 13. místo, v Curychu bylo potřeba ke stejnému umístění času 2:50:56. V 45 letech si Martincová udržuje výbornou výkonnost! 

K zisku stříbrné a bronzové medaile budou našim ženám zřejmě stačit časy přes tři hodiny, což je ovšem hluboký evropský podprůměr. Ve startovní listině mistrovského závodu překvapivě chybí loni druhá Petra Havlová, šance tedy budou mít nejspíše Veronika Faktorová, Marie Dostálová či Denisa Kozáková. 

Na závěr pár čísel z letošních startovních listin: pořadatelé očekávají účast až 5000 maratonců ze 70 zemí pěti kontinentů, dalších 7000 běžců je přihlášeno na minimaraton, firemní a juniorské štafety. Ze semifinálových bojů postoupilo do pražského finále 25 mládežnických štafet a v premiérovém ročníku se přihlásilo 138 firemních kolektivů. V jednom z nich poběží úsek 10 km také ministr školství, mládeže a tělovýchovy Ondřej Liška. 

Ivo Domanský