Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Běh okolo Máchova jezera: Loňský král v Doksech neobhájil

Běh okolo Máchova jezera: Loňský král v Doksech neobhájil

Petr Kostovič | 26.05.2008 | přečteno: 4699×

Běžci z blízkého okolí i vzdálených míst se v nedělní dopoledne sjeli do Máchova kraje, aby se tam na patnáctikilometrové trati vedoucí okolo stejnojmenného jezera utkali při 37. ročníku populárního běhu.

Někteří z těch vzdálenějších míst, jako například čtvrtý v celkovém pořadí, Josef Poduška z Kladna, si museli při cestě do místa závodu dosti přivstat. K závodu vyjížděl již v 5:15 minut ráno, ale jak je vidět z výsledků, několikakilometrový běh ranní rosou, který musel absolvovat cestou na kladenské nádraží, byl možná tím pravým rozcvičením před závodem. 

V Doksech vítalo v nedělním dopoledni běžce slunce a azurově modré nebe. Teplota se postupně během závodu šplhala na slunci přes 20 °C, a tak závodníci vyhledávali na trati stín borových lesů, které lemují většinu trasy závodu. 

Do Doks dorazil i obhájce loňského vítězství, Jiří Wallenfels ze Sokola Vinohrady (loni 50:56), který před závodem označoval za největšího soupeře při cestě za obhajobou Dalibora Bartoše z Liazu Jablonec. 

V první třetině závodu se na čele utvořila šestičlenná skupinka závodníků, v níž kromě Wallenfelse a Bartoše byli ještě Miler z AC Mladá Boleslav, Linhart z TJ ČZU Praha, Smrčka z BK Říčany a Poduška z MK Kladno. Kolem 10. kilometru již v čele z této šestice zůstala jen trojice závodníků, z níž si pro prvenství nakonec dofinišoval Jiří Miler v čase 50:07, za ním jako druhý doběhl Dalibor Bartoš (50:22) a třetí Radek Linhart (50:39). O vyrovnanosti souboje svědčí fakt, že první čtyři závodníky v cíli dělila jen jedna minuta. Loňského obhájce Wallenfelse nakonec nechali za sebou ještě veteráni Josef Poduška a stabilně na špici závodící Miloš Smrčka. 

„První lámání chleba bylo v době, kdy odběhla trojice běžců, druhým lámáním chleba byl pro mě 12. kilometr. Tam jsem prožíval krizi a čelu závodu jsem již nestačil,“ řekl v cíli sesazený loňský král závodu, Jiří Wallenfels. 

Závod žen postrádal kvalitnější konkurenci a pro vítězství si tak celkem v pohodě doběhla Iveta Fořtová ze Sokola Kolín v čase 1:03:12 před Ivanou Ducháčkovou z TJ Unhošť (1:05:05) a Janou Vychovou z HSK Benecko (1:07:39) 

37. ročníku se zúčastnilo 125 běžců a běžkyň. Jejich počet oproti loňsku narostl o 27. Mnoho z běžců jej letos absolvovalo poprvé a trať i zázemí si velice pochvalovali. Organizátory je třeba pochválit i za rychlé zpracování výsledků, které byly k dispozici v tištěné či elektronické podobě pro všechny, kdo o ně požádali, již několik minut po skončení závodu. 

Příjemné bylo zázemí v prostorách fotbalového stadionu TJ Doksy. Šatny s občerstvením a sprchou jsou tam samozřejmostí. Pravda, na některé z těch pomalejších již nezbyla ve sprchách teplá voda, možná to ale pro ně bude motivací k tomu, aby do příště více potrénovali a teplou sprchu si vybojovali rychlejším během. 

„Běh okolo Máchova jezera všem behej.comákům rozhodně doporučuji,“ říká ještě jeho několikanásobný účastník, Jiří Wallenfels. „Je to krásný závod konaný v hezkém prostředí a cesta do Doks může být součástí víkendového pobytu celé rodiny, při němž je možné podniknout i řadu výletů do okolí,“ dodává ještě. A tak možná při 38. ročníku přivítají Doksy o několik dalších příznivců běhu více a kroniky závodu, které byly k nahlédnutí v prostoru registrace a zpracování výsledků, tak zaznamenají účastnický rekord.


<a target=„_self“>Výs­ledky závodu (v sekci výsledky)

Diskuse k závodu na fóru