Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jak na běhání na jaře? Přinášíme praktické tipy

Jak na běhání na jaře? Přinášíme praktické tipy

komerční prezentace | 23.03.2022 | přečteno: 201×

Venku začíná sem tam prosvítat sluníčko, které nám do žil vlévá novou energii. Po zimě máme pocit, že jsme zlenivěli a sluníčko nás přímo vyzývá k tomu, abychom vyrazili ven. Jen tak procházet se vám nechce, rádi byste zkusili i běh? Poradíme vám, jak teď na jaře začít.

Proč vůbec běhat?

Běh je skvělá aktivita. Rozhýbete svoje tělo, nadýcháte se čerstvého vzduchu, eliminujete stres, posílíte svoji imunitu, užijete si čas sami pro sebe. Běhat se dá v každém věku, není to sport náročný na drahou výbavu, běhat můžete kdykoli a kdekoli. Běh je pro člověka navíc stejně přirozený jako chůze, když budete běhat správně, posílíte nejen svoji imunitu a zlepšíte kondici, ale pozitivně zapůsobíte i na pohybový a kardiovaskulární systém.

Jaro je pro začátky s během ideální

Na jaře není ani příliš velká zima, ani příliš velké teplo, příroda se probouzí, nemusíte si kupovat zimní běžeckou bundu ani kalhoty, pro začátek s běháním je tak naprosto ideální.

Víte, že běhat se dá skoro kdekoli? V parku, po silnici, po chodníku, v terénu, po dráze, na páse apod.

Co byste neměli podcenit?

To, že vás běh láká, je sice fajn, jen tak se obléknout, nazout si tenisky, ve kterých normálně chodíte a vyběhnout ale není ta správná cesta. I sport jako je běh vyžaduje nějakou tu přípravu, potřebovat budete také vhodné oblečení a obuv. Zároveň byste se měli naučit správnou techniku, díky které dosáhnete lepších výsledků a běhání vás bude bavit.

Tip číslo jedna: Jaké oblečení oceníte?

Oblečení na běhání vždy přizpůsobte okolní teplotě, využijte také možnost vrstvení oblečení. Když je venku teplo, vystačíte si se sportovním prádlem, tílkem nebo tričkem a šortkami, do chladnějšího počasí se hodí i termotričko s dlouhým rukávem, běžecké rychleschnoucí kalhoty, lehká čepice, větrovka a rukavice. Na začátku běhu byste měli pociťovat mírný chlad, během se ale zahřejete.

Náš tip navíc: Klidně se oblékněte o maličko víc s tím, že za chvíli jednu vrstvu odložíte.

Tip číslo dva: Běžecké boty vybírejte pečlivě

Běžecká obuv vám musí perfektně sednout na nohu, respektuje její tvar, ale nesmí vás nikde tlačit. Když si jdete zaběhat jednou a chcete zjistit, zda vás to bude bavit, určitě si nepůjdete koupit běžeckou obuv, ale vystačíte si s teniskami, které máte doma. Když ale budete chtít běhat, už její výběr nepodceňujte, neřiďte se cenou, chtějte kvalitu, využijte i slevy na běžeckou obuv. Brzy zjistíte, jak dobře jste udělali, když jste si koupili běžecké boty, které respektují tvar nohy i chodidla.

Víte, že běžecké boty by měly být vždy minimálně o půl čísla větší než ostatní boty, které si kupujete? Během aktivity vám totiž noha nejspíš trochu nateče a je určitě lepší běžet v o maličko větších botách, než v těch příliš malých a těsných.

Tip číslo tři: Jděte na to pomalu

Kdo si myslí, že hned uběhne maraton, ten se hluboce mýlí. Běhání není o tom, uběhnout desítky kilometrů, bohatě jich stačí pár, které udýcháte a třeba si u toho ještě zvládnete povídat s tím, kdo běží vedle vás. Hlídejte si tempo, které vám vyhovuje, udržujte svůj organismus v aerobním režimu, raději běhejte 30 až 40 minut, než aby bylo vaším cílem uběhnout spoustu kilometrů za pár minut.

Tip číslo čtyři: Hlídejte si pitný režim

Dodržování pitného režimu je základem zdravého životního stylu, pít tekutiny bychom měli v průběhu celého dne. Ideální je čistá voda ochucená třeba plátkem citronu nebo bylinkami, alkohol ani káva se do pitného režimu nezapočítávají. Kdo aktivně sportuje, ten by měl na pitný režim dbát ještě důkladněji, i díky tomu totiž podáte lepší výkon, jednodušší bude i regenerace.

Víte, že mnoho sportovců se často potýká s křečemi v důsledku nedostatku hořčíku? Tělo si ho nedovede samo vyrobit, takže je důležité kromě pitného režimu dbát i na dostatečný příjem hořčíku z potravy, případně z doplňků stravy.

Tip číslo pět: Dbejte na správné dýchání i dostatek spánku

Říct si, že začnete běhat je fajn, ale když budete mít špatnou techniku, nebudete správně dýchat a budete unavení, asi to rychle vzdáte. Naučte se správně dýchat, hlídejte si přirozený běžecký styl. Vyvarujte se častých chyb jako je běh v předklonu nebo časté sezení, nenašlapujte na přední část chodidla ani patu, spíš se snažte našlapovat na střed chodidla. Každý den se pořádně vyspěte kvalitním a ničím nerušeným spánkem.