Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jak rychle a zdravě dobít energii během dne

Jak rychle a zdravě dobít energii během dne

komerční prezentace | 12.07.2023 | přečteno: 595×

Padá na vás únava, ale do večera je ještě daleko? Máme pro vás několik tipů na potraviny i činnosti, které vám pomohou potřebnou energii rychle získat. Zaměříme se přitom na to, aby šlo o zdravý způsob, jak energii dobít.

Rychlá energetická svačinka

Tím základním, co byste po čas dne měli dodržovat, je zdravé stravování. Pět až šest přiměřených porcí stravy během dne by mělo být standardem. Pokud vám i přesto energie chybí, můžete ji rychle doplnit zdravou svačinkou. Vyzkoušet můžete sušené ovoce, například sušené mango nebo třeba klasičtější rozinky. Sušené ovoce je plné vitaminů a minerálů, a především koncentrovaného přírodního cukru, který vám rychle dodá potřebnou „injekci“ energie.

Kromě toho nezapomínejte ani na čerstvou zeleninu či čerstvé ovoce nebo oříšky.

Nezapomínejte na tekutiny

Někdy se můžete cítit unavení jen proto, že málo pijete. Zejména v horkých letních dnech udělá dehydratace své. Proto nezapomínejte vypít jeden až dva litry vody každý den. Nejlepší volbou je čistá neperlivá voda, vypít ale můžete i sklenici džusu. Naopak se vyhýbejte slazeným nápojům nebo energetickým nápojům.

A co kofein?

Šálek kávy jednou či dvakrát denně není ničím, co by vám mělo uškodit. Pozor ale na to, že tělo si na kofein vytváří návyk a brzy vás nebude kofein přímo dobíjet. Spíše vás bude unavovat jeho nedostatek. Proto je dobré nepít kofein denně, ale jen jednou za čas, aby se efekt dostavil v maximální intenzitě.

Dejte si šlofíka

Když vám padají oči, nejlepší volbou je spánek. Máte-li možnost, můžete se i přes den na půl hodiny „natáhnout“, krátce si zdřímnout. Zejména s rostoucím věkem jde často o nezbytný rituál, jak dobít energii na odpoledne a večer.

Rekreační sport

Sport o přiměřené intenzitě vás dobije energií. Nemusíte ze sebe vydat všechno, co ve vás je. Místo toho si skutečně zahrajte na rekreační úrovni sport, který vás baví a s lidmi, které máte rádi. Nebo se jen můžete vypravit na procházku podél řeky či do lesa – zkrátka na místo, kde se cítíte dobře, dobije vás.

Buďte na sluníčku

Dlouhodobý pobyt na přímém slunci vás může vysilovat. Ten krátkodobý ale působí příznivě na naši psychiku a pomůže i po fyzické stránce. Sedněte si na lavičku nebo se projděte na sluníčku a nechte paprsky dopadat na co největší plochu svého těla. Stačit může deset či dvacet minut, abyste se cítili mnohem lépe.

Pozor na stres

I když děláte všechno správně, někdy se můžete cítit unavení pro to, že jste ve stresu a depresích. V takovém případě jsou ideální volbou činnosti, které vám pomohou zaměstnat hlavu a uvolnit se. Věnujte se svým koníčkům! Dlouhodobě je pak vhodné problém řešit a stres se snažit odbourat.