Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jakou běžeckou obuv si vybrat? Průvodce pro začátečníky

Jakou běžeckou obuv si vybrat? Průvodce pro začátečníky

komerční prezentace | 23.08.2023 | přečteno: 2494×

Než začnete běhat, ujistěte se, že jsou vaše nohy, klouby a páteř zdravé. Postarejte se také o vaše bezpečí na jakémkoli povrchu a pohodlí během tréninku výběrem správných bot. Na co se zaměřit při měření a nákupu konkrétního modelu a jaké jsou nejlepší značky běžeckých bot?

Jak vybrat běžeckou obuv – na co si dát pozor? Typy běžecké obuvi

Než se rozhodnete pro konkrétní model běžecké obuvi, měli byste znát rozdíly mezi jejich typy týkající se úrovně tlumení, konstrukce svršku a použitých technologií.

Boty pro běh po asfaltu (silniční boty) – lehké, s plochou podrážkou a minimalistickým designem. Musí poskytovat dobré odpružení (stupeň odpružení je vysoký, ale o něco nižší než u bot pro běh na dlouhé tratě) a přilnavost.

Trailová obuv – pro běh v terénu – mají robustnější konstrukci s odolnou podrážkou vhodnou pro běh po nerovném povrchu a zesílený svršek chránící před zraněním. Musí chránit nohy před kořeny, kameny a dalšími překážkami.

Boty na běh na dlouhé tratě – běžecká obuv se zvýšeným odpružením a stabilitou, která při běhu na dlouhé vzdálenosti, například při maratonu, méně zatěžuje chodidla.

Běžecké boty pro sprinty a rychlé tréninky – lehké a minimalistické pro nejlepší dynamiku a rychlost. Podrážka je vybavena technologiemi pro co nejmenší ztráty energie.

Podívejte se na dámské běžecké boty S'portofino >>>

Barefoot boty – označované jako minimální obuv. Jejich charakteristickým znakem je nízký profil podrážky a minimální podpora. Podporují přirozený pohyb nohou a svalů. Doporučujeme pro zkušené běžce se silnými chodidly a správnou technikou běhu.

Běžecké boty na sníh a led – jsou vybaveny odolnou podrážkou se zvýšenou přilnavostí a odolností vůči extrémním teplotám.

Proto je nejlepší vybírat běžeckou obuv podle terénu, ve kterém budete nejčastěji běhat, a podle intenzity tréninku a uběhnuté vzdálenosti. Všechny vlastnosti běžecké boty (typ podrážky, úroveň tlumení a trakce, konstrukce svršku, použité technologie pro podporu běžce) mají vliv na pohodlí, výkon a bezpečnost při běhu, a tím i na vaši motivaci ke cvičení.

Vliv tvaru chodidla a potřeb běžce na výběr běžecké obuvi

Běžecká obuv by měla být přizpůsobena nejen povrchu, stylu a typu tréninku, ale také individuálním vlastnostem běžce – je třeba zohlednit profil chodidla, hmotnost a postavu.

Podívejte se na pánskou sportovní obuv S'portofino >>>

Jak si vybrat běžeckou obuv, která bude vyhovovat mému profilu nohy?

Existují tři profily chodidla související s jeho strukturou a tvarem a se sklonem k pronaci (vnitřní rotaci) a supinaci (zevní rotaci):

• neutrální chodidlo – váha těla je rovnoměrně rozložena od paty ke špičce a nárt je standardní, takže chodidlo je na zemi umístěno správně a stabilně. Lidé s tímto profilem si mohou vybrat ze všech modelů běžeckých bot;

• pronační chodidlo – při chůzi a běhu se stáčí ke středu těla, má tendenci rotovat dovnitř, takže váha těla je soustředěna především na tuto část chodidla. To může mít vliv na špatné zatížení kloubů. S tímto profilem hledejte stabilizační běžeckou obuv;

• supinující chodidlo – při pohybu se chodidlo stáčí ven a má tendenci rotovat navenek, takže váha těla je rozložena nerovnoměrně. Při takovém profilu se doporučuje běžecká obuv s dodatečným odpružením, které pohlcuje energii nárazu na vnějším okraji chodidla.

Při výběru běžecké obuvi je také důležité zkontrolovat, zda mají prsty dostatek místa a zda je svršek dobře přizpůsoben nártu a šířce chodidla.

Jaké běžecké boty si koupit? Hmotnost a stavba těla běžce

Lidé s vyšší tělesnou hmotností by se měli poohlédnout po běžecké obuvi s lepším odpružením, aby chránili klouby vystavené vyšší zátěži. Lehčí běžci se budou cítit pohodlněji v lehké obuvi, která poskytuje lepší dynamiku.

Nejlepší značky běžeckých bot

Jaké běžecké boty si koupit? Správná obuv vám zajistí bezpečí a pohodlí během tréninku, proto je lepší investovat do modelů pro běžce od renomovaných značek, jako je například S'portofino. Boty On Running stojí za zvážení, protože mají vynikající odpružení. Jejich podrážka je vyrobena z lehké pěny Helion™ odolné vůči extrémním teplotám, takže tento model bude ideální pro léto i zimu.

Za zmínku stojí také značky jako:

Brooks – s drážkovanou podrážkou Omega pro lepší flexibilitu a stabilizaci DRB;

Adidas by Stella McCartney – s mezipodešví Boost™ a materiálem COLD.RDY pro špičkové pohodlí;

Altra – s platformou Balanced Cushioning™, která vyrovnává výšku mezi špičkou a patou;

Hoka – jedná se především o trailovou obuv;

Reebok X Victoria Beckham – obuv vhodná pro běh na asfaltu s podrážkou s inovativním designem Zig Energy Bands, který jí dodává dynamiku;

Salomon – trailová a běžecká obuv s podešví Contagrip® pro výkon v každém terénu a pohodlnou mezipodešví EnergyFoam;

La Sportiva – s technologií Impact Brake System pro lepší přilnavost a tlumení, obuv bude vhodná pro běh v terénu v létě i v zimě.

Jak si vybrat běžeckou obuv?

Běžecké boty by měly perfektně sedět, proto by měl proces výběru zahrnovat pečlivé vyzkoušení a otestování bot před nákupem. Důležité může být také odborné vyšetření nohou a určení držení těla běžce. Vyplatí se využívat internetové obchody, abyste si mohli doma vyzkoušet pohodlí konkrétního modelu. Když si v obchodě zkoušíme běžecké boty, nemusíme mít k dispozici ideální podmínky. Obuv je také vhodné vyzkoušet jak na odpočinuté noze, např. ráno, tak na noze, která je unavená po dlouhém dni (může být více oteklá).