Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

9 tipů, jak začít pravidelně běhat a hlavně vydržet

9 tipů, jak začít pravidelně běhat a hlavně vydržet
foto: pixabay.com

komerční prezentace | 23.11.2023 | přečteno: 1706×

Běh je jedním z nejefektivnějších způsobů, jak zlepšit tělesnou kondici, zhubnout a celkově pro sebe něco udělat. Pro začátečníky však může být nejtěžší poprvé vůbec vyběhnout. Máme pro vás 9 tipů, které vám pomohou začít s běháním.

1. Najděte si správnou motivaci

Ještě než poprvé vyběhnete, najděte si dostatečně silnou motivaci. Nejlépe samozřejmě takovou, která vás neopustí hned po prvním tréninku. Může být touha shodit pár kilo a vejít se do kalhot či návrat fyzické kondice. Počítejte s tím, že prvních pár běhů nemusí být zrovna příjemných. Pokud se do běhání pouštíte jen proto, že je to aktuální trend, vaše odhodlání pravděpodobně rychle vyprchá.

2. Začněte pomalu

Dlouho jste se pořádně nehýbali a začínáte sportovat téměř od nuly? Nechte své tělo postupně zvyknout na novou aktivitu. Začněte svižnou chůzí. Pokud již chůzi zvládáte bez zadýchání, prokládejte ji během. Poté postupně zvyšujte dobu běhu. Po pár trénincích zjistíte, že vám nedělá problém volně běžet i několik minut v kuse. Hlavně se nenechte odradit prvním neúspěchem.

3. Investujte do kvalitních běžeckých bot

Správná běžecká obuv je klíčová pro techniku, pohodlí a prevenci zranění. Navštivte specializovaný obchod, kde vám mohou poradit s výběrem bot odpovídajících vašemu běžeckému stylu. Kvalitní běžecké boty pro začátečníky i zkušené běžce, ale také běžecké oblečení najdete na adrese https://sportano.cz/behani

4. Řiďte se raději časem než vzdáleností

V první fázi se zaměřte spíše na splnění časových cílů než na měření vzdálenosti. Naplánujte si první běh na 10 minut, následující na 15 minut, a po týdnu zkuste strukturovat běh tak, aby zahrnoval úseky pro rozklus, tempo a uvolnění. Běhy postupně prodlužujte a časem se dostanete až k hodině souvislého běhu.

5. Běhejte pravidelně, ale myslete i na odpočinek

Nepokoušejte hned v prvním měsíci dohánět roky flákání. Abyste u běhu vydrželi, běhejte na začátku maximálně třikrát až čtyřikrát týdně. Tím zajistíte, že váš pohyb a čas na regeneraci budou v optimálním poměru. Pokud při běhu cítíte bolest nebo vyčerpání, poslechněte své tělo a dejte mu čas na odpočinek. Předejdete tak možným zraněním. Pamatujte také, že není špatného počasí. Běhat se dá celoročně, jen je dobré přizpůsobit outfit počasí. V létě si vystačíte s kraťasy a tričkem, v zimě se bude hodit i bunda či vesta: https://sportano.cz/…baty-a-vesty 

6. Vyběhněte ve skupině

Vezměte na výběh partnera, kamaráda, nebo si najděte běžeckou komunitu v okolí. Ve skupině vám trénink rychleji uteče a můžete se dozvědět cenné rady zkušenějších běžců, které na internetu jen tak nevyčtete.

7. Hledejte nové trasy

Nemusíte stále běhat po stejné trase. Objevte nové běžecké trasy v okolí domova a občas vložte do svého běhu menší stoupání nebo schody. Je vhodné mít jednu oblíbenou trasu pro dny, kdy nemáte náladu na plánování, ale občas se o víkendu vydejte hledat novou trasu. Pokud bydlíte ve městě, vyjeďte za během do přírody, abyste se nadýchali čerstvého vzduchu.

8. Pracujte na technice běhu

Prvních pár běhů bude vaším hlavním cílem pravděpodobně přežít. Jakmile uvidíte zlepšení kondice, zkuste vylepšit také běžecký styl a techniku. To znamená správný postoj, došlap dýchání. Mrkněte na instruktážní videa, poproste, ať vás někdo při běhu natočí, případně si rovnou najděte trenéra, se kterým techniku doladíte. Správná běžecká technika vám pomůže k lepším výsledkům a zabrání zraněním.

9. Měřte svoje běhy

Pro začátek si vystačíte s aplikací v mobilu nebo stopkami, ale pro větší pohodlí a detailnější analýzu hodnot jako je srdeční tep či kadence běhu je dobré si pořídit sporttester, chcete-li běžecké hodinky. Na nich můžete sledovat tempo, tep či již uběhnutou vzdálenost. Následně data z nich jednoduše přenesete do aplikace, která vám běh pomůže analyzovat. Zároveň můžete svoje běhy porovnávat s přáteli a navzájem se motivovat.