Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Májovky z Brna a okolí

Májovky z Brna a okolí

Pavel Košťál | 05.06.2008 | přečteno: 10528×

Svérázným stylem se Pavel Košťál ohlíží za květnovou závodní sezónou na Moravě. Svůj seriál nazývá „Májovky“, těšit se prý můžeme i na „Červnovky“. Dnes přinášíme první z „Májovek“.


Májovky jsou houby jarně brzké a chuťově dosti dobré. Letos je jich prý k mání víc než dost. Májovky běžecké jsou však ještě chutnější, neboť květnová příroda ve svém jarním rozpuku je nádherná a svěží zeleň a stoupající teplota ovzduší za přítomnosti zlatícího slunce působí na organismus vytrvalce téměř lázeňsky. Zejména ti starší „běháči“ viditelně v tomto ročním období pookřívají.

Májovka první: Brněnské běhy a Brněnský půlmaraton, 3. května 2008 

Podruhé skočil ukázkově Ctibor Nezdařil, kdysi výtečný juniorský výškař se svým Čiba Sport Athletikem a „štatlovým“ běžeckým balíčkem do centra Brna, aby dal všem běhuchtivým zájemcům možnost pošlapat brněnskou dlažbu při kratších bězích pro předškoláky, žáky, dospěláky a štafeťáky. Účast hojná, nikoliv však přehnaná. Souběžná hřmotná doprovodná hudební produkce dosti velice rušila ty, kteří chtěli sledovat zejména cílové doběhy závodníků. 

V těchto končinách o svěží přírodě netřeba hovořit, tu si pouze chvilkově užilo 200 účastníků Brněnského půlmaratonu až při průběhu závodním okruhem pod pisáreckými stráněmi za Anthroposem, když těmito místy probíhali dvakrát. Naštěstí pouze tři tmaví borci z Afriky nedali evropským bledým tvářím šanci, a tak již podruhé za sebou zvítězil ten samý co loni – Michael Karonei z Keni, tentokrát před Maročanem Azouzim, před nímž ve finiši Masarykovou ulicí dokázal udržet dostatečný odstup. 

Čas vítěze zněl 1:04:41 hod. Další Keňan Nathan Soimo svedl o bronzovou pozici překvapivě vyrovnaný souboj s nejlepším přítomným Evropanem, jímž byl Alexandr Barbaryka z Ukrajiny. Pouze šest vteřin rozhodlo o „bednové“ pozici pro reprezentanta země běžecky zaslíbené. 

V dalším sledu dokončovali úspěšně oproti loňsku změněnou trať příslušníci slovenských klubů Magyar, Polák Blasinski a Arbet. Nejlepší veterán Bulhar Čotov měl na vítěze již celkem výraznou šestiminutovou ztrátu. Devátý přiběhl do cíle na náměstí Svobody k radosti domácích fandů moravský slávista Martin Pohanka, jenž za svými zády udržel nejlepší ženu, jíž byla malinkatá Magdalena Mukunzi z Keni. 

Ta si pohlídala minutový odstup od známé vytrvalkyně Olgy Kravtsovové z Běloruska, která přicupitala hned za ní. Reprezentant v dlouhém triatlonu Petr Vabroušek ze Zlína zdolal dalšího nadějného běžce Moravské Slávie Brno Lukáše Lengyela. Výkon spolehlivě běžícího několikanásobného mistra světa v kvadriatlonu Mirka Poborského z klubu Tri lamy Brno stačil na celkové 14.místo, o které se popral s Josefem Siegelem z Chocně a se svými klubovými kamarády Michalem Urbánkem a Richardem Kolářem. 

Veteránovi Poborskému bylo při závodění tak horko, že se na trati producíroval bez trika a riskoval, že bude diskvalifikován. Do první dvacítky celkové klasifikace se ještě vmáčkla třetí závodnice, nejlepší z Češek, reprezentantka Jana Klimešová z USK Praha, následována Pavlem Kratochvílem z Rudíkova a Petrem Patočkou z Bety Brno. 

Domácí maratonkyně Ivana Martincová z Moravské Slávie Brno se musela spokojit se čtvrtou příčkou mezi ženami. Tato skromná a stále výtečná závodnice si vše vynahradila v dalším týdnu při Pražském maratonu, když zde vybojovala svůj další mistrovský titul mezi českými ženami. 

Mladší účastníci nechť prominou, další zmínka bude již pouze o těch starších zasloužilejších členech běžecké strany. S dvacetiminutovým odstupem na nejlepšího pokořil trať „běžkař“ Jan Fiedler, přičemž utekl o osm minut triatlonistovi Luboši Novákovi a šéfovi ligy rekreačních sportovců z Vyškova Josefu Kuncovi. Krajský hejtman Stanislav Juránek si vytvořil osobák a byl viditelně na vrcholu blaha. 

Až za tímto lidoveckým politikem přiklusali veteránský blanenský triatlonista Bayer a vegetarián Standa Holeček, kterého nejvíce ctilo to, že do cíle dotlačil svého oddílového kamaráda Volavého, bojujícího se zraněním. Sto dvacátou příčku obsadil letitý dělník vytrvaleckého pole Ivoš Zejda, který se pro svoji běžeckou vášeň raději ani neoženil. Porazil českého profesora působícího v Kanadě Bohuslava Koktu a televizního režiséra Karla Fuksu, který se na stará kolena vmísil do spolku moravsko-slávistického. 

Starší běžkyně Eva Cupalová si vyběhala výslednou sto šedesátou pozici a porazila ještě čtyřicet soupeřů. Letos sedmdesátiletý královopolský sokol-nedochvilec Pavel Cahel za sebe tentokrát odsunul daleko mladší dvojici z Heřmanova Městce. Činil se i před čtyřiceti léty zdatný atlet ZKL Brno Jaroslav Hovorka, tentokrát v roli fotografa, při kteréžto činnosti byl pozorován i dočasně pauzující domácí vytrvalec Daniel Orálek. 

Organizátoři z Čiba Sport Athletic zvládli celou akci velice dobře, není totiž vůbec jednoduché uspořádat mezinárodní vytrvalecký závod přes celé Brno. Před léty se o totéž pokoušeli triatlonisté a po několika málo ročnících v tehdy populárním Boby centru a na brněnském výstavišti od pořádání půlmaratonu velice rychle upustili.


 Výsledky závodu