Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Štafeta Lidice - Ležáky

Štafeta Lidice - Ležáky

Tomáš Velecký | 11.06.2008 | přečteno: 8681×

Již po dvacáté se neúnavný běžecký organizátor Jan Rýdlo pouští do příprav štafety, která má za cíl vzdát hold obětem nacistického teroru, rozpoutaného v červnu roku 1942 krátce po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Vzpomínkového nesoutěžního štafetového běhu se můžete zúčastnit i vy.

Pojďme se na chvíli vrátit zpět do historie. Dne 4. června umírá na následky zranění Reinhard Heydrich. Neověřená stopa vedoucí do Lidic dává záminku k brutální pomstě. 10. června je 173 mužů zastřeleno, ženy odvlečeny do koncentračních táborů. Zpráva o tragédii obletí celý svět.

Připomeňme si teď méně známý, ale stejně tragický osud druhé obce. Ležáky byly až do 23. června 1942 nenápadnou osadou chudých kameníků a drobných chalupníků. 24. června brzy ráno je zmobilizována ochranná policie z Pardubic a četnictvo i posily z Hradce Králové, dohromady několik stovek mužů. Kolony aut se blíží k Ležákům z obou stran od Dachova i od Dřeveše. Území obce obklíčili nacisté s těžkými kulomety.

Obyvatelé zastižení v osadě jsou spolu s dělníky z Černíkova lomu shromážděni v lomu u silnice. Pro děti do včelákovské školy a do Skutče odjíždějí policejní hlídky. Po důkladné kontrole přihlášek k pobytu jsou vyhnáni přebývající. Celkem 33 dospělých a 13 dětí je odvezeno do Pardubic. Vše cennější gestapem uloupeno, osada zapálena. Na místě osady zůstalo jen údolí plné dýmu. Na Zámečku v Pardubicích bylo 13 dětí označeno cedulkami s osobními daty, většina oddělena od matek a odvezena do pražského Rasového a osídlovacího úřadu. Na pardubické popraviště byly odváděny nejdříve ležácké ženy, potom muži. Až do svítání jsou pak těla odvážena za ozbrojeného doprovodu do tamního krematoria. Popel je gestapem zabaven a rozmetán, jen část z něj zaměstnanci dokáží uschovat…

Běžecká štafeta, která symbolicky spojí obě místa, je zorganizována tak, aby doběhla v neděli 22. června v 10 hodin na místo pietního shromáždění v osadě Ležáky. Autobus pro účastníky vyrazí v sobotu 21. června 2008 v 15:30 z Nasavrk. Při zastávkách v Chrudimi, Pardubicích, Kolíně a Praze-Florenci bude možno přistoupit. Po příjezdu do Lidic je pro členy štafety naplánována prohlídka muzea, položení kytic k památníku, večeře a poté příprava na start.

Na trati běží vždy dvojice běžců, kteří jsou střídáni po 10 km. Cesta vede přes Prahu, Běchovice, Český Brod, Kolín, Čáslav, Třemošnici, Seč, Bojanov, Nasavrky až do Ležáků. Ve městech na trase je štafeta vítána představiteli radnic a za každé město jsou na štafetu uvázány pamětní stuhy. Doprovodný autobus jede za běžci, poskytuje jim ochranu před silničním provozem, v noci osvětluje cestu, umožňuje střídání, občerstvení, opláchnutí a samozřejmě i nocleh. Před běžci jedou policejní doprovodná vozidla a motorky. Poslední úsek běží všichni členové štafety společně s Jarmilou Kratochvílovou.

Každý člen štafety obdrží kvalitní občerstvení, oběd, ponožky, tričko, pamětní hranol a publikaci o štafetě s podpisem Jarmily Kratochvílové a navíc získá nevšední zážitek. Po skončení akce je zajištěn odvoz na nádraží do Pardubic. Zájemci o účast, ozvěte se Honzovi Rýdlovi na jr.running@wo.cz