Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Vyberte si správně běžecké boty na asfalt a tvrdé povrchy

Vyberte si správně běžecké boty na asfalt a tvrdé povrchy
foto: New Balance

komerční prezentace | 10.05.2024 | přečteno: 578×

Běh se stal oblíbenou formou fyzické aktivity pro mnoho lidí na celém světě. Je to nejen skvělý způsob, jak se udržet v kondici, ale také jak si zvýšit pohodu. Abyste z běhu měli maximální požitek a vyhnuli se zranění, je nezbytné se vybavit správnými běžeckými botami na asfalt. Jaké vlastnosti by taková obuv měla mít a na co se zaměřit při hledání běžecké obuvi na asfalt a tvrdé povrchy?

Proč jsou tak důležité stabilní běžecké boty na asfalt?

Běh je příjemný a zdravý způsob trávení času. Trénink na tvrdém povrchu však s sebou nese riziko zranění. Je to proto, že asfalt dostatečně netlumí dopad chodidla na zem. Nedostatečné odpružení může způsobit bolesti kloubů, svalů a šlach a vést k vážnějším zraněním.

Vhodně tuhá a stabilní běžecká obuv na asfalt pomáhá chránit klouby a svaly před nadměrným zatížením a také před pronací (přirozený pohyb chodidla, při kterém se při běhu stáčí dovnitř). Tímto způsobem jsme chráněni například před zápalem svalů, zánětem Achillovy šlachy a zraněními kolen a kloubů.

Přečtěte si také: Boty pro běh po asfaltu a tvrdém povrchu. Na co si dát pozor.

Na co se zaměřit při výběru běžecké obuvi na asfalt?

Běžecké boty na asfalt se liší technologií od bot pro běh v terénu nebo na jiných površích.

Zde je několik vlastností, na které je třeba se zaměřit při výběru bot pro běh na tvrdém povrchu:

* Odpružení: Běžecká obuv na asfalt by měla mít dostatečné odpružení, aby tlumila nárazy vznikající při běhu. Tím se chrání klouby a běh je pohodlnější.
* Podpora chodidla: Je důležité, aby obuv poskytovala noze dostatečnou oporu, zejména v oblasti nártu a kotníku. Tím se zabrání přetížení nártu a sníží se riziko zranění.
* Lehkost: Běžecké boty na asfalt by měly být relativně lehké. To zvyšuje běžecký výkon a zároveň snižuje únavu. K tomu jsou ideální dámské silniční běžecké boty na asfalt New Balance FuelCell Rebel v4 WFCXLA4.
* Stabilizace: Obuv by měla zabraňovat pronaci a supinaci, tj. nadměrnému vybočení chodidla dovnitř nebo ven.
* Přizpůsobení: Běžecké boty na asfalt by vám měly dokonale padnout. Příliš těsná obuv může způsobit odřeniny a puchýře a příliš volná obuv může vést ke zranění.
* Odolnost: Asfalt může být pro podrážku boty tvrdý, proto je důležité vybírat boty z odolných materiálů, které vydrží náročné používání na tvrdém povrchu.
* Dostatečné větrání: Běžecká obuv na asfalt musí být vyrobena z prodyšných materiálů, aby bylo zajištěno pohodlí a nedocházelo k přehřívání nohou. Přesně takové jsou pánské silniční běžecké boty na asfalt New Balance Fresh Foam More v4 MMORBD4.

Přečtěte si také: Běžecké boty New Balance – přehled technologií.

Jaké další faktory je třeba při nákupu zohlednit?

Při výběru běžeckých bot na asfalt se vyplatí věnovat pozornost individuálním potřebám a preferencím. Každý běžec má jiné požadavky, proto je důležité najít si boty, které nejlépe vyhovují našim nohám a běžeckému stylu.

Co bychom měli mít ještě na paměti?

* Hmotnost běžce: Těžší lidé potřebují boty s větším odpružením.
* Typ chodidla: Běžci s plochou nohou nebo vysokou klenbou mohou potřebovat boty se speciální ortopedickou vložkou.
* Vzdálenost: Běžci, kteří překonávají dlouhé vzdálenosti, potřebují boty s větším odpružením a lepší stabilitou.
* Osobní preference: Někteří běžci dávají přednost lehkým a pružným botám, jiní zase stabilnějším a odpruženým botám.
* Běhoun podrážky: Běžecké boty na asfalt nepotřebují tak agresivní běhoun jako boty pro běh v terénu. Postačí mírný běhoun, který zajišťuje dobrou přilnavost na tvrdém povrchu.
* Drop: Jedná se o výškový rozdíl mezi patou a špičkou boty. Běžecké boty na asfalt mají obvykle drop mezi 8 a 12 mm.

Přečtěte si také: Běžecké boty New Balance Fresh Foam x More.

New Balance – Run Your Way!

Běhání je víc než jen forma fyzické aktivity – je to osobní cesta, na které překonáváte své fyzické i psychické limity. V rámci této cesty se zrodil koncept „Run Your Way" – filozofie, která se zaměřuje na individuální přístup k běhání a povzbuzuje lidi, aby zkoumali, objevovali a oslavovali své vlastní jedinečné zážitky.

Ať už běháte pro zdraví, pro radost nebo pro výzvu, filozofie Run Your Way vám připomene, že nejdůležitější je běhat způsobem, který vám nejlépe vyhovuje.

Závěrem lze říci, že správné běžecké boty na asfalt mají zásadní význam pro pohodlí, výkon a bezpečnost při tréninku. Je třeba si uvědomit, že výběr dobré obuvi může výrazně ovlivnit časy, kterých při běžeckém tréninku dosáhnete, a zároveň zabránit případným zraněním. Při nákupu je třeba zvážit několik klíčových faktorů, jako je odpružení, které tlumí nárazy a chrání klouby, opora chodidla, která zabraňuje přetížení nohou a snižuje riziko zranění, lehkost, která zvyšuje běžecký výkon, a odolnost, která zajišťuje, že bota vydrží náročné používání na tvrdém povrchu.

Se správnou obuví může být běhání po asfaltu nejen efektivní, ale také příjemné a bez zranění, takže si tento sport můžete maximálně užívat.