Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Běh kolem Mohyly míru: Bravo Kučera, Apachi odejděte!

Běh kolem Mohyly míru: Bravo Kučera, Apachi odejděte!

Pavel Košťál | 18.07.2008 | přečteno: 10759×

Osobitým stylem přibližuje Pavel Košťál závod, který byl součástí letošního Mizuno Running Cupu. Poznamenalo jej několik výrazných momentů. Vysoká účast 178 běžců, výborné běžecké souboje, výrazné dusno a ne všechno se povedlo k všeobecné spokojenosti. Článek v závěru aktualizován o reakci firmy Apachi 

Běh kolem Mohyly míru s hlavním závodem o délce 12,3 km (8.r.) se uskutečnil v Šaraticích v sobotu 21.6.2008. 

Chtě nechtě se v tomto kraji bitvy tří císařů čas a činy současné musí poměřovat s událostmi dávno minulými, ale pro tento region nadále dominantními. Šaratice, místo známé i díky specifické léčivé vodě, která naučí běhat i neběžce, opět přivábily značný počet běžeckých krajánků, třesoucích se na to, aby mohli svým potem pokropit místa bojiště, která před více než 200 lety červenala krví bojujících armád. 

Prvotní úprk z šaratické roviny se zbrzdí následným dvoukilometrovým stoupáním přes Zbýšov až ke křižovatce cest nad obcí Prace, kterou měl ve svých vzpomínkách uloženu jako významný vrchol svého vojevůdcovského umu uzurpátor začátku devatenáctého století císař Napoleon. Klesání do Prace je vyváženo opět náročným „výlezem“ na historicky známý kopec s pro běžce skrytou Mohylou míru a odtud usilovným pohybem travnatou polňačkou, z níž je nyní možno zahlédnout nečekaně a tiše se narodivší radar mezinárodních sil nejasného určení. 

Klesání polní tratí do Hostěrádek-Rešova a závěrečný rovinatý silniční úsek, jenž končí finišem opět na šaratickém náměstí, kde mikrofon ovládal s pražskou bravurou a suverenitou guru českého vytrvalostního běhu a redaktor běžeckého měsíčníku Běhy mimo dráhu-Maraton Ivo Domanský. To je nástin tohoto dosti těžkého běhu. 

Ač se to v zachmuřeném sobotním prvním letním ránu nezdálo, již k desáté hodině se udělalo velké dusno. Při dětských a mládežnických kratších trasách to ještě tolik nevadilo, ale při hlavním běhu již ano a skoro všichni aktéři během závodu s úlevou přijímali nabízené kelímky s vodou. 

Už v lidovém běhu na 1,4 km, kterého se cvičně zúčastnili i místní starosta fotbalově velice známého jména Kalouda, ředitelka hlavního závodu Novoměstská a početná místní kolonie sportovně naladěných obyvatel i s okostýmovanými fešnými malými mažoretkami, došlo k nešťastnému zranění bývalého výborného brněnského maratonce Jaroslava Truxy, který ve snaze zafinišovat upadl hlavou na asfalt a musel být odvezen k ošetření do nemocnice. 

To ovšem nebyl vůbec dobrý úvod k hlavnímu závodu. Celkem 178 běháčů se vrhlo chtivě vstříc dvanácti kilometrům a již po třetině zdolané trasy bylo jasné, že mezi úspěšnými adeptkami nebude figurovat mladičká Veronika Volavá, neboť tato dívenka nerozvážně přecenila své síly a následkem toho totálně zkolabovala po uběhnutí čtyř kilometrů a přidělala tak práci pojízdné zdravotní službě. 

Menší zdravotní problémy se týkaly i krajského hejtmana Juránka, který zde svoje sportování spojil s ofenzivním připomenutím své osoby, neboť se již potřetí pokouší „utrhnout“ hejtmanské krajské vůdcovství. Měly mu k tomu pomoci koláčky a kávička podávané v jeho mobilním ležení, zaparkovaném hned vedle cílového prostoru. Stanislav Juránek je oproti jiným politikům určitě slušný člověk a být to pouze na běžcích, není o postu hejtmana pochyb. 

Jako vždy šaratická základní škola zářící čistotou a úpravností připravila svým dočasným obyvatelům příjemný azyl. Dokonce i zdatné masérky zde před závodem zdarma nabízely svůj profesionální um. Na běžce navíc čekalo pivo zadarmo, bohatá běžecká tombola, tričko firmy Mizuno, ve školní jídelně se po běhu podával chutný oběd – no prostě dokonalý běžecký eden. 

V souboji těch nejlepších , kteří se ucházeli o nejvyšší příčky a odměny si vedl výtečně Martin Kučera (Univerzita Brno), neboť ukočíroval svou vůdcovskou roli v tomto závodě se silou malého slavného Korsičana a nepřipustil, aby ho někdo další vyhodil ze sedla. Prolétl vítězně běžeckým bojištěm v čase 40:13 minut. Traťový rekordman z loňska Bulhar Ivan Čotov tentokrát útočil marně a musel se spokojit s celkovou druhou pozicí (1B). 

Poté, co zdolal úspěšně prateckou výšinu , bylo evidentní, že téměř dvouminutový náskok neprohospodaří ústeckoorlický borec Miroslav Vítek, který se jako třetí objevil v cílovém prostoru. I o další čelní místa byl sveden urputný souboj a dobře z této šarvátky vyšel Miroslav Bětík z Pozlovic, když odrazil závěrečný útok Ukrajince Viktora Petronyuka (ČZU Praha –2B), Petra Kotyzy a Jiřího Kubaláka z UNI Brno, Milana Adamce(AHA Vyškov) a Milana Holického z Brna(3B). Čtvrtý veterán Jan Čermák(Skol Brno) skolil Pavla Hrdinu z Jablonného, Petra Patočku z Ivančic(5B) a nejlepšího „Céčkaře“ Ladislava Rozmana z Brna. 

Mezi vytrvalými ženami po páté za sebou triumfovala v Šaraticích Irena Petříková(AHA Vvškov), za kterou zaostali i tak dobří závodníci jako jsou Pavel Hověžák(Barnex Sport Brno), Petr Halas(AHA Vyškov), JanFiedler (Moravská Slávia Brno – 2C), Marek Němeček z Brna, Martin Vajčner ze Znojma, Jindřich Martinec z Radostic(6B), Jaroslav Stloukal mladší z Adamova(7B), Tomáš Šlajs a Josef Bambas z Brna a Jiří Nožka(Barnex Brno – 8B). 

Dalšími medailovými běhačkami byly Miroslava Petronyuková z Kovošrotu Praha, Jiřina Kociánová (VUT Brno), Miroslava Hanáková z Bučovic (1B). Bojovné amazonky se dále poskládaly v dalším pořadí: Eva Munsterová(MS Brno), Milada Barešová(Bambas Skalice), Martina Vévodová(AK Perná), Marie Hynštová(AHA Vyškov- 1C), Alice Zachariášová(Olymp Brno), Lucie Skybová (Olymp Brno), Lada Vaněčková (Štípa Zlín – 1C), Katka Douková (AHA Vyškov – 2B),Patricia Gánovská (Vysoké Tatry –SVK), Vendula Kosíková(Olymp Brno), Romana Vlčková (Střelka Bno – 3B). 

Třetí úspěšná účastnice kategorie C Anna Málková z Vyškova sice doputovala z trasy běhu, ale po proběhnutí cílovou metou zkolabovala tak, že i ona se přičinila o to, že zdravotníci byli tentokrát v Šaraticích v neustálém zápřahu. 

Nejlepší v nejstarší ženské kategorii byla podle očekávání nezdolná bojovnice Eva Cupalová z Holubic. V šedesátnících opět kraloval Jan Haberland ze Sokola Brno před Vladimírem Cetkovským z ARC Brno a Františkem Kubíčkem (Best Car Dobré Pole). V sedmdesátnících měl nejvíce sil Kurt Herlich z Prostějova a zadařilo se i Jiřímu Lechovi z Brna a Květoslavu Hánovi ze Svatobořic-Mistřína. 

Závod byl přes uvedené problémy zdravotního rázu některých účastníků, z nichž čtyři nedokončili, zdárně ukončen. 

Jedna věc se ovšem nezdařila. Akce zařazená do čtyř pohárů, jimiž byly Mizuno Running Cup, Pohár hejtmana Jihomoravského kraje, Letní běžecký pohár a Dlouhá míle, se značně nepovedla zejména firmě Apachi, která zajišťovala měřící a výsledkový servis pro firmu Mizuno. Tak „sprasená“ výsledková listina nebyla již dlouho k vidění a Jiřímu Šmitákovi z organizačního štábu závodu trvalo celých 16 hodin(!), než ji dokázal dostat do obvyklé podoby! Firmě Apachi tak lze slušně vzkázat jediné: „Děkujeme, odejděte !“ 

Pavel Košťál

Reakce firmy Apachi na kritiku uvedenou v posledním odstavci


Oficiální web závodu

Fotogalerie k závodu