Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

BĚH DO VRCHU: Všichni na Petřín

BĚH DO VRCHU: Všichni na Petřín

Mirek Kratochvíl | 30.09.2008 | přečteno: 11024×

Letošní seriál Běhů do kopce v Praze a okolí se pomalu ale jistě blíží do finiše. V předposledním závodě seriálu máme 1. října jedinečnou možnost vyběhnout si nejen celý petřínský kopec, ale své úsilí zakončit výběhem 299 schodů až na vyhlídkový ochoz Petřínské rozhledny. ROČENKA BĚHEJ.COM BUDE K ZAKOUPENÍ U ROZHLEDNY PŘI PREZENTACI

Rozhledna stojí na vrcholu Petřína již 117 let. Je to kopie Eiffelovy věže v měřítku jedna ku pěti a byla zřízena z podnětu Klubu českých turistů při příležitosti velké Jubilejní výstavy v Praze. Její stavba tehdy trvala jen pět měsíců a pro veřejnost byla slavnostně otevřena 20. srpna 1891.

Běh na Petřínskou rozhlednu, tak jak jej známe v současnosti, je sice o 103 let mladší než rozhledna sama, ale i tak patří k vůbec nejstarším závodům, které se v rámci Kopce běhají. Poprvé se na ni závodníci vydali už v roce 1994. Tehdy startovalo 41 běžců. Trať vedla a doposud vede klikatými petřínskými cestami od Újezdu přes růžový sad až k patě rozhledny, kde na závodníky namísto rovinky čeká cílová šroubovice. Konstruktér zajímavě řešeného dvojitého schodiště, které dokonale odděluje výstup od sestupu, musel už tehdy v předminulém století myslet na běžce. 

Rekordní účast zaznamenal závod v roce 1998, kdy se na start postavilo 115 běžců a běžkyň. Po mírném poklesu se v posledních letech projevuje trvalý vzestup zájmu o tento běh spojený s nevšedním zážitkem. Po proběhnutí cílem si totiž málokterý ze závodníků nechá ujít pohled ze šedesátimetrové vyhlídkové věže, než se vydá na zpáteční cestu. 

Doposud nejrychleji se na rozhlednu běželo v loňském roce, kdy zásluhou Petra Pechka a Heleny Poborské padly traťové rekordy v mužské (13:52) i ženské (16:13) kategorii. Vzhledem k tomu, že na 3,5 kilometru dlouhé trati je třeba překonat převýšení 135 metrů a jako bonus ještě dalších 51 výškových metrů schodiště, je pro nás obyčejné smrtelníky i Helenin čas z říše snů.

Hlavním pořadatelem závodu je jako již tradičně Václav Krejsa. 

Tak tedy ve středu 1. října: Všichni na Petřín!


PODROBNOSTI O ZÁVODU

AVIZUJTE SVOU ÚČAST

BĚHY DO VRCHU V TERMÍNOVCE