Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Běh Kokořínským údolím: Mulugeta už zase vítězí

Běh Kokořínským údolím: Mulugeta už zase vítězí
foto: Hana Šanderová

Ivo Domanský | 05.10.2008 | přečteno: 7500×

Pouhých šest týdnů od prvního startu po tříleté odmlce postačilo, aby se Mulugeta Serbessa znovu zapsal do listiny vítězů Běhu Kokořínským údolím na 25 km. Navázal tak na své velké závodnické období z let 2001 – 2004, kdy několikrát proběhl cílem pětadvacítky nebo Mělnického maratonu míru s vavřínovým věncem vítěze na krku.

Přitom na startu optimismem zrovna nehýřil: „Podívej, v čem musím běžet, závodní speciály jsem si zapomněl doma v Týně nad Vltavou,“ šklebil se a ukazoval velkou díru v tréninkové botě. „Aspoň, že mám kvalitní ponožky behej.com,“ dodal položertem. 

Po slavnostním zahájení na mělnickém náměstí Míru vypustil startér na obrátkovou trať 63 běžců, což je průměr posledních ročníků, letos však vzhledem ke konkurenci dalších běhů v Praze a Středočeském kraji docela úspěch. 

Krátce po startu se vytvořila čtyřčlenná skupina ve složení Mulugeta Serbessa, Petr Havelka, Jan Cihlář, a Miloš Lambert, kdežto domácí jednička Michal Michálek volil spíše opatrnější začátek. Dobře věděl, že cestou na obrátku u Harasova jej i ostatní čeká velmi nepříjemné stoupání na Chloumek a na zpáteční cestě dokonce dva výběhy – první od žel. stanice Lhotka u Mělníka, druhý v samotném závěru v podobě téměř kilometrového stoupání z místní části Pšovka na náměstí. 

Pořadatelé mají radost ze stále rostoucího zájmu žen, kterých se letos prezentovala již celá desítka, zatímco ještě před několika lety ani nemohli rozdat všechny připravené ceny. Nejrychleji závod rozběhly maratonská veteránská mistryně Jana Vichová (HSK Benecko) a mladá mělnická triatletka Kateřina Lhotová (KP BKÚ Mělník), pro kterou to byla premiéra startu na delším silničním závodě, na dalších místech běžely Hana Breburdová a Míchaela Jungová. 

Vedoucí skupina se ještě před obrátkou rozdělila: v čele zůstali pouze Mulugeta s Havelkou, na 13. kilometru však pozdějšímu vítězi už nestačil ani Petr. Titul nejlepšího Středočecha putoval do Berouna zásluhou Jana Cihláře, který v závěru úspěšně odrazil nápor maratonce Miloše Lamberta (Milovice). 

Černý Petr tak zůstal v rukou letošního maratonského medailisty z Prahy Petra Havelky. „Co mohu dělat, zaprvé mám málo naběháno a zadruhé mě skosil hlaďák,“ říkal v cíli závodník AC Praha, který nyní žije s rodinou na Mělníce. „Z domova se dívám každý den na soutok Labe s Vltavou,“ dodal Havelka. 

Přeborníkem okresu Mělník se stal zkušený Michal Michálek. 

Pořadí v kategorii žen se příliš nezměnilo, Jana Vichová zvítězila bezpečně, pod dvě hodiny se dostala i druhá Kateřina Lhotová, nejlepší Středočeška a přebornice mělnického okresu, celkově na třetím a čtvrtém místě dobíhaly rovněž veteránky – Pavlína Procházková (Traged Team Hořovice) a Michaela Jungová (TJ LS Praha). 

Obavy z počasí se ukázaly jako bezpředmětné, ranní chlad byl záhy vystřídán slunečným dnem, který spolu s mírným vánkem běžcům velmi vyhovoval. 

Podle tradice byli doběhnuvší vytrvalci odměněni věcnými cenami podle vlastního výběru a před rozchodem si vyslechli pozvání na duben příštího roku, kdy se na Mělníce poběží další ročník Mělnického maratonu míru, tentokrát obohaceného o mistrovství veteránů 2009.

 Neoficiální výsledky: Muži do 39 let.

  • 1. Mulugeta Serbessa (SOO Týn nad Vlt.) 1:28:40 
  • 2.Jan Cihlář (Lokom. Beroun) 1:31:49
  • 3.Miloš Lambert (Milovice) 1:32:13
  • 4.Petr Havelka (AC Praha 1890) 1:33:19
  • 5.Michal Michálek (KP BKÚ Mělník) 1:35:18

Muži 40–49 let:

  • 1. Ivo Havlíček (Lánov) 1:40:27
  • 2.Pavel Vaněk (TSK Praha) 1:40:58
  • 3. Miroslav Kozák (Sokol Mladá Boleslav) 1:46:42 
  • 4. Patrick Salomé (Francie) 1:49:50

Muži 50–59 let:

  • 1. Ladislav Smitka (KP BKÚ Mělník) 1:42:32
  • 2.Zdeněk Bufka (AC Česká Lípa) 1:42:48
  • 3.Josef Kalát (Hvězda Trnovany) 1:47:37
  • 4.Vilém Hrdina (HO Banka Praha) 1:48:16

Ženy do 34 let:

  • 1.Kateřina Lhotová (KP BKÚ Mělník) 1:59:50

Ženy nad 35 let:

  • 1. Jana Vichová (HSK Benecko) 1:55:10 (abs. vítězka!)

(Neoficiální výsledky pro behy.cz zapsal Ivo Domanský)