Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Dráhař a dorostenky ovládli Přebor Prahy ve Stromovce

Dráhař a dorostenky ovládli Přebor Prahy ve Stromovce
foto: Mirek Holas

Jarmila Holasová | 22.11.2008 | přečteno: 8276×

Podzimní běh Olympu Praha – Přebor Prahy mužů, žen, juniorů, juniorek, dorostu a žactva v přespolním běhu – akce s takto dlouhým názvem se konala v sobotu 22. listopadu v pražské Stromovce. I přes vpravdě zimní počasí dosáhl počet účastníků úctyhodného čísla 207. V ODKAZU POD TEXTEM KOMPLETNÍ VÝSLEDKY

Ranní počasí v Praze napovídalo, že závod nebude jednoduchý ani pro běžce, ani pro organizátory. Obloha se zatáhla a začal se z ní sypat sníh. Teplota těsně kolem nuly, i vítr o sobě dával vědět. Pokud ale během letošní sezóny „bohové byli (často) šílení“, dnes se zachovali velkoryse a během prakticky celého závodu, který začínal už v 10:30 dětskými kategoriemi a končil těsně po druhé hodině odpoledne posledním vyhlašováním výsledků, svítilo slunce, i vítr se téměř utišil.

Pro vítězství a titul přeborníka Prahy v mužích si na trati dlouhé 6 340 m doběhl Dominik Šimůnek z PSK Olymp v čase 22:15, druhé místo patřilo Michalu Hásovi (BAK Bechyně, 22:20), třetí byl Jiří Koubek (Spartak Praha 4, 22:28).

V kategorii žen získala stejný titul na trati 3 800 m Pavla Voborníková také z PSK Olymp časem 17:45, v kategorii žen do 34 let jí ale náleželo až třetí místo, rychlejší byly mimopražské závodnice Petra Lepičová z Pacova (15:47) a Anita Šturmová ze Dvora Králové (16:56).

Ovšem na této trati – 3 800 m – vypálily všem ženám rybník dorostenky, které v celkovém pořadí bez ohledu na kategorie získaly první tři místa a vítězná žena byla celkově až čtvrtá v pořadí. Nejrychlejší tedy byla Barbora Klusáková z USK Praha s časem 15:17, za ní doběhla Kateřina Miznerová ze Spartaku Praha 4 (15:23), třetí místo patří Petře Kubešové z SK Doksy (15:47).

Závod se běžel na zpevněných cestách a po trávě ve Stromovce, trať byla rovinatá, bez stoupání, ale díky rannímu sněhu místy hodně mokrá. To si užili hlavně muži, kteří vybíhali na trať jako poslední a běželi dvě kola.

„Dnes se mi hlavně ve druhém kole neběželo nejlíp, trať byla mokrá, těžká. Krosy moc nemusím, běhám hlavně na dráze. Krosy trenér Martin Cvetler zařazuje jen občas, když se nám to hodí do celkového tréninkového plánu. A dnes tu je celá naše tréninková skupina, takže jsem tu i já.  Ale jinak je to závod pěkný, líbil se mi,“ řekl vítěz Dominik Šimůnek.

Závod byl organizačně poměrně náročný, běželo 207 závodníků v 17 kategoriích a 9 závodech o 7 různých délkách od 630 m pro nejmladší běžce pod 10 let po 6 340 m pro muže. Přesto vše běželo přesně podle plánu, ani na vyhlašování výsledků závodníci nečekali dlouho.

Vítězové byli vyhlašováni postupně, po doběhu několika „příbuzných“ kategorií, v podstatě pár minut po doběhu posledního závodníka, přestože čas byl měřen klasicky stopkami a  rozhodčí jej zapisovali tužkou na papír. Abychom byli spravedliví k elektronice, musíme připustit, že v jednotlivých bězích běželo maximálně 33 závodníků, při větším počtu by už tato „klasika“ nemusela stačit. Zázemí pro závodníky bylo v sousední atletické hale, po doběhu byl pro závodníky k dispozici čaj.

Potěšitelné bylo, že většinu závodníků – celkem 142 – tvořili běžci a běžkyně v žákovských kategoriích. Počet mužů ve všech kategoriích od dorostenců po veterány dosáhl počtu 33, žen bylo ve stejných kategoriích 20. Počet mužů a žen je tedy přibližně stejný jako v minulých letech, ale dětí přibylo.

Dnešní závod byl 17. závodem 3. ročníku Pražského běžeckého poháru, zítra se běží 18. závod v Ďáblicích a 6. 12. Pražský pohár vyvrcholí právě ve Stromovce poslední akcí – Mikulášskou halou.


KOMPLETNÍ VÝSLEDKY SOBOTNÍHO ZÁVODU