Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Blahovo ostravské sólo

Blahovo ostravské sólo
foto: archív TJ Ligy 100 Ostrava

Ivo Domanský | 26.12.2008 | přečteno: 6180×

Jeden z deseti štěpánských běhů u nás se odehrál v Ostravě. Mezinárodní účast obstaralo několik Poláků, kteří k nám jezdí jako domů, do Ostravy to ostatně nemají daleko. Zkrácených 8 km uběhl a ušel o berlích postižený polský atlet Zbigniew Stefaniak. Na ostatní čekala trať dlouhá 13 300 m na místy umrzlé silnici se zbytky sněhu a ledu, foukal nepříjemný severní vítr, teplota dva dílky pod bodem mrazu.

Z teplých šaten na stadioně se do štěpánské zimy vydalo rovných 70 mužů a žen. Počet běžců na tomto ostravském Štěpánském kritériu příliš nestoupá, ale ani neklesá. Jádro startujících tvořili závodníci MK Seitl Ostrava a SAK Ložiska Karviná, bohužel zcela chyběli běžci z Opavy a Kravařů. Ti tradičně dávají přednost komornější Litultovické vánočce, což je další Štěpánský běh v regionu pořádaný v malé vesnici.

Při neúčasti loňského vítěze Aleše Mika, který se jen přišel podívat na kamarády, byl jediným favoritem člen extraligového týmu AK Kroměříž, 32letý Tomáš Blaha, bytem v Předmostí u Přerova. (Prosím, neplést si s Janem Bláhou, Jihočechem a někdejším maratonským mistrem republiky, který také obléká dres Kroměříže).

Tomáš, ačkoliv byl v Porubě vůbec popré, zvládl závod, soupeře i orientaci a v cílové rovince se ukázal po necelých 46 minutách. Jeho náskok na druhého v cíli, havířovského maratonce Petra Walu, byl téměř tříminutový.

„Běželo se mi dobře, obavy z neznámé trati se nepotvrdily. Já teď neběhám velké objemy, v prosinci mám zatím naběháno asi 250 km, v lednu bych to chtěl dotáhnout na 400 kilometrů. V příští sezóně bych se chtěl dále zlepšit ve své parádní disciplíně, běhu na 10 000 m na dráze, na této trati jsem už na mistrovství republiky získal i medaile. Zatím mám osobák 30:40 min., kdyby to bylo v roce 2009 kolem 30:10, to bych byl spokojen. Musím ještě vylepšit styl, to mi potvrdila na Mikulášském běhu v Olomouci i Petra Kamínková,“ naznačil své plány vítězný Tomáš Blaha po závodě.

Jeden z našich nejlepších vytrvalců se vlastně dostal k běhání oklikou přes cyklistiku. „Jezdil jsem silniční závody na střední Moravě. Pak mě jednou zlákal přerovský atlet Petr Vymazal na nějaký závod a mně se to docela zalíbilo. Tak jsem vyměnil kolo za maratonky.“

Dodejme ještě, že Blaha už oblékl i reprezentační dres České republiky, když se letos v srpnu kvalifikoval na mistrvoství světa v běhu do vrchu. Ve švýcarských horách se mu však na rozdíl od Krkonoš nedařilo, hodně na něm v Crans Montaně zapracovala nováčkovská nervozita.

V závodě žen vyhrála rovněž kroměřížská závodnice Renata Brodová v čase 55:21,2 před loňskou vítězkou Natalií Pszczólkovou z Polska.

Kromě finančních cen pro vítěze připravili organizátoři bohatou štěpánskou koledu, takže si z kritéria odnášel něco na památku skoro každý. Běžci byli s letošním 31. ročníkem závodu určitě spokojeni, neměli by však zapomenout na poděkování těm, kdo obětují sváteční volno ve prospěch jiných. Všimli jste si, že přes vánoční svátky panuje na velké většině sportovišť až nezdravý klid?

Běžci jsou svými deseti štěpánskými běhy na území republiky tak trochu raritou a současně i důkazem, že původní ideje běžeckého sdružení Liga stovkařů neodešly se svými zakladateli. Mezi ty, kdo druhý svátek vánoční slaví v pracovním nasazení mezi běžci, patří i rodina Otáhalova z Ostravy, která letos zajišťovala kvalitní výsledkový servis po dvacáté za sebou. Před takovou věrností nezbývá než smeknout.


Web závodu

Výsledky závodu