Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Běh Bezručovým údolím: Lokšan ignoroval lednový mráz

Běh Bezručovým údolím: Lokšan ignoroval lednový mráz
foto: Zdeněk Čermák

Petr Kostovič | 11.01.2009 | přečteno: 9355×

Mladý závodník AK Bílina Jiří Lokšan prokázal, že i v mrazivých lednových dnech se dá udržet dobrá forma a po loňském vítězství triumfoval v Zimním běhu Bezručovým údolím i v úvodu roku 2009. Jako jediný z favoritů absolvoval závod v trenkách, a tak se dá s trochou nadsázky říci: „Kdo dnes v mrazu oblékl trenky, ten vyhrál.“

Mráz sice sužoval běžce i v Chomutově, byl všfak k běžcům milosrdnější než den předtím při Běhu Partyzánskou stezkou. V Chomutově ukazoval teploměr na startu „pouhých“ –8°C. Přes sněhovou nadílku, kterou dostala v posledních dnech celá republika, byla trať první dva kilometry téměř bez sněhu, na zbytku trati ležel uježděný sníh.

V první polovině trať mírně stoupá k obrátce na Třetím mlýně bez výrazných změn v profilu. Kdo dokáže udržet vysoké tempo až sem a v klesání do cíle ještě výrazně zrychlit, může si zaběhnout velmi dobrý čas.

Průběh závodu mužů okomentoval po závodě druhý v cíli Richard Pleticha: „V závodech volím stejnou taktiku, vždy se snažím hned v úvodu roztrhat pole závodníků, ať se ukáže, kdo na tom jak je. Stejnou taktiku jsem zvolil i dnes. První tři kilometry jsem běžel s Jiřím Lokšanem, na čtvrtém kilometru se mi začal vzdalovat, tempo pod 3:20 na kilometr bylo příliš vysoké. Přesto náskok, který získal, nebyl výrazný. Takto jsme běželi až do osmého kilometru, tam už se mi začal výrazněji vzdalovat.“

Jiří Lokšan (AK Bílina) si doběhl pro vítězství v čase 33:06 (3:19/km). Druhý v cíli, Richard Pleticha (Atletika Kadaň), uběhl desetikilometrovou trať v čase 33:41 a na třetím místě se umístil v čase 33:56 Jan Sokol z AK Sokolov.

V ženské kategorii odmítala před závodem Mirka Petronjuková z AC Kovošrot Praha roli jedné ze spolufavoritek závodu. „Je tady především Jitka Bělohlávková a pak také loňská vítězka,“ říkala skromně. Tou byla Eva Slavíková z Olympu Praha. Tyto ženy si také rozdělily první tři místa v pořadí, když výrazné odstupy byly mezi nimi už po obrátce, na šestém kilometru. Zvítězila Jitka Bělohlávková z VTŽ Chomutov (37:06), druhou přivítali v cíli obhájkyni loňského prvenství Evu Slavíkovou z Olympu Praha (38:12), na třetím místě doběhla Mirka Petronjuková v čase 39:16.

Při pohledu do výsledkové listiny je třeba vyzdvihnout výkony již téměř padesátníka, celkově pátého Viktora Petronjuka (35:11) nebo desátého v celkovém pořadí mužské kategorie, třiapadesátiletého Miroslava Matěchy z Hvězdy Trnovany (37:29), který za sebou nechal o více než minutu svého syna.

Absolutorium si zaslouží všichni závodníci, kteří se poprali s lednovými podmínkami a závod dokončili. Organizátoři jich v cíli napočítali 122. Azyl před mrazem našli v ZŠ Heyrovského. Organizace klapala jako hodinky, vyhlášení proběhlo bez průtahů ihned po skončení závodu a účastníky v cíli zahřála teplá sprcha a gulášek v ceně startovného.
(Na titulní fotografii vítěz závodu – Jiří Lokšan)


Výsledky závodu

Web závodu

Údaje o závodu v termínovce