Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Půlmaraton v Ras al Khaimah: Dva "podivné" světové rekordy

Půlmaraton v Ras al Khaimah: Dva "podivné" světové rekordy
foto: RAK International Half Marathon logo

Petr Kostovič | 21.02.2009 | přečteno: 3990×

Skvěle obsazený půlmaraton se běžel v pátek 20.2. v Ras al Khaimah (Spojené arabské emiráty). Půlmaratonské předzávodní výsledky elitních běžců dávaly tušit, že by se mohly otřásat světové rekordy v kategorii mužů i žen.

Bohatě dotovaným závodům pořádaným  na Arabském poloostrově však letos nepřeje počasí. Již při Dubajském maratonu, na němž se Haile Gebrselassie pokoušel o překonání světového rekordu v maratonu, pokazil jeho úsilí déšť. Přesně to, co Haile nemá rád.

Závodem v Ras al Khaimah zase cloumal vítr. Jakoby se počasí rozhodlo zasáhnout a říci, že sportovní výkony překonávající hranice současných lidských možností se nedají koupit jako zboží v supermarketu.

První zprávy, které přicházely z dějiště závodu, tak hovořily o tom, že v Ras al Khaimah se běžel druhý nejrychlejší půlmaraton všech dob. Zvítězil v něm obhájce loňského prvenství, Keňan Patrick Makau, v čase 58:52. Světový rekord Samuela Wanjiru z Keni má hodnotu 58:33. „Vítr mě dnes stál světový rekord,“ řekl po závodě Makau korespondento­vi IAAF.

Stejně tak v ženské kategorii šlo o druhý nejlepší půlmaratonský výkon všech dob; v novém etiopském rekordu 1:07:18 zvítězila Dire Tuneová, světový rekord drží Lornah Kiplagat časem 1:06:25.

Světového rekordu se ale závod nakonec přece jen dočkal. A ne jednoho, ale hned dvou. Paradoxně není držitelem jednoho ze dvou překonaných rekordů vítěz závodu a navíc, v jednom případě šlo „pouze“ o vyrovnání světového rekordu a druhý vlastně není nejrychlejším časem všech dob. Jak to tedy vlastně je?

Prvním závodníkem, který proběhl metou 15. km, byl Etiopan Deriba Merga. Stopky se zastavily na hodnotě 41:29, což znamená, že Merga při průběhu 15. kilometrem vyrovnal světový rekord na 15 km, jehož držitelem byl z roku 2001 Keňan Felix Limo.

Na 20. kilometru byl již v čele závodu pozdější vítěz Patrick Makau. Dvacátým kilometrem proběhl v čase 55:38 a překonal tak o deset sekund dosud platný světový rekord Haileho Gebrselassie (55:48 ve Phoenixu, Arizona, v roce 2006).

Ještě rychleji však uběhl 20 km Samuel Wanjiru v Den Haagu v roce 2007 v závodě, v němž překonal světový rekord v půlmaratonu. Tam dosáhl Wanjiru na 20. km času 55:31. Bohužel, tento čas nebyl a nemůže být ratifikován jako světový rekord, protože pořadatelé závodu neměli v tomto místě kromě elektronické čipové technologie rozhodčí se stopkami, což je jedna z podmínek pro uznání světového rekordu Mezinárodní atletickou asociací IAAF. Přesto je evidován ve výsledcích závodu. A tak je vlastně čerstvý světový rekord na 20 km vytvořený v Ras al Khaimah Patrickem Makau takovým rekordem nerekordem.


Výsledky závodu

 

Web závodu

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Beroun

Celkem 41724 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:44 (2006)
půlmaraton: 1:26:27 (2007)
maraton: 3:17:01 (2004)

mirek hasal muž 21.02.2009 12:56:27

V závodě se odehrál ještě jeden primát. Slovenka Alena Stevens se vyhoupla do čela našich letošnách půlmaratonských tabulek v kategorii slovenských žen. Čas 1:50:02 není nijak ohromující, ale je první námi evidovaný.
 http://behy.cz/…etabulky.php?…

administrator 03.04.2010 13:32:46

Skvěle obsazený půlmaraton se běžel v pátek 20.2. v Ras al Khaimah (Spojené arabské emiráty). Půlmaratonské předzávodní výsledky elitních běžců dávaly tušit, že by se mohly otřásat světové rekordy v kategorii mužů i žen.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.