Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Českobrodská pečeť: Miler s náskokem, Davies poprvé udolává Wallenfelse

Českobrodská pečeť: Miler s náskokem, Davies poprvé udolává Wallenfelse
foto: Josef Rendl

Josef Rendl | 22.03.2009 | přečteno: 4700×

Ráno byla obloha jako vymetená a slibovala krásné slunečné počasí s příznaky začínajícího jara. Bohužel se během dopoledne zatáhlo, začal foukat ostrý kousavý vítr a teplota se pohybovala kolem pěti stupňů nad bodem mrazu. Ve společenské místnosti u kempu kousek za Českým Brodem se odprezentovalo více než sto borců a borkyň, z nichž mnohý pokračoval v desítkové triádě Kbely-Pečky-Český Brod.

Mezi hlavní favority tohoto závodu měli patřit především Jiří Miler z AC Mladá Boleslav, Jiří Wallenfels ze Sokola Vinohrady a Gareth Davies, závodící za atletický klub Havířov. Bez šancí podle papírových předpokladů neměl být ani Daniel Kupidlovský či Petr Lhota se stále se zlepšující formou.

„Jirka Miler má první místo téměř jisté, pakliže se nestane nic nepředvídatelného, měl bych skončit druhý před Garethem,“říká před startem Jirka Wallenfels. Startovní pole zpestřila svou účastí i několikanásobná účastnice ironmanských distancí slovenská reprezentantka Andrea Dermeková, závodící tento rok za Triexpert team.

Téměř na vteřinu přesně v půl jedenácté pouští výstřelem z pistole hlavní organizátor z místního triatlonového oddílu závodníky na desetikilometrovou trať. Před prvním běžcem jede policejní vůz, hlídající závodníky před možnou kolizí s neukázněným řidičem. Ihned po startu se do popředí dere téměř desetičlenná skupina, z níž se již na prvním kilometru vykrystalizuje výše zmíněné trio hlavních favoritů Miler-Wallenfels-Davies.

„Někdy kolem třetího kilometru jsem si řekl, že je na mě tempo příliš pomalé a tak jsem trochu zrychlil. Výsledkem tohoto počínání byl téměř stometrový náskok v polovině trati na Jirku s Garethem“ řekl po závodě Jiří Miler, který svůj náskok ještě navyšoval a doběhl si v čase 33:09 pro zasloužené vítězství. O druhé a třetí místo se bojovalo až do osmého kilometru, kde Gareth Davies nečekaně utrhl Jirku Wallenfelse a poslední dva kilometry úžasným tempem 3:15/km mu „nadělil“ v cíli něco přes půl minuty.

„Garethovo zrychlení na osmém kilometru mě trochu psychicky nalomilo, cítil jsem i lehkou únavu v nohách po včerejším závodě do vrchu, ale nechci se na nic vymlouvat. Gareth byl prostě dneska lepší a poprvé za několik let vzájemných soubojů měl v cíli lepší čas než já,“ řekl s trochou zklamání v hlase Wallenfels. Naopak Davies v cíli zářil spokojeností a podle jeho slov si na této trati zaběhl osobní rekord.

Pro bramborovou medaili si doběhl Dan Kupidlovský, který zaostal o několik desítek vteřin za svým maximem. „Začal jsem znovu hrát fotbal a nezbývá mi moc času na lepší běžeckou přípravu. Se svým časem pod pětatřicet jsem i přesto velmi spokojen,“ tvrdil po závodě Dan.

Další umístění si pohlídali triatlonista z Nové Paky Ruda Cogan před organizátorem pečecké desítky Petrem Lhotou. V ženách zvítězila stylem start-cíl matadorka Karla Mališová před Zbíralovou a Kacířovou. Časem 42:25 však také o hodně zaostala za svým současným maximem. Podle slov mnohých účastníků jim k lepším časům bránil především ostře foukající boční vítr v první polovině trati.

Po závodě si většina běžců pochutnala na tradičním perníku a čaji s rumem. Po vyhlášení vítězů v každé kategorii a předání cen poděkoval hlavní pořadatel všem za účast a pozval na vánoční verzi této oblíbené desítky.


Výsledky závodu

Web závodu 

Diskuse o závodě na fóru