Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Volkswagen Maraton Praha: Souboj generací?

Volkswagen Maraton Praha: Souboj generací?
foto: archiv behej.com

Petr Kostovič | 08.05.2009 | přečteno: 4589×

Elitní atlety a české závodníky, kteří v neděli poběží Volkswagen Maraton Praha jako svůj mistrovský závod, představili organizátoři na čtvrteční tiskové konferenci. Mezi adepty na mistrovský titul nechybí ostřílený veterán Róbert Štefko a na start se postaví i loňská mistryně republiky v maratonu Ivana Martincová (AC Moravská Slavia Brno). Roli favoritů se jim pokusí ztížit někteří mladí závodníci.

V kategorii mužů to bude především šestadvacetiletý Petr Pechek z TJ Maratonstav Úpice, který předloni v německém Frankfurtu běžel 2:24:04. Nestane-li se něco nepředvídatelného, měl by určitě bojovat o stupně vítězů. Do tohoto souboje se pokusí zasáhnout i další běžci,  kteří v minulosti prokázali, že jim Praha sedí.  Nebude mezi nimi chybět Petr Havelka z AC Praha 1890, Tomáš Ondráček z VSK UNI Brno, Dan Orálek z AC Moravská Slavia Brno a Leoš Pelouch z SK Chotěboř. Ti všichni umí maraton pod 2:30.

V kategorii žen je při neúčasti Anny Pichrtové,  Petry Kamínkové a Veroniky Brychcínové největší favoritkou na mistrovský titul obhájkyně loňského vítězství Ivana Martincová. Ve startovní listině ženského mistrovského závodu, která čítá 13 jmen, se těžko hledají závodnice, které by mohly závod dokončit v čase pod tři hodiny.

Podle výsledků v kontrolních závodech a současné formy, by svůj cílový čas mohla stlačit pod tři hodiny Lenka Šibravová, pro niž bude nedělní závod premiérou na maratonské trati. „Očekávám, že by mohla běžet za 2:55, snad i o něco rychleji. Hodně bude záležet na počasí. Čím chladněji, tím lépe,“ řekl nedávno trenér Šibravové, Jan Kervitcer. Podaří-li se Lence dodržet plánované tempo, neměla by jí uniknout stříbrná příčka. Kdo další zabojuje o stupně vítězů? Bude to budějovická Veronika Faktorová? Nebo Simona Koščová? Odpověď budeme znát v neděli po dvanácté hodině.

V elitním závodě je přáním organizátorů stlačit cílový čas ke dvěma hodinám a deseti minutám, běžet tedy rychleji než loni (Kenneth Mburu Mungara – 2:11:06). Při dobrých povětrnostních podmínkách by se měli pokusit i o rychlejší čas na úrovni 2:09. „Úkolem dvou pacemakerů je rozběhnout závod právě na tento čas a toto tempo držet až do 25., případně 30. kilometru,“ řekla Jana Moberly, koordinátorka elitních atletů. O atakování času 2:09 se mají pokusit loňský vítěz Mungara a tři závodníci s osobními rekordy lepšími než je tento čas. Patří k nim Patrick Ivuti (2:07:46), Španěl Hicham Chatt (2:07:59) a David Kemboi Murkomen (2:08:34). Chatt sice několik let neběhal, ale věří ve velký návrat.

Ženskému závodu by měly letos vládnout Etiopanky, nejlepším časem se může pochlubit Eyeusalem Kuma Mutalová, dosud běžela již za 2:26:51.

K závodu je dosud přihlášeno 6000 běžců a byla tím naplněna kvóta běžců pro letošní závod. Poslední startovní čísla pro běžce, kteří se rozhodnou startovat na poslední chvíli, budou k dispozici v sobotu od 13 hodin v maratonském Expu. „Víme, že Pražský maraton nebude nikdy největší ani nejrychlejší, ale chtěli bychom, aby patřil k nejkrásnějším a nejprestižnějším,“ řekl předseda organizačního výboru PIM, Carlo Capalbo. Závod odstartuje olympijský vítěz v desetiboji Roman Šebrle.

„Každým rokem se snažíme přivést na start o 20% závodníků více než předcházející rok. Propustnost pražských ulic má ale své hranice. Naším snem je, aby počet běžců a běžkyň, kteří se postaví v budoucnu na start, dosáhl čísla 9000. To však budeme muset přemístit start ze Staroměstského náměstí pravděpodobně do prostoru Rudolfina,“ řekl k možnému budoucímu vývoji závodu Capalbo, kterému moderátor konference, Štěpán Škorpil, k 15. výročí  závodu symbolicky předal startovní číslo 15.

 


 

Startovní listina elitních atletů

O závodě na webu Českého atletického svazu


 

VÍCE INFORMACÍ, TIPŮ A RAD K MARATONU NALEZNETE V TIŠTĚNÉM MAGAZÍNU BĚHEJ, ZA JEHOŽ PŘEDPLATNÉ OBDRŽÍTE NA MARATONSKÉM EXPU PRAKTICKÝ DÁREK.