Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Maratonská trať se vyhne Karlovu mostu

Maratonská trať se vyhne Karlovu mostu
foto: archív behej.com

Pavel Frček | 09.05.2009 | přečteno: 9107×

Rekonstrukční práce na Karlově mostě probíhají poněkud rychleji, než počítal harmonogram. To by byla za normálních okolností jistě příjemná zpráva, zejména pro zahraniční návštěvníky Prahy. V důsledku to však znamená, že zábor Karlova mostu je v těchto dnech podstatně větší, než se původně počítalo a běžci by se tam tak brzy po startu (cca po 1500 m) v podstatě nevešli.

Pro pořadatele Pražského mezinárodního maratonu však tato zpráva získaná těsně po Velikonocích znamenala docela slušnou vrásku na čele. Bylo třeba rychle najít náhradní trasu, a to tak, aby byla současně i běžecky „způsobilá“ a přitom se svou délkou významně nelišila od té původní. Pak by totiž bylo nutné znovu přeznačit jednotlivé kilometry, v horším případě i přesunout jednotlivá stanoviště občerstvovacích stanic, nemluvě o možných potížích s obrátkou na Zlíchově, kde jsou možnosti jejího posunutí směrem z města velmi omezené.

Zkušení běžečtí matadoři však dali hlavy dohromady a podařilo se jim najít (a prosadit) trasu, nad níž jsme  po jejím změření já společně s komisařem AIMS Paolo Ottonem v neděli 19. dubna 2009 doslova zajásali: na značce třetího kilometru původní trati přes Karlův most jsme naměřili délku nové trasy 3006,8 a 3007,4 m.  Vyrovnat tento rozdíl zkrácením na zlíchovské obrátce tedy nebyl žádný problém a trať tak má opět příslušný certifikát.
A kudy tedy vedou první tři kilometry letošního pražského maratonu? 

Tak čtěte: po startu na Staroměstském náměstí a proběhnutí Pařížské se odbočí vlevo do ulice 17. listopadu, tedy zatím nic nového. Na náměstí Jana Palacha se však odbočí vpravo na Mánesův most, na němž uvidíte značku prvního kilometru. Za mostem budete pokračovat rovně Letenskou ulicí na Malostranské náměstí, zatočíte vpravo do Tomášské a Valdštejnské, kde už budete mít za sebou dva kilometry. Na Klárově budete pokračovat kolem tramvajových zastávek zpět k Mánesovu mostu. Tam však zabočíte doleva a pár desítek metrů se budete (odděleni plůtky) potkávat s těmi, co teprve míří do Letenské. Vy ovšem zabočíte znovu doleva na Kosárkovo nábřeží. (Hned na jeho začátku už bude postavena osvěžovací stanice, která vám ovšem bude k dispozici až o 30 km později, na 32,8 km. V tuto chvíli taky na stolech ještě nic nenajdete). Vy však pokračujete po nábřeží k Čechovu mostu, kde na začátku jeho podjezdu jsou značeny 3 km. A to už jste na původní trati a do cíle vás čeká „už jen“ 39 195 metrů… 
Zbývá jen dodat, že na trase je nepříjemné dlažby dokonce asi o 30 metrů méně než na té původní.