Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Z "údolí výstrahy" k lidickému památníku

Z "údolí výstrahy" k lidickému památníku
foto: archív JR Running sport-intersport

Ivo Domanský | 31.05.2009 | přečteno: 11252×

Sportovní agentura JR Running sport – Intersport připravila na víkend 12.- 14. června mimořádnou běžeckou akci. Je jí 21. ročník vytrvalecké štafety Ležáky – Lidice. Akce je letos poprvé zařazena jako bonus do Českého běžeckého poháru.

Běžecká štafeta připomínající smutné události druhé světové války startovala vždy jeden rok z Lidic a druhý z Ležáků. Na letošní ročník připravil organizátor akce Jan Rýdlo novinku:

„Letos chceme účastníkům štafety přiblížit další místo, které s dějem příběhu těsně souvisí, a tím je právě pardubický Zámeček. Mnoho let odtud startoval dálkový pochod na 50 km, který začínal položením věnců k památníku obětí nacistické perzekuce, startoval symbolicky v noci a první turisté přicházeli do cíle v Ležákách po ranním rozbřesku. Řekl jsem si, proč nepřeložit start naší štafety sem? A tak za účasti mnoha hostů v čele se světovou rekordmankou v běhu na 800 m Jarmilou Kratochvílovou vyběhnou běžci v pátek 12. června přibližně v půl deváté večer na přibližně 170 kilometrů dlouhou trať štafety."

Honzo, sraz bude přímo na Zámečku?

„Ne, štafeta chce být a bude významnou společensko – sportovní akcí a proto mají všichni účastníci sraz již v 17 hodin v prostorách pardubického hotelu Zlatá štika, který je jedním z partnerů celé akce. Po společné uvítací večeři členové štafety obdrží pamětní trička a ponožky a rozdělí si jednotlivé běžecké úseky. Dvojice běžců absolvuje vždy podle výkonnosti a věku buď 2×10 km nebo 2×5 km."

Kolik běžců bude tvořit letošní štafetu?

„Akce je limitována kapacitou doprovodného vozidla, v minulých letech počet běžců kolísal mezi třicítkou a čtyřicítkou. Letos bude štafeta opravdu mezinárodní, kromě českých vytrvalců uvítáme v Pardubicích i štafety ze Slovenska a dokonce jednu bulharskou."

Akce tedy není ještě úplně vyprodána?

„Několik běžců můžeme ještě přijmout, pokud se co nejdříve přihlásí. Nemusí jít pouze o vrcholové nebo výkonnostní běžce, přihlásit se mohou i ti, kteří běhají desítku kolem padesáti minut. Rádi bychom povědomost o této u nás jedinečné sportovní akci rozšířili i do dalších částí běžecké komunity, proto využíváme nabídky serveru behej.com/behy.cz ke spolupráci."

Jak a kudy se poběží?

„Zásadou je, aby štafeta probíhala nonstop, v každém okamžiku musí být někdo na trati. Přesný itinerář trasy dostanou běžci až na startu, musíme jej konzultovat s Policií ČR, protože jde o bezpečnost účastníků při stále se zvyšujícím automobilovém provozu. Dnes jezdí v noci skoro tolik aut, jako v prvních letech štafety ve dne. Pokud to jde, snažíme se vyhnout především hlavním silnicím."

Kam a na kdy je plánován doběh?

„Cíl je u národního památníku v Lidicích a očekávaný doběh štafety je plánován na 9:50 hod. Ke stuhám na štafetovém kolíku, které běžci ponesou z Pardubic a Ležáků, připojí poslední stuhu v Lidicích prezident republiky Václav Klaus, V Lidicích totiž v sobotu 13. června proběhnou hlavní vzpomínkové akce k 67. výročí vyhlazení obou obcí."

Doufám, že jsme řadě čtenářů naší stránky nasadili brouka do hlavy, jak se říká, a že si někteří tento neobvyklý, ale vydatný způsob tréninku budou chtít vyzkoušet. Můžeme prozradit kontakt?

„Ať kontaktují přímo mne, ale co nejdřív, kapacita akce je skutečně omezená. Mohou mi volat na mobil   603 51­3 297 nebo zejména večer na pevnou linku   469 677 2­90  , případně se ozvat na mail jr.running@wo.cz

Historické souvislosti

Československým parašutistům vyslaným londýnskou exilovou vládou se podařilo 27. května 1942 uskutečnit atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, osobního Hitlerova přítele a fanatického nacisty, kterého jeho árijské vzezření předurčovalo k mimořádné politické kariéře po předpokládaném vítězství vojsk Třetí říše. Místo toho Heydrich po několika dnech umírá na následky zranění při atentátu a jeho smrt vyvolává nacistickou pomstu.

V noci na 10. června je vojsky SS a příslušníky gestapa obklíčena obec Lidice u Buštěhradu na okrese Kladno, vesnice sedláků, horníků a hutníků. Muži jsou nahnáni do Horákova statku a vzápětí postříleni, ženy odeslány do koncentračních táborů a děti rozděleny podle zvrácených rasových zákonů nacistického Německa: několik je jich určeno k poněmčení, zbytek končí v plynu.

Vesnice je vypálena, zbytky budov strženy, jméno obce vymazáno z mapy. Přímo na místě nebo následně v koncentračních táborech zahynulo 330 mužů, žen a dětí. Přitom nikdo z lidických občanů neměl s atentátem na Heydricha vůbec nic společného.

Přesně o 14 dní později se tragédie opakuje v osadě s osmi popisnými čísly jménem Ležáky, obývané převážně kamenickými dělníky. V tomto případě pomohla nacistům zrada – dověděli se, že se v Ležákách skrývala část odbojové skupiny Silver A včetně partyzánské vysílačky. Kus podhorského kraje na okraji Vysočiny se mění v „údolí výstrahy" – odveta nacistů je snad ještě krutější: odvážejí z Ležáků na pardubický Zámeček všech 33 dospělých a muži i ženy jsou ještě téhož dne popraveni. Na rozdíl od Lidic nebyly Ležáky nikdy obnoveny – jejich území je pietním místem. 


Údaje k štafetě v termínovce