Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Štafeta Ležáky-Lidice letos s pardubickou vsuvkou

Štafeta Ležáky-Lidice letos s pardubickou vsuvkou
foto: NKP Ležáky

Jan Rýdlo | 15.06.2009 | přečteno: 9503×

Letošní ročník štafety, která je uctěním obětí z druhé světové války, byl výjimečný z několika pohledů. Jednak se startovalo poprvé na Zámečku v Pardubicích, běžci se navíc museli především v první polovině 180 km dlouhé trasy poprat s nepřízní počasí.

Již po jednadvacáté uctili letos běžci památku obyvatel Lidic a Ležáků, kteří zahynuli během druhé světové války. Štafeta, která je více než jenom sportovním výkonem, vznikla v roce 1977. Běhalo se po pěti letech na trase Lidice – Ležáky, ve třetím ročníku se směr otočil a poprvé se běželo do Lidic.

Od roku 1992 se pravidelně doběh na zahájení pietního aktu střídá a běhá se každoročně. Běžci absolvují za noc většinou dva úseky po deseti, mladší po pěti kilometrech. Štafeta je výborným tréninkem, ale hlavně je o dobré partě a také o vztahu k našim dějinám, i o úctě k těm, kteří museli obětovat to nejcennější, svoje životy!

Letošní ročník byl výjimečný místem startu. Štafeta vybíhala ze Zámečku v Pardubicích, kde byli popraveni obyvatelé Ležáků. Na startu se vedle sebe sešli vynikající vytrvalci i kondiční běžci, senioři i nastupující běžecká generace. Nejstaršího a nejmladšího účastníka dělilo více než sedm desetiletí.

První běžkyní, která se vydala na start, byla světová rekordmanka Jarmila Kratochvílová, nejstaršími veterány byli dva běžci, kteří již překročili osmdesátku. Jirka Soukup slaví letos 82 let a František Tomášek dokonce 84.

Jako kdyby i počasí chtělo připomenout krutou dobu události, přihlásilo se letos svou nevlídností. Náročné podmínky panovaly především v první polovině štafety – běh znepříjemňoval vítr, déšť a citelný chlad.

Všichni se vydali na maximum podle svých schopností, veteráni i desetiletý Jan Žanda. Jeho otec běhal od prvních ročníků, nyní ho již doprovázejí oba synové. Kvalitní úseky běželi Karel Váňa, Miloš Kratochvíl, Mirek Bednář, Vlasta Šroubek, jeho syn, výborné byly ženy a všech 27 účastníků, kteří přijali pozvání na tuto tradiční akci, která víc než jenom kvalitním tréninkem.

Poslední stuhu navázal v Lidicích prezident Václav Klaus, poděkoval a popřál mnoho sil do dalších ročníků.

Já děkuji touto cestou všem, kteří podali výborné sportovní výkony, děkuji také všem partnerům, kteří pomohli tuto akci zajistit a uskutečnit. Zvlášť bych chtěl poděkovat policejnímu doprovodu, který na trase cca 180 km zajistil pro běžce a konvoj bezpečný průběh. Věřím, že v roce 2010, kdy se směr otáčí a poběží se do obce Ležáky, přivítáme také některé další výborné běžce. Vždyť běh nemusí být jen o vítězstvích a porážkách, při této štafetě jsou vítězi všichni účastníci.

Honza Rýdlo, JR RUNNING SPORT-intersport