Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

V Bitvě u Kolína zvítězil mladoboleslavský Miler

V Bitvě u Kolína zvítězil mladoboleslavský Miler
foto: Luboš Rosenberger

Petr Lhota | 21.06.2009 | přečteno: 4399×

V sobotu 20. června se v Nové Vsi u Kolína konal třetí ročník běhu „Krajem bitvy u Kolína." Oproti deštivé předpovědi přivítalo běžce příjemné slunečné počasí bez větru, které vydrželo po celé sportovní dopoledne. Závodu se zúčastnilo 84 běžců, z toho 49 v hlavním závodě na 8,4 km. Bitva se odehrávala jen do poloviny trati, pak už s přehledem kraloval Jirka Miler z AC Mladá Boleslav.

Trasu závodu tvořily dva okruhy. Ihned po startu na závodníky čekalo kilometrové stoupání na vrch Bedřichov, následoval 1,5 km dlouhý seběh, poté závodníci proběhli okrajem obce Vítězov a odsud se vraceli zpět k místu startu. Nejdříve mírným 400 m dlouhým stoupáním a následně klesáním téměř až do cílového prostoru, odkud se vydali do druhého kola.

Závod odstartoval v 11 hodin. Jednoznačným favoritem byl Jirka Miler, byť po nemoci přijel spíše nabírat výkonnost, sekundovat mu měl Jiří Čivný. Tito dva se odpojili od zbytku pole ihned po startu a první kilometr zvládli bok po boku. Takový stav vydržel až na třetí kilometr, kde se na vrcholu čtyřistametrového stoupání Jirkovi Milerovi podařilo nepatrně vzdálit a následně si i vybudovat dostatečný náskok, který už mohl do cíle bezpečně kontrolovat a doběhnout si v čase 28:47 pro vítězství o 7 sekund před Jirkou Čivrným.

Za touto dvojicí se odehrával další zajímavý souboj. Utvořila se zde pětičlenná skupinka ve složení Poduška, Daňko, Semrád, Till, Svoboda. Tito závodníci spolu vyběhli na první kopec a rozdělil je až následující seběh z Bedřichova, kde svou kvalitu prokázal Josef Poduška následován Mirkem Daňkem. Pepovi se pak podařilo setřást i Mirka a až do cíle zvyšovat svůj náskok. Za nimi se situace hodně promíchala a dopředu výrazně poskočili padesátníci Jarda Nenadál a Jirka Čivný.

Kategorii čtyřicátníků vyhrál již zmiňovaný Josef Poduška před čáslavským Ladislavem Semrádem (31:10) a Pavlem Tillem ze Sokola Kolín (31:50). Jen vteřinu za svým traťovým rekordem z loňského roku zaostal vítěz veteránů nad padesát let Jarda Nenadál z Prahy (30:58), za sebou nechal i vynikajícího Jirku Čivného ze Slovanu Liberec (31:18) a Vladimíra Johna z pražského Olympu (39:15). Rovné dvě minuty rozhodly o prvním místě v šedesátnících pro Karla Kunáška z Triatlonu Čáslav (36:10) před Mirkem Říhou ze Sokola Sadská (38:10) a kolínským Jaromírem Vyskočilem (40:00). Nejstarší kategorii sedmdesátníků ovládl Vladimír Řápek z AVC Praha (40:11) před Jirkou Pejpalem z Ligy 100 Praha (45:29) a kosteleckým Vaškem Culkou (47:21).

Mezi ženami si stylem start-cíl doběhla v traťovém rekordu 35:01 pro první místo Anna Krátká z TJ Svitavy, druhé místo obsadila loňská vítězka Michaela Mikásková z TJ Krkonoše Vrchlabí (38:56) a třetí doběhla Jitka Kalná z AFK Chrudim (43:02).

Náš největší obdiv si ale zaslouží dva nejstarší účastníci závodu, čtyřiaosmdesátiletý Karel Hladík z oddílu Baník Příbram a dvaaosmdesátiletý František Bém z AC Slovan Liberec. Jejich vitalitu, chuť a zdraví v jejich věku jim musí všichni závidět ale i přát.

Závod probíhal místy, kde se 18. června 1757 střetla vojska pruského krále Fridricha II. s
císařsko-královskou armádou hraběte polního maršála Leopolda a hraběte Dauna. Pruská armáda zde zaznamenala první porážku v sedmileté válce proti Habsburkům, hrabě Laudon disponoval 54 000 hlavou armádou, naopak Friedrich II mohl počítat pouze s 34 tisíci. Na bojišti padlo 1236 vojáků na straně Marie Terezie a 4765 na pruské straně. Vrch Bedřichov, kterým závodníci probíhali v nejvyšším bodě závodu, byl jedním z velitelských stanovišť krále Friedricha II. Velikého, vrchního velitele pruských vojsk.


Výsledky závodu