Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Běh lužanskými hvozdy: Hnilo si pojistil pohár

Běh lužanskými hvozdy: Hnilo si pojistil pohár
foto: Martin Šandera

Ivo Domanský | 28.06.2009 | přečteno: 1907×

Kultovní běh východočeských sportovců se konal o víkendu již po čtyřiatřicáté a v hlavním závodě na 8000 metrů vyhrál potřetí za sebou žďárský Zdeněk Hnilo. Přidělal tak pořadatelům starost o zajištění nového putovního poháru, neboť ke svým vítězstvím v letech 2007 a 2008 připojil letos suverénně  potřebné třetí.

Organizátoři si vyzkoušeli zbrusu nový elektronický systém pro komplexní zpracování výsledků od prezentace, která byla online propojena s časomírou a dokonce i s tiskem diplomů. Tu a tam něco zaskřípalo, ale vcelku to byla dobrá generálka před příštím jubilejním 35. ročníkem, jenž by měl zastavit jediný vážnější problém, kterým je setrvalý pokles účasti. Letos se zaprezentovalo 217 závodníků ve všech kategoriích, z toho stovka dospělých. Ti zůstávají závodu věrni, bohužel mládeže je stále méně, i když beru v úvahu slabší populační ročníky, které by v těchto letech měly startovat v kategorii žactva a dorostu.

Pro jiné je však účast na tomto běhu takřka povinností. Možná, že impulsem k pravidelné návštěvě velkého stanu na louce lužanského autokempu, kde se i letos běžci přihlašovali, je originální věrnostní prémie, kterou jinde nemají, a tou je jubilejní tričko pro absolventy 10, 15, 20 nebo 25 ročníků. Trička jsou předávána pravidelně v ročníku následujícím, ale kdo se pro ně nedostaví minimálně do konce závodů, ztrácí pořadí a pro další si může přijít zase až za pět let!

Letos tuto poctu získali mezi osmi kandidáty jubilea například nejstarší aktivní běžec na startu 34. ročníku, 82letý František Bém z Liberce, a jen o několik let mladší vrchlabský borec Zdeněk Havlíček. Tričko si však mohou odnést i ti nejmladší, protože se počítá i start v kategorii „rodiče a děti“, kde nejmenší caparti musí zdolat způsobem „jdi jak můžeš“ 50 m a na rodiče nebo jiného dospělého zbývá 350 m.

Asi nejmladší kan­didátkou věrnostního trička bude už za dva roky jedna dnes desetiletá žákyně, která poprvé „běžela“, když jí bylo 16 měsíců, a od té doby vynechala pouze jednou.

„Cože, já že mám šanci získat definitivně trofej? To jsem vůbec netušil,“ byla po vzájemném pozdravu první slova pozdějšího vítěze Zděňka Hnila. Před startem dospělých ještě nechal ředitel závodu, jičínský podnikatel Jiří Kůtek, vyhlásit zvýšení bonusu za zlepšení letitého (z roku 1986) traťového rekordu Jiřího Čivrného st. 25:29,5.

Mohl si to dovolit, neboť pravděpodobnost, že rekord padne, byla vzhledem ke stavu trati v lesní části běhu dost nepatrná. V týdnu před závody sice Jičínsko nepostihla tak ničivá velká voda jako jiné oblasti Čech a Moravy, ale stejně spadlo i v okolí Lužan mnoho milimetrů srážek. Ospalý začátek sezóny byl ostatně patrný i na provozu kempu, který v jiných ročnících praskal ve švech a letos byl poloprázdný, stejně jako pláž poblíž startu nebo přilehlé osvěžovny.

Naštěstí žákovské tratě vedou po loukách a tam problém nebyl. Ovšem muži a ženy si vytrpěli své. Prakticky všude na lesních cestách je doprovázelo hluboké bláto, hodně to klouzalo a ani v seběhu se nedalo moc riskovat, hrozilo nebezpečí pádů. Zdeněk Hnilo se s podmínkami popral statečně, od prvních metrů unikl smečce pronásledovatelů a jako solitér doběhl do cíle téměř na vteřinu ve stejném čase jako loni, kdy byly podstatně lepší podmínky.

Druhý finišoval s téměř minutovým odstupem jablonecký Radek Linhart. „Nikdo mě nechtěl do týmu jako vrchaře na Adrenalin Cupu, tak jsem se rozjel sem,“ komentoval s úsměvem svou přítomnost všestranný severočeský vytrvalec.

Za třetím Martinem Berkou, horalem z Kozákova, skončil na čtvrtém místě orientační běžec David Hepner (Slavia Hradec Králové) a páté místo patřilo po velkém souboji s letos velmi dobrým Honzou Havelkou (Maratonstav Úpice) Jirkovi Wallenfelsovi. Ten musel dokonce část cesty do Lužan absolvovat stopem.

Do Lužan přijíždějí tradičně také velmi dobří veteráni. V galerii vítězů pětiletých věkových kategorií najdeme figury známé z řady východočeských běhů – jmenujme alespoň Petra Ulicha, Standu Kynčla, Vláďu Vacardu, Jiřího Bubeníčka, Ludvíka Šteince a na milosrdně zkrácené trati mužů nad 70 let také několikanásobného mistra světa Jiřího Libru.

Klobouk dolů před vytrvalostí vítěze šedesátky Jirky Javůrka, který dopoledne startoval na druhém konci Čech v běhu do vrchu Klenčí – Čerchov, pak sedl do auta a po čtyřhodinové jízdě skončil v Lužanech, kde přesto nenašel přemožitele! Loňská ženská vítězka Dagmar Havlíčková se letos prezentovala pod novým příjmením Tůmová, obhajoba se ale nekonala, tentokrát ji na druhý stupínek odsunula lyžařka Lucie Hrubá.

Prozraďme ještě, že Lužany jsou kandidátem na Mistrovství republiky veteránů v krosu v tomto roce!