Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jak se běhalo na Babyloně

Jak se běhalo na Babyloně
foto: Jan Kervitcer

Jan Kervitcer | 08.08.2009 | přečteno: 3343×

Již 18. ročník tradičního běžeckého kempu na Babyloně vždy v druhé polovině července se plně vydařil, možná také díky propagaci na tomto serveru. Celkem se na něm v průběhu 14 dní vystřídalo celkem 55 běžců a 12 běhajících členů vedení nebo návštěv z řad rodičů. Někteří přijeli třeba jen na víkend nebo na část týdne, což zde nebyl žádný problém, už jen proto, že letos poprvé jsme byli v kempu pro 120 osob téměř sami.

Kempu se nezúčastnili jen mladí (24 běžců do 17 let a dalších 10 do 19 let), ale i starší závodníci, kteří zde většinou nebyli poprvé. Kemp vedli trenéři Kervitcer a Královec, na vedení tréninku se podíleli také František a Pavel Pechkové, Jindra Linhart, Eva Tůmová, Anička Šulcová, Zdeněk Brůžek a Jarda Chlada. Velmi početně zde byla zastoupena především naše vrchařská špička – Frei, Pechek, Voják, Podroužek, Poborská, Beroušková. Celý kemp absolvovala v plném běžeckém tréninku i chodkyně Lucka Pelantová. Nejlepší mladé zde zastupovali především Tomáš Jaša, Diana Mezulianiková, Martin Chlada, Pavel Kovařík, Michal Procházka, Martin Voják a Anna Šambergrová. Zúčastnili se běžci z celkem 16 oddílů a 2 neregistrovaní závodníci, s výjimkou Aničky Šulcové jsme bohužel letos postrádali účastníky z Moravy.

Tradičně na víkend uprostřed kempu nás přijela navštívit i pětice úspěšných běžců nedávné minulosti, kteří na tento kemp budou dlouho vzpomínat (Roman Oravec, Honza Hejda, Lukáš Musil, Martin Jareš a Kamil Karban). Několikrát si s námi přišel zaběhat i místní rodák Pavel Faschingbauer. Kemp probíhal i za zájmu místního tisku.

Vynikajících tréninkových podmínek všichni využili zejména k objemové přípravě, nebylo výjimkou za 14 dní naběhat i přes 200 km. První týden, kdy byla průměrná účast 55 osob, byl věnován převážně objemové přípravě přerušené jen dráhovým tréninkem ve středu v Domažlicích. Ve čtvrtek se potom běžel výběh Čerchova (6 km s převýšením 600 m) za účasti 35 běžců (nejlepší Petr Pechek za 30:03).

Druhý týden, kdy byla ale účast jen asi 35 běžců, již byl kvalitnější. V pondělí opět dráhový trénink, v úterý výběhy krátkých kopců do 100 m, ve středu 1 až 2 km úseky na lesní šotolinové rovince, ve čtvrtek opět výběh Čerchova (účast 22 běžců včetně Martina Freie, který to zvládnul za 29:24) a v pátek závěrečný dlouhý běh. Někteří závodníci sice trénovali podle individuálního plánu s tím, že část běhali ve skupině (např. Martin Frei), většina ale trénovala společně ve skupině. Zejména pro mladé to byla velká škola.

Celkově všichni účastníci i přes věkovou rozdílnost vytvořili velmi dobrou partu, plně byla využita možnost koupání v místním rybníku a v akvaparku v německém Waldmunchenu. Přímo v kempu se pravidelně hrál volejbal, mladí také plně využili možnosti dalšího kulturního vyžití (Babylonské léto, pouť v Postřekové, diskotéky na Babyloně).

Věříme, že tento kemp se nám podaří zachovat i pro další rok a že jej využije více mladých z naší špičky tak, jak tomu bývalo v nedávné minulosti.