Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Kdo pojede na MS v běhu do vrchu?

Kdo pojede na MS v běhu do vrchu?
foto: archív behej.com

Ivo Domanský | 23.08.2009 | přečteno: 8404×

Necelá stovka běžců do vrchu startovala v sobotní kvalifikaci pro mistrovství světa, které se uskuteční v italském Campodolcinu – Madesimu počátkem září. Na základě výsledků předloží realizační tým návrh nominace 17 závodníků (6 mužů, po 4 ženách a juniorech a 3 juniorky), který podléhá schválení předsednictvem Českého atletického svazu.

Závodní tratě vedly na jižních svazích Jedlové hory (776 m. n. m.), jednoho z nejvyšších vrcholů Lužických hor. Juniorky běžely dva základní okruhy se startem a cílem u hotelu Slovan (délka 5350m, součet stoupání a klesání po 366m), závod juniorů a žen byl po dohodě zkrácen z původních 8600m na 7260m (stoupání 630m/klesání 366m) a muži museli na 9900m zdolat stoupání 810m a klesání 630m.

Tratě byly výborně značené a pro svůj účel i přes zkrácení závodu žen a juniorů plně dostačující.  Povrch měly přibližně z poloviny šotolinový a z poloviny travnatý, část běhu vedla pod lyžařským vle­kem (nahoru i dolů), nechyběly technické pasáže, hlavně při seběhu po louce. „Náročné, ale naprosto bezpečné,“ shodli se po prohlídce tratí vrchařští odborníci.

V minulých letech byla občas kritizována malá účast juniorek na kvalifikaci. V tomto jsme letos zaznamenali značné zlepšení – a  nejen to. Dosud vcelku suverénní Katce Berouškové vyrostly zdatné soupeřky a kvalita závodu byla taková, že smutný úděl náhradnice připadl nejlepší české juniorce z červencového ME v Telfesu Ludmile Horké! Vyrovnaný výkon vítězného tria (Tereza Novotná – Kateřina Beroušková – Petra Kuříková) opravňuje k určitým, i když nijak nepřehnaným nadějím na dobré umístění v Itálii.  Stejně cenné je, že  všechny tři nominované juniorky (a Lída Horká navíc) mají v občankách ročník narození 1991 nebo dokonce 1992 a bude možno s nimi tedy počítat i pro příští sezónu.

Už v Telfesu vyčníval nad ostatními juniory kroměřížský talent Jakub Bajza, svým čtvrtým místem daleko nejlepší jednotlivec z celé výpravy. V Jiřetíně si nominaci pojistil bezpečným vedením stylem start – cíl.  Kvalifikace se sice nezúčastnil Jiří Homoláč, ale mladíci na dalších místech (Oldřich Schejbal, Petr Kaminski a Jan Boček) slibují, že Bajzova individualita může být podepřena jejich kolektivním úsilím.  Podobně jako Martina Vévodová mezi juniorkami, tak i Vlastimil Šroubek ml. u juniorů zůstal před branami reprezentace. S juniorským věkem se v letošním roce kromě Bajzy loučí Homoláč a Boček, další se mohou těšit ještě na příští světové a evropské šamponáty.

Vysokou favoritkou kvalifikačního běhu žen byla Anna Pichrtová, která si po úspěšné zahraniční serii a rozhodném vítězství na Králickém Sněžníku přijela vyzkoušet, jaké to lahůdky připravil vrchařům její kamarád Milan Krupka. „S tratí jsem spokojená,  Milan tomu evidentně rozumí. Problém bude, že mistrovství světa proběhne v nadmořské výšce o tisíc metrů vyšší než byla na Jedlové. Kromě toho nás Italové zřejmě ubytují dole v Campodolcinu, ale běhat se bude v 1800m v okolí středika Madesimo. Oni se nás snad bojí. Ale věřím, že to překonáme,“ hodnotila Anička po vítězném závodě naše perspektivy na MS.

Zatímco o vítězství naší tradiční jedničky nebylo pochyb, o další reprezentační posty se rozhořel nevídaný boj. S Pichrtovou se v první třetině závodu naprosto netakticky snažila udržet výborná maratonkyně Míša Mertová, což se jí logicky stalo osudným. Ve druhém kole se přes ni přehnala silná dvojice Ivana Sekyrová – Iva Milesová a boj o Itálii Míša ztratila v poslední pětistovce, kdy prohrála s Pavlou Havlovou a nakonec i s Helenou Poborskou. Iva Milesová přesto, že měla v nohách týden starý souboj se soupeřkami a terénem v Norsku, svou příslovečnou bojovností zdolala výborně běžící veteránku Ivanu Sekyrovou, do týmu se po několika letech vrátila ostřílená Pavla Havlová.

V souvislosti s kvalifikačním závodem mužů se mezi diváky a trenéry v Jiřetíně nejvíc hovořilo o předpokládaném souboji Havlíček – Losman, protože náš juniorský mistr světa z roku 1997 neskrýval zájem si nějaký kvalitní domácí vrch opět zkusit. Po prvním ze tří okruhů se Losman ještě stačil Havlíčka držet, v dalším průběhu se však nůžky mezi nimi s neúprosnou pravidelností rozevíraly. Jan Havlíček je tedy králem domácích vrchů, kromě obou kvalifikací dokázal vyhrát před čtrnácti dny rovněž národní mistrovství.  Třetí místo si po celý závod držel houževnatý Petr Pechek, nominační kritéria dále splnili Jiří Voják (to je nutno zvláště ocenit, neboť Jirka se považuje za specialistu na klasické běhy do vrchu), zkušení borci Pavel Brýdl a Tomáš Blaha a do Itálie se podívá také Dušan Podroužek, jelikož Losman se na místě z účasti na MS omluvil.

Česká reprezentce a realizační tým odjíždějí na MS v Campodolcinu – Madesimu v pátek 4. září, z mistrovství přinese server behy.cz původní reportáž.

Na ilustrační fotografii Jakub Bajza, AK Kroměříž


Výsledky závodu

Web závodu