Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Maraton v barokním rytmu

Maraton v barokním rytmu
foto: Jana Boudová

Petr Kostovič | 15.09.2009 | přečteno: 7301×

Baroko maraton nepatří mezi maratonské stálice, je novým projektem na běžecké scéně. Pokud však organizátorům vydrží nadšení z loňského prvního ročníku, má šanci se stálicí stát. „Je během nejen pro ty, co si sahají pro zbytky sil při každém závodě," píše se na oficiálním webu závodu. REGISTRACE JEŠTĚ V DEN ZÁVODU DO 9 HODIN.

Závod startuje 19. září v 10 hodin dopoledne v areálu Velká louka v západočeském městečku Plasy. Prezentovat se můžete již o den dříve od 16 do 22 hodin a pak v sobotu před startem od 7 – 9 hodin.

Pro účastníky je kromě maratonu připraveno několik kratších vložených závodů. Při stanovení jejich délky si organizátoři pohráli s poměry délek maratonské trati. Poběží se tak půlmaraton, závod na 4,2 km a pro děti do devíti let je připraven závod na 420 metrů (prezentace průběžně od 10:00 – 17:00). Pořadatelé slibují i jedno překvapení, zatím si jej ale nechávají pro sebe.

Baroko maraton má v podtitulu uvedeno, že jde o cross maraton či maraton bez rekordů. Uvítají jej tedy především běžci, které láká komornější, o to však srdečnější atmosféra menšího maratonu, při němž si vychutnají běh krásnou přírodou. Po závodě je připraveno pro účastníky posezení a jak vyplývá z diskuse na fóru, jedním ze sponzorů je i výrobce Božkovského rumu. V případě chladnějšího počasí je tak zahřátí organismu zajištěno.

Profilem nepatří maraton mezi nejlehčí. Celkové převýšení činí 700 metrů, na půlmaratonce čeká převýšení 340 metrů. 70% povrchu trati tvoří lesní a polní cesty, zbytek závodu se běží po silnicích III. třídy.

Loni napočítali v cíli všech závodů 172 běžců, na maraton si trouflo 37 mužů a 5 žen. Baroko maraton není o rekordech, přesto je slušné zmínit se o loňských vítězích. Mezi muži byl nejrychlejším Jiří Mašita, který se jako jediný dostal do cíle v čase pod 3 hodiny (2:54:57). V kategorii žen vybojovala první místo sběratelka maratonů, Renata Horáková, časem 4:07:31.

Muži i ženy budou závodit v kategoriích do 40, 60, a nad 60 let.

Tolik řeč čísel. Všechny podstatné informace k závodu naleznete na www.barokomaraton.cz. Dejme slovo jednomu z organizátorů závodu, Konstantinu Wiesnerovi, jehož jsme vyzvali ke krátkému rozhovoru.

Termínovka běhů je hodně nabitá. Co vás vedlo k uspořádání tohoto závodu?

Nápad se zrodil přibližně před třemi lety. Po několika letech maratonského běhání po silnicích doma i v zahraničí a účasti na masových maratonech jsme dostali chuť zaběhnout si maraton v přírodě a rozhodli se jej tedy sami pro sebe uspořádat. Organizace a příprava prvního ročníku nás však pohltila natolik, že na vlastní účast nebylo ani pomyšlení a vzhledem k stále rostoucí účasti a popularitě Baroko maratonu se asi ani v budoucnu nepovede. Přesto toho nelitujeme, jsme rádi, že jsme s nápadem půlmaratonu a maratonu v přírodě uspěli.

Připravujete letos nějaké změny oproti loňskému roku?

Loňský bohatý doprovodný program jsme letos omezili pouze na dětské atrakce (skákací hrad, koutek přírody, tvůrčí dílna) ve prospěch běžců. Chceme, aby si každý pokud možno vychutnal doběh do cíle (jak, to se nechte překvapit). Všichni běžci včetně těch na trati 4,2 km budou na rozdíl od loňska vybaveni čipy. Novinkou je i závěrečná večerní party pro běžce, kterou bychom chtěli spojit s promítáním záběrů z trati.

Čím je Baroko maraton jedinečný? Proč by běžci měli přijet právě na tento závod?

Protože jej organizuje naše občanské sdružení Rumningklap :-)… Teď ale vážně. Protože děláme vše pro to, aby se u nás lidem líbilo, aby nás běhalo čím dál více.

Loňští účastníci si chválili nádhernou trať v okolí Plas, atmosféru mezi běžci, pohodový přístup organizátorů. Lákat běžce můžeme i na hodnotné ceny ve startovních taškách, pro vítěze, v tombole. Ale myslím, že každého, kdo k nám přijede, potěší jiné, hodnotnější zážitky…


WEB ZÁVODU

ÚDAJE K ZÁVODU V TERMÍNOVCE

DISKUSE K ZÁVODU NA FÓRU