Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Češi vítězí v Deurne

Češi vítězí v Deurne
foto: Jan Kervitcer

Jan Kervitcer | 22.09.2009 | přečteno: 3470×

Deurne je malé městečko v Nizozemsku s méně než 10 tisíci obyvatel. Leží poblíž Eindhovenu a letos se zde v neděli 20. 9. konal již 24. ročník Helicon půlmaratonu a dalších doprovodných závodů pro mládež i dospělé. Kromě půlmaratonu se závodilo ještě na tratích 5,5 a 10 km. Vítězství si z Deurne odváží Češi Petr Pechek a Jitka Bělohlávková.

Půlmaraton patří mezi menší závody s minimálním startovným (vše do 8 Euro) a také s poměrně nízkými finančními odměnami. Pro vítěze závodu mužů je připraveno125 Euro a 80 Euro pro vítězku půlmaratonu. Další menší odstupňované finanční bonusy jsou vypsány za výkony pod 1:10 u mužů a pod 1:20 u žen. Půlmaraton proto není příliš atraktivní pro elitní zahraniční konkurenci a startují v něm převážně jen Nizozemci a Belgičané.

Posledních deset let jsou díky kontaktům Bohdana Müllera pravidelnými hosty závodu také Češi. Zůstali jsme jediným státem, jehož závodníky pořadatel pozve, zaplatí cestovní náklady (170 Euro) a ubytování v luxusním hotelu. O vztahu pořadatelů k Čechům svědčí také fakt, že večer před závodem hlavní činovníci akce pozvou závodníky a doprovod na společnou večeři spojenou s příjemnou konverzací.

Letos jsem měl možnost zúčastnit se tohoto závodu s malou českou výpravou a byl jsem přijetím, celkovou atmosférou i samotným závodem příjemně překvapen. Petr Pechek zde absolvoval svůj poslední test před startem na MMM v Košicích a nenašel ve druhé polovině závodu odpovídající konkurenci. Zvítězil s náskokem větším než minutu.

O rozumném tempu svědčí jeho 5km úseky, které byly za 16:25–16:01–15:58–16:10 a závěr 3:27 – celkem 1:08:01. Méně se již dařilo Frantovi Zouharovi, byla na něm vidět příliš dlouhá závodní pauza, týká se to právě delších tratí. Po slibném začátku již nebyl schopen ve druhé polovině závodu akceptovat zvolené tempo a doběhl poměrně volně kolem celkového 10. místa. Nejlehčí úlohu měla Jitka Bělohlávková, která byla v elitní kategorii jedinou startující a druhé ženě v cíli nadělila více než 10 minut.

Příjemným zakončením závodů bylo slavnostní vyhlašování výsledků podle jednotlivých kategorií v hale místní radnice v blízkosti cíle spojené s velmi bohatým občerstvením po jeho skončení. Jedinou méně příjemnou skutečností tak zůstala náročná desetihodinová cesta autem domů po přeplněných německých dálnicích.


 

WEB ZÁVODU

VÝSLEDKY ZÁVODU