Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Senohraby: Podzimní běh lyžařů se blíží

Senohraby: Podzimní běh lyžařů se blíží
foto: Miloš.Kirchman

Vanda Kadeřábková-Březinová | 27.11.2009 | přečteno: 12629×

Nad oblíbeným závodem s více než půlstoletou tradicí se vznášely mraky a nejistota, zda se v letošním roce ještě uskuteční. Kdyby se ale v oblasti Žlábek a Obory jednou neobjevili běžci, něco by tu dozajista chybělo. Dobrá zpráva – 53. ročník nejen bude, ale přinese příjemné změny. Především se letos podstatně zrychlí výsledkový servis. START JIŽ TUTO NEDĚLI

Jako již tradičně se běží poslední listopadovou neděli. Přihlásit se můžete v lyžařské chatě na Vávrově palouku v den závodu mezi 8:00 a 9:45, start všech kategorií je hned vedle.

V 10:00 vybíhají nejmladší kategorie na pětisetmetrový okruh, dospělí pak poměří své síly o hodinu později. Omladina až po kategorii starších dorostenek startuje vždy hromadně, ženy, muži a starší dorostenci pak po dvojicích v půlminutových intervalech. Nejdelší tratí je tu 8 km, s níž se zatím nejlépe popral loňský vítěz Petr Pechek v čase hluboko pod 28 minut. Ze zlaté listiny vítězů před ním se tu objevují jména jako Matějů, Skalský, Capalini, Smrčka, Müller, Semerád, Ondrášek, Trmal, Chudomel… a samozřejmě „otec" závodu Vladimír Syrovatský.

Terén je poměrně členitý a pamětníci tu stačili zažít téměř všechny rozmary počasí, včetně čerstvého sněhu, bláta i ledovky. Chvályhodným počinem jsou tu však perfektně umetené všechny tratě. Nejen že si nezvrtnete nohu, ale nezabloudíte ani tehdy, zmizí-li vám závodníci před vámi z dohledu. Vše samozřejmě jistí fáborky a viditelně značené kilometry.
Půlminutový interval se mi zprvu zdál moc dlouhý, ale dostáváte se tu také do míst, kde by bylo nepříjemné obíhat klubko několika běžců před vámi, jako se to často stává na Kunratické. Podle oboustranných čísel – vpředu i vzadu – také dobře víte, jak jste na tom. Velmi pozitivní!

Stinnou stránkou závodu bylo po dlouhá léta nekonečné čekání na výsledky a vyhlášení vítězů v kategoriích s intervalovými starty. Dosažené časy se totiž po celá léta počítaly ručně a výsledky se na webu objevovaly se značným zpožděním, pokud vůbec. Nyní i zde pomůže počítač. Nemělo by již docházet k situacím, kdy velká část lidí odjela ještě dlouho před vyhlášením výsledků a ti rychlejší pak přišli o ceny. Například vítězka loňského ročníku závodu Bochenková z Olympu Praha si tak mohla vybrat běžecké boty od jednoho ze sponzorů, o svém umístění na bedně však nejspíše ani nevěděla. Já jsem si své druhé místo poctivě vyčekala i přes to, že mi už pak zdaleka nebylo nejtepleji a doma jsem měla být před více než dvěma hodinami. Snad i tohle mi vnuklo nápad domluvit se s pořadateli a nabídnout jim pomoc v podobě urychlení výsledkového servisu. A ti přijali. Výsledky tedy budou v krátké době na www.longrun.cz a svůj čas dozvíte ještě dříve, než si na ohníčku poblíž opečete buřtíka.

A jak se do Senohrab včas dostat? Vlak z Hlavního nádraží vyjíždí každou hodinu (7:19, 8:19, 9:19) a do cílové stanice přijede v každou celou a sedm minut. Motoristé pojedou po D1 na Mirošovice směr Benešov, sjíždí v horním okraji obce Senohraby, odbočí u Hasičského domu doprava a parkovat mohou v ulicích Nad stráněmi a Pětihostská.


 

ÚDAJE O ZÁVODĚ V TERMÍNOVCE