Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Českobrodská vánoční desítka: Pavlišta pro vítězství s třináctkou na hrudi

Českobrodská vánoční desítka: Pavlišta pro vítězství s třináctkou na hrudi
foto: Martin Symon

Iva Tržilová, Martin Singr | 20.12.2009 | přečteno: 8312×

Již tradičně patří poslední neděle před Vánoci tradičnímu závodu Českobrodská vánoční desítka. Letos se konal 17. ročník a zima o sobě dala pořádně vědět. Závodníci museli bojovat nejen s mrazem, ale také s tratí z jedné poloviny pokrytou sněhem a z té druhé nepříjemně klouzajícím namrzlým asfaltem. Nejlépe se s oběma nástrahami vypořádali Vít Pavlišta (Slovan Liberec) a Gabriela Loskotová (Axiom Orbitt). PŘIDÁN ODKAZ NA VÝSLEDKY

Teploty hluboko pod bodem mrazu, které nastaly v týdnu před závodem, navíc umocněné častým sněžením, podstatně ovlivnily startovní listinu. Ač organizátoři očekávali 110 až 115 závodníků a závodnic, nakonec se jich přihlásilo pouze 83 (81 závod dokončilo). Několik běžců odjelo za sněhem do hor, ale častější důvod byl, že závodit v teplotách pod –10 °C je skutečně jen pro odvážné borce. Je tedy více než na místě uznání běžcům, kteří se v půl jedenácté postavili na start. Ještě větší obdiv zasluhuje několik žen, které se také zúčastnily závodu.

Prakticky všichni z první desítky zvolili pro závod silniční boty a od startu pochopitelně nemohli pomýšlet na osobní rekordy. Více než polovina trati byla pod sněhem, který ale paradoxně klouzal méně než namrzlý asfalt pokrytý rozježděným sněhem na zbytku trati. Díky tradičně skvělé spolupráci s policií ale nebyl problém s provozem, závodníci se tak mohli soustředit hlavně na souboje se sebou, případně s chronometrem a ne na nerovné boje s řidiči aut.

Po startu se do vedení podle očekávání prosadil Jiří Wallenfels, stále ještě startující za Sokol Královské Vinohrady. Dvojice Vít Pavlišta (Slovan Liberec) a Dan Kupidlovský (TT Gluma) se mu však držela v patách. Po obrátce se pokusili Pavlišta a Kupidlovský o nástup, utekli Wallenfelsovi, ale ten je po pár metrech znovu doběhl. Společně běželi další kilometr, kde se začal Pavlišta svým soupeřům vzdalovat a Wallenfels naopak mírně ztrácel. Rozestupy v této trojici se postupně zvyšovaly a kilometr před cílem dostihl pražského běžce Petr Minařík, který jej také předběhl.

Hlavní favorit závodu Jiří Wallenfels se tak nevešel na stupně vítězů. "Když budu upřímný, nečekal jsem, že nebudu na stupních,“ smál se v cíli netradiční situaci obhájce loňského vítězství a dodal: „O Vítovi Pavlištovi jsem nevěděl, že je tady, a počítal jsem, že budu o vítězství bojovat s Danem Kupidlovským. Petr Minařík mě hodně překvapil.“

Vít Pavlišta, který byl v juniorském věku členem české vrchařské reprezentace, šokoval v cíli slovy, že kvůli problémům s achilovkami dva roky neběhal. „Běželo se mi dobře, začal jsem znovu trénovat, ale přesto jsem považoval za hlavního favorita Jirku Wallenfelse. Jsem spokojený,“ řekl po doběhu mladý závodník, který pochází ze severu Čech.

Mezi ženami dle očekávání vyhrála hlavní favoritka, triatlonistka Gabriela Loskotová, závodící za Axiom Orbitt. „Ta zima byla hrozná, je to asi nejhorší čas, kterým se tady kdy vyhrálo,“ smála se v cíli vítězka, která dodala, že nyní chce do konce roku spíše odpočívat. Druhé místo mezi ženami obsadila Eliška Vránková z Prahy a třetí doběhla Iva Paterová, která byla loni úspěšná v Poháru behej.com.


VÝSLEDKY ZÁVODU

FOTOGALERIE ZE ZÁVODU

WEB ZÁVODU