Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Běžci dobré vůle poběží v závodech PIM

Běžci dobré vůle poběží v závodech PIM
foto: Marta Hynková

Jarmila Holasová | 02.03.2010 | přečteno: 4483×

Běžci dobré vůle poběží při pražském půlmaratonu pro charitu. Jejich pomoc je určena projektům realizovaným prostřednictvím Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové. I když ředitelka nadace Milena Černá říká, že výraz charita slyší ve spojitosti s nadací nerada, před výrazem pomoc dává jednoznačně přednost termínu podpora.

Paní ředitelko, v jaké oblasti vaše nadace působí?

Nadace v žádném případě nenahrazuje činnost státních institucí a sociálních služeb, orientuje se na oblasti, které zůstávají z nejrůznějších důvodů nepokryty. Jako došlo ke změnám v celé společnosti, posunulo se během dvaceti let existence nadace i těžiště její činnosti.

Stále ale v centru pozornosti zůstává zejména pomoc lidem se zdravotním nebo sociálním handicapem, aby se mohli co nejlépe začlenit do společnosti. Nadace realizuje projekty v oblasti zdravotní, sociálně-zdravotní, vzdělání a ochrany lidských práv. Snahou je, aby pokud možno nešlo o jednorázovou pomoc, ale aby šlo o podporu dlouhodobou a efektivní.

Jak došlo k tomu, že jste začali spolupracovat s organizací PIM?

S PIM spolupracujeme druhým rokem, prvním běžcem dobré vůle se stal při podzimní Grand Prix Jan Freudl. Překvapilo nás, jaký potenciál v sobě běžci mají a jaký ohlas Honzova výzva měla.

Až do té doby jsme v oblasti sportu nepůsobili. Neuvědomovali jsme si, kolik lidí běhá a že dobročinnost je možno spojit nejen s činností velkých firem, ale třeba i se sportem.

Setkali jsme se se spoustou nadšených lidí, kteří pomohli projekt běžců dobré vůle uvést do života. Vzali za svou myšlenku, že pomohou těm, kteří běhat nemohou.

K čemu budou použity prostředky získané prostřednictvím běžců dobré vůle?

Finanční prostředky získané během závodů PIM prostřednictvím běžců a jejich sponzorů budou určeny na nákup kompenzačních pomůcek (vozíků, sluchadel apod.) pro děti i dospělé se zdravotním handicapem.


Dlouhodobým partnerem VDV v oblasti podpory zejména vzdělávacích projektů je ČSOB. Pavlína Folovská má v ČSOB na starost oblast společenské zodpovědnosti, do její pravomoci tedy spadá i oblast charity.

Pavlíno, jak došlo k tomu, že běžci z ČSOB se rozhodli podpořit charitativní akce PIM?

Už nějaký čas v ČSOB funguje skupina běžců, několikrát v týdnu společně trénujeme v Radlicích, postupně jsme běh začali brát vážně a rozhodli se trénovat na PIM půlmaraton a dokonce i na maraton. Pak nás napadlo, že by nebylo od věci postavit firemní týmy a štafety a prakticky současně  nás napadlo spojit účast na bězích PIM a charitou. A protože ČSOB je dlouhodobým partnerem Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové, padla volba právě na ně.

V čem podpora běžců z ČSOB spočívá?

Jde v podstatě o dvě oblasti. Vedení banky rozhodlo, že stejný obnos, jaký její zaměstnanci zaplatí za startovné v jednotlivých závodech PIM, věnuje Výboru dobré vůle. A jednotliví běžci vyzvou své kolegy, aby je podpořili, vyhlásí své osobní „sázky“ na své výkony v závodech a kolegové či přátelé se rozhodnou, zda sázku přijmou a jejím prostřednictvím VDV podpoří.

Jaký ohlas má tato vaše výzva mezi kolegy?

Obrovský, samotné nás ten ohlas překvapil, hlásí se běžci i z regionů, zatím nemáme vůbec představu, kolik nás vlastně nakonec bude. Je to úplně jiný pocit, když si uvědomíme, že neběžíme jen sami za sebe, ale že náš výkon přinese i prospěch a podporu těm, kteří ji potřebují.

Jak můžete pomoci i vy?

Staňte se běžcem dobré vůle:

Podrobné informace naleznete na stránkách VDV: http://www.vdv.cz/…-dobre-vule/.

Postup je jednoduchý:
- zaregistrujte se na jeden ze závodů PIM. Při registraci  uveďte do kolonky atletický klub „Běžec dobré vůle“ a v seznamu charitativních organizací vyberte Výbor dobré vůle – nadace Olgy Havlové;
- pošlete údaje o sobě na charity@pim.cz a bude vám vytvořena vaše vlastní běžecká charitativní stránka, kterou můžete v linku rozeslat svým přátelům, a můžete začít „fundraising“ pro VDV;
- přihlaste se VDV e-mailem (eliska.freudlova@centrum.cz)

Podpořte jednoho z běžců dobré vůle:

Seznam registrovaných běžců dobré vůle naleznete na stránkách VDV

Zašlete finanční dar:

Kdykoli během roku můžete zaslat finanční dar na konto veřejné sbírky Dobra není nikdy dost,
č. účtu 625 625 625/0300