Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Tesco Grand Prix Praha: Rukavice hozená Běchovicím

Tesco Grand Prix Praha: Rukavice hozená Běchovicím
foto: Milan Arnošt

Petr Kostovič | 14.09.2010 | přečteno: 3694×

Běžecká show v dobrém slova smyslu opět s rekordním počtem účastníků. To byla sobotní Tesco Grand Prix Praha. Běžecká veřejnost teď hledí směrem k další velké podzimní desítce – mistrovským Běchovicím. Počet jejích účastníků přes malé výkyvy po několik let stagnuje. Přitom pořadatelé Běchovic by jich na startu také rádi viděli více než něco málo přes tisícovku. V čem je zakopaný pes?

Pomiňme fakt, že závod žen se při Grand Prix běží na vzdálenosti pěti kilometrů, kdežto v Běchovicích jde v závodě mužů a žen o stejnou délku, 10 031 metrů, a podívejme se na ně z jiného úhlu, porovnáním některých aspektů obou závodů.

Grand Prix Praha roste každým rokem a den před závodem museli letos pořadatelé dokonce vyhlásit stop stav na přijímání dalších registrací. Proč se nedaří totéž na Běchovicích, které se mohou pyšnit tak bohatou historií? Vždyť na trati závodu se utkávaly ty největší legendy českého a slovenského vytrvalostního bě­hu?

Zdá se, že překvapivě je limituje právě tradice, na kterou Běchovice sází. Ta totiž určuje trať závodu, místo startu i prostor cíle. Start u patníku označujícího 13. kilometr může sice vyvolat citové pohnutí a hrdost, přece: “Tady se startovalo již před více než sto lety a já se teď stávám součástí historie závodu,“ těžko však mohou Běchovice konkurovat večerní Grand Prix vedoucí srdcem Prahy, po mostech přes Vltavu, kolem historických památek. Atraktivita trati tak hovoří pro Grand Prix.

Stejně tak i atmosféra závodu, kterou tvoří především diváci kolem trati. Při Grand Prix je kromě místa startu a cíle najdeme i v přilehlých ulicích, na Běchovicích především v cílovém prostoru. Grand Prix kromě polohy trati těží také z toho, že jde v podstatě o okruhový závod. Ty bývají divácky atraktivnější, diváci mají přehled o vývoji závodu. Tuto nevýhodu může smazat videopřenos z trati promítaný v cílovém prostoru. Určitě nejde o levnou a technicky jednoduchou záležitost, sledování průběhu celého závodu by však divákům v cíli podstatně zpříjemnilo čekání na finiš vítězů.

Zajímavé je porovnání složení účastníků závodu. V případě Grand Prix jich podle údajů pořadatelů bylo 40% z Prahy a jejího okolí. Jednalo se vesměs o kondiční běžce, kteří si přijeli užít večerní závod, využít možnosti proběhnout se večerní Prahou a umístění a časy byly sice důležité, ale u řady účastníků šlo až o druhořadou záležitost. Hodně si jich vybralo večerní pražský závod jako svou první závodní zkušenost.

Na Běchovice zase jezdí většina ortodoxních závoďáků. Až na několik desítek nejlepších, kteří objíždějí závody po celé republice, ostatní po většinu roku běhají soutěže ve svých regionech. Na mistrovské Běchovice však přijedou i z větší dálky, vždyť jde o tradici a Mistrovství České republiky v silničním běhu na deset kilometrů.

Rozdíl ve složení účastníků obou závodů se pak promítá i do výsledkových listin. Běžec s výkonností odpovídající času 40–45 minut na deset kilometrů má šanci být výše ve výsledkových listinách závodu Grand Prix. Na Běchovicích ho převálcují pravidelně trénující běžci z atletických oddílů.

Rozdílné je i věkové složení startovního pole. To v Běchovicích pomalu stárne. Organizátoři by rádi přilákali více kondičních běžců mladší generace. Cesta vede pravděpodobně přes dokonalý servis účastníkům a zajištění dalšího doprovodného programu, který by mohl těžit z tradice závodu, až po hledání nových cest propagace. To vše si pořadatelé uvědomují. Vyplývá to i z rozhovoru, který jsme vydali nedávno. Přejme si, aby se alespoň něco podařilo zrealizovat už v letošním 114. ročníku a o Běchovicích se hovořilo v dobrém co nejdéle.


TESCO GRAND PRIX PRAHA – VÝVOJ POČTU STARTUJÍCÍCH

BĚCHOVICE – PRAHA – VÝVOJ POČTU STARTUJÍCÍCH

WEB ZÁVODU BĚCHOVICE – PRAHA

WEB ZÁVODU TESCO GRAND PRIX PRAHA

Anketa

Který z těchto dvou závodů byste zvolili, kdybyste se mohli zúčastnit jen jednoho z nich?

Celkem hlasovalo 136 uživatelů.