Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Závod žen tahákem letošních Běchovic

Závod žen tahákem letošních Běchovic
foto: D.Vozábová

Petr Kostovič | 24.09.2010 | přečteno: 4896×

Napětí stoupá. Dva dny zbývají do startu 114. ročníku závodu Běchovice – Praha, Mistrovství České republiky v silničním běhu na 10 kilometrů. Zvítězí podvanácté za sebou Petra Kamínková? A jak dopadne při neúčasti aktuálně nejlepšího vytrvalce na desetikilometrové trati, Jana Kreisingera, závod mužů?

V loňském roce dělilo druhou v cíli, Ivanu Sekyrovou, od vítězky Petry Kamínkové jedenáct sekund. Bude letos odstup ještě těsnější, nebo se Sekyrové podaří Kamínkovou porazit a zastavit tak sérii jejích vítězství?

Petra jich od roku 1999 nasbírala již jedenáct za sebou. Ví, že jednou její série vítězství musí skončit. Ráda by předala žezlo nejúspěšnější běžkyně na silniční desítce některé mladší závodnici. „Budu radši, když mě porazí některá z mladších. Za soupeřku považuji nejen Ivču, ale i další běžkyně, které se postaví na start. A je to desítka, na té se může stát cokoli,“ uvedla Petra Kamínková pro web atletika.cz.

Pro těsný souboj Kamínková – Sekyrová hovoří několik faktů. Sekyrová na rovinaté pětce při nedávné Tesco Grand Prix Praha prokázala velmi dobrou formu, když v závěru náskok Petry Kamínkové výrazně stahovala. Na trati Běchovic je výrazné stoupání, přičemž Petře Kamínkové více sedí rovinaté tratě. Ivana Sekyrová je naopak velmi dobrou vrchařkou, ze zkušeností ze závodů do vrchu může v závěru těžit. Minimálně se tedy můžeme těšit na těsný souboj těchto dvou závodnic. Bude jen dobře, pokud do něj navíc promluví některá z mladších závodnic.

Ve startovní listině závodu mužů chybí náš současný nejlepší vytrvalec na desetikilometrové trati Jan Kreisinger z AK Kroměříž. Už v minulosti se vyjádřil v tom smyslu, že více než vítězství a medaile jej láká zaběhnout dobrý čas. Toho by se na těžké trati Běchovic těžko dočkal.

„Je spousta závodů a já jsem si vybral v termínu Běchovic závod v zahraničí. Poběžím mezinárodní závod v německém Biberach am Riss a ke startu tam mám zelenou od vedení klubu,“ zdůvodnil Jan Kreisinger svou neúčast na nedělních Běchovicích.

Vedení AK Kroměříž tak pravděpodobně věří, že titul získá i bez Kreisingera. Na desítce, která se v úvodu září běžela při Tesco Grand Prix Praha, se hned za Kreisingerem, nejlepším českým závodníkem, umístili Milan Kocourek a Róbert Štefko. Oba běžci AK Kroměříž a oba také figurují ve startovní listině nedělního závodu. V záloze má klub AK Kroměříž ještě loňského vítěze juniorské kategorie Jakuba Bajzu a druhého z letošního MČR v běhu do vrchu Martina Freie.

Zvědavi budeme i na to, kdo se po odchodu Bajzy a Homoláče z juniorské kategorie stane nejúspěšnějším juniorem. Oproti loňským osmi juniorům v cíli jich je letos ve startovní listině sedmnáct.

„Podle posledních informací to vypadá tak, že počet účastníků letos překoná loňský rok. Na základě přání běžců z loňského roku zařazujeme letos osvěžovací stanici na pátém kilometru. Také se nám podařilo kromě tradičního dopravního spojení autobusy číslo 250 a 261 z Černého Mostu posílit i autobusový spoj 109 ze stanice metra Palmovka,“ dodává aktuální informace k závodu jeho ředitel Josef Šaman.

Závod je sice Mistrovstvím České republiky v běhu na deset kilometrů, ale je otevřen všem běžcům, kteří si chtějí trať nejstaršího závodu v kontinentální Evropě vyzkoušet. Poběžíte stejnými místy, kudy běhaly takové legendy českého běhu, jakými jsou Jan Haluza, Pavel Kantorek, Václav Mládek, Stanislav Hoffman, Vlastimil Zwiefelhofer, Ivan Uvizl či Lubomír Tesáček. Některé z nich uvidíte i v cílovém prostoru, organizátoři je pozvali jako čestné hosty závodu.

On-line registrace již sice byla ukončena, přihlásit se k závodu však stále ještě můžete za zvýšené startovné 400 Kč v neděli 26. 9. ve startovní kanceláři v ZŠ Běchovice. Otevřena bude od 7 hodin, startovní číslo je třeba si vyzvednout 60 minut před startem příslušné kategorie.


WEB ZÁVODU

SEZNAM PŘIHLÁŠENÝCH K MISTROVSTVÍ ČR

SEZNAM PŘIHLÁŠENÝCH K ZÁVODU CELKEM

O ZÁVODĚ NA ATLETIKA.CZ

Anketa

Která z žen zvítězí ve 114. ročníku závodu Běchovice - Praha?

 
14 hl.
Celkem hlasovalo 45 uživatelů.