Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Víkend ve znamení Velké kunratické

Víkend ve znamení Velké kunratické
foto: Martin Symon

Petr Kostovič | 08.11.2010 | přečteno: 3306×

V neděli je na programu Velká kunratická, největší krosový závod v České republice. Přicházíme s tipem mnohonásobného vítěze Vlastimila Zwiefelhofera, jak co nejlépe zvládnout obtížnou trať závodu. O víkendu se však běží i další závody, většinou kombinující terén se silnicí.

Víkendovou jedničkou je ale jednoznačně 77. ročník Velké kunratické. Klasická trať vedoucí přes Hrádek je již dávno vyprodána a šance na získání startovního čísla v den závodu je také mizivá. Pro ty, kteří se přihlásili včas, přinášíme tip bývalého skvělého vytrvalce a rekordmana závodu (10:58,9 z roku 1979) Vlastimila Zwiefelhofera na to, jak si nejlépe poradit s obtížnou tratí závodu.

„Je třeba utíkat co nejplynuleji. Vědět, kam šlapu, nezastavovat se u vody. Přes potok je pak třeba jen přeletět, líznout hladinu, nebo do něj bleskurychle vkročit. Ale rozhodně se neunavovat skákáním. Kopce raději vybíhám, nebo do nich aspoň chvátám. Chvátání, to je můj výraz pro pohyb, který není chůzí, ale ještě také není během. Rozhodujícím místem je přechod z posledního, třetího kopce do rovinky. Tam je třeba se dostat co nejdřív do tempa, do plynulého běhu,“ cituje Zwiefelhofera brožura vydaná k 50. výročí pražského krosu.

A kam zamířit, pokud na vás startovní číslo na Velkou kunratickou již nezbylo?

Již po 37. se sejdou běžci v sobotu v Úpici na populárním Běhu Dlouhými záhony. Těžký, ale nádherný závod se běží ve všech kategoriích od předškolních dětí až po veterány nad 70 let. Hlavní závod odstartuje ve 12:00. Je zajištěna velká konkurence našich i zahraničních běžců, protože odpoledne pokračuje běžecký víkend slavnostním zakončením a vyhlášením vítězů jubilejního 25. ročníku Maratonstav Českého poháru v běhu do vrchu 2010.

V sobotu se koná i další závod s romantickým názvem, Běh za Jedovnickým kaprem. Jedovnice leží na jižní Moravě nedaleko Blanska a běžci se tam u Jedovnických rybníků sejdou po čtrnácté, aby se utkali na trati o délce 11 kilometrů. Běží se na silnici a v terénu, start je v 14:00.

Na opačném konci republiky, v Ostrově u Karlových Varů, se v zámeckém parku koná Běh 17. listopadu. Běží se 8 700 metrů po parkových cestách převážně s písčitým a hlinitým povrchem. V loňském roce se Ivana Sekyrová z AK Sokolov, vítězka závodu, stihla přemístit do Prahy a tam zvítězit i v ženském závodě Velké kunratické.

Druhý nejstarší lesní běh v jižních Čechách se již po šedesáté uskuteční v táborském lesoparku Pintovka. Závod s názvem Lesní běh Pintovkou se běží na trati šest kilometrů dlouhé. Více informací najdete na webových stránkách závodu.

V neděli pak máte možnost poměřit se se severočeskými vytrvalci v Žandově u České Lípy na desetikilometrové trati. Předpověď počasí sněhové přeháňky nehlásí. Naopak, má být poměrně teplo, a tak si v Žandově na trati, která zprvu stoupá od startu po silnici, pak vede zvlněným terénem a v závěrečných dvou kilometrech klesá zpět k cíli, můžete zaběhnout hodně dobrý čas. Stejně dlouhou trať má i 256. Malá cena Monaka ve Slatiňanech u Chrudimi. Více informací o tomto poměrně náročném lesním krosu naleznete na webových stránkách Klubu rekreačních běžců Chrudim.


TERMÍNOVKA ZÁVODŮ NA BEHY.CZ

Anketa

Poběžíte o následujícím víkendu Velkou kunratickou či některý jiný závod?

 
1 hl.
Celkem hlasovalo 76 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

rickey muž 11.11.2010 15:18:38

Ahoj, sháním 2 startovní pozice, tak pokud máte někdo volná čísla, nebo jste si účast rozmyslel ozvěte se prosím. Díky Jiří 773 133 877

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.