Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

ME v krosu: Sekanová desátá, devátý titul Lebeďe

ME v krosu: Sekanová desátá, devátý titul Lebeďe
foto: archív Lucie Sekanové

Petr Kostovič | 13.12.2010 | přečteno: 4008×

Skvělého úspěchu dosáhla na Mistrovství Evropy v krosu, které se v neděli konalo v portugalské Albufeiře, mladá česká reprezentantka Lucie Sekanová. V kategorii žen do 23 let obsadila na trati 6 070 metrů časem 20:47 desáté místo. Mistrem Evropy v kategorii mužů se stala legenda evropského krosu, Ukrajinec Sergej Lebeď, titul mistryně Evropy v kategorii žen vybojovala domácí závodnice Jessica Augustová. DOPLNĚNO O KOMENTÁŘE TRENÉRA

Závod zahájila Sekanová v polovině druhé desítky startovního pole, s malým odstupem na čelo, a tuto pozici držela až do finiše, v němž těsně porazila Francouzsku Laubertiéovou a dvě ruské závodnice. Z 64 běžkyň na startu jich v cíli bylo klasifikováno jednašedesát.

Sekanová obětovala přípravě na ME v krosu i lákavou nabídku v podobě zájezdu na štafetový závod Ekiden do japonské Chiby, zůstala doma a ladila formu na krosový šampionát.

„Běžela výborně, a to je přitom o rok mladší než řada jejích soupeřek. Škoda jen, že jí o dvě příčky uniklo osmé místo, které by jí zaručovalo start na mistrovství světa,“ uvedl k výkonu Sekanové vedoucí výpravy a asistent reprezentačního trenéra běhu, Pavel Tunka.

Milan Kocourek a Jan Kreisinger byli jedinými zástupci České republiky v závodě mužů. Závod nevyšel hlavně druhém z nich, Janu Kreisingerovi, který se po většinu času pohyboval kolem sedmdesáté příčky. Nakonec obsadil v závodě na 9870 metrů časem 33:32 68. příčku z jednasedmdesáti běžců klasifikovaných v cíli. O něco lépe se vedlo Milanu Kocourkovi, jemuž patří za čas 31:45 šedesáté místo celkového pořadí.

„Oba byli ze svého výkonu velmi zklamaní. Milan Kocourek podle mě odvedl svůj standardní výkon, Jan Kreisinger má rozhodně navíc, od začátku se trápil a stěžoval si na dýchací potíže, řekl bych, že běžel tak na 70% svých možností, podzimní sezóna i poslední závody ukazovaly na lepší formu,“ řekl k vystoupení obou mužských aktérů Pavel Tunka.

Již devátý titul mistra Evropy vybojoval Ukrajinec Sergej Lebeď. Takticky se pohyboval s jedno či dvousekundovým odstupem kolem šestého místa, nastoupil v závěrečném okruhu a zlatou medaili získal časem 29:15.

Výborný výkon podala juniorka Diana Mezuliániková. Závod na 3 970 metrů dokončila v čase 13:45 na dvaadvacátém místě, jen čtyři sekundy od vysněné dvacítky, kterou určil před ME Pavel Tunka, jako hranici velkého úspěchu. Mezuliánikové je 18 let a soupeřila s běžkyněmi vesměs o rok staršími. Zlato získala v čase 12:42 Charlotte Purdue z Velké Británie. Mezuliániková se od startu držela na dvacáté třetí příčce, tu v závěrečném okruhu o místo vylepšila. V závodě startovalo 75 juniorek.

„Dianu osobně trénuji, před závodem jsem očekával, že by mohla skončit kolem 35. místa, z tohoto pohledu je pro mě její umístění příjemným překvapením,“ okomentoval Pavel Tunka výkon mladé Mezuliánikové.

V kategorii mužů do 23 let jsme vkládali naděje do Lukáše Kourka. Začal dobře a v úvodu se držel těsně za první dvacítkou, od poloviny závodu se však začal propadat a nakonec skončil v početném poli 102 běžců na 67. místě. Toto umístění mu patřilo za čas 25:55. Muži do 23 let běželi na trati o délce 8 170 metrů.

„Od Lukáše jsem čekal lepší výsledek. Sám říkal, že od začátku to nebylo ono, v závěru mu hodně docházely síly,“ uvedl Tunka k vystoupení Lukáše Kourka.

V místě šampionátu vládlo slunečné počasí a teplota dosahovala v době závodů, v neděli po poledni, 17 °C. Běželo se v krosovém areálu nedaleko mořského pobřeží na zvlněném okruhu 1 600 metrů dlouhém s náběhem o délce 270 metrů. Ve všech kategoriích startovalo celkem 468 vytrvalců.


VÝSLEDKY ZÁVODU MUŽŮ

VÝSLEDKY ZÁVODU ŽEN

VÝSLEDKY ZÁVODU ŽEN DO 23 LET

VÝSLEDKY ZÁVODU MUŽŮ DO 23 LET

VÝSLEDKY ZÁVODU JUNIOREK

VÝSLEDKY ZÁVODU JUNIORŮ Men&mo­dule=live_com­petition&lang=en&cros­s_int=FINISH

Anketa

Jak celkově hodnotíte vystoupení české reprezentace na ME v krosu?

1
 
6 hl.
2
 
8 hl.
3
 
14 hl.
4
 
5 hl.
5
 
0 hl.
Celkem hlasovalo 33 uživatelů.

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední

PetrK muž 12.12.2010 13:24:31

Výborný výkon podala na ME v krosu juniorka Diana Mezuliániková, když závod na 3970 metrů dokončila v čase 13:45 na dvaadvacátém místě, jen 4 sekundy od vysněné dvacítky, kterou určil před ME asistent reprezentačního trenéra běhu, Pavel Tunka, jako hranici velkého úspěchu. Mezuliánikové je přitom 18 let a soupeřila s běžkyněmi o rok staršími. V závodě zvítězila v čase 12:42 Charlotte Purdue z Velké Británie.
Odkaz na článek

avatar

ČTBK Iscarex Česká Třebová

10 km: 0:34:14 (2006)
půlmaraton: 1:17:25 (2009)
maraton: 2:54:48 (2008)

klasta muž 13.12.2010 16:37:31

jak to, že tu nikdo nejásá nad skvělým úspěchem Českého běhu???

Gratulace pro Lucii!!!

avatar

DaliborB muž 14.12.2010 11:07:22

určitě, holky podaly výborné výkony, chlapům to nesedlo..

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.