Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

V Kopřivnici běžecký klub nejen běhá

V Kopřivnici běžecký klub nejen běhá
foto: Jiří Harašta

Jarmila Holasová | 19.05.2011 | přečteno: 4811×

Jiří Harašta (Lašský běžecký klub, Kopřivnice) začal kdysi běhat proto, že chtěl zhubnout. Za čtyři měsíce se mu to podařilo. Běhat nepřestal, za 25 let uběhl 63 maratonů, běh se pro něho stal nepostradatelným adrenalinem. Bez běhu nedokáže být ani dnes. Zkušenosti, které nasbíral při závodech jako závodník, teď využívá při jejich organizování. Je duší Lašského běžeckého klubu.

Jak to vlastně bylo s tvými běžeckými začátky?

Studoval jsem do svých třiceti let. Mé tělo se během té doby obalilo tukem. Důvod byl jednoduchý – málo pohybu a zvýšený přísun kalorií. Po ukončení studií jsem měl metrák. Tehdy jsem se rozhodl pro radikální řešení. Začal jsem běhat, aniž by mi někdo poradil. Do práce jsem to měl 5 kilometrů. Tuto trasu jsem zdolával ze začátku indiánským během. Byl to pro mne impuls, když jsem viděl, že hubnu ze dne na den. Za pár dnů jsem již bez problémů zdolával během celou trasu do zaměstnání.

Postupně jsem přicházel na to, že stačí zvyšovat kvalitu tréninku a můj váhový úbytek je ještě efektivnější. Za čtyři měsíce jsem shodil 25 kg. Brzy jsem musel zaplatit daň za svoji přílišnou pohybovou aktivitu. Musel jsem jít na operaci kýly. Po dvou letech mě čekala další operace hydrokýly. Běhu jsem se ale nevzdával, tento koníček mi otevřel dveře do nového světa – bez stresů a psychické zátěže. Naučil mě větší cílevědomosti a vytrvalosti. V blízkém okolí nás bylo víc vytrvalců. Parta mě vzala mezi sebe a vytvořili jsme tým, který pravidelně jezdil na MMM v Košicích, do Čadce, do Prahy. Byly to fantastické zážitky, které nelze vymazat z paměti. Po odběhnutém zá­vodě i když jsem se potácel únavou, jsem se v rámci uvolnění snažil vnášet prvky humoru a brát vše s nadhledem.

Běháš dodnes?

Bohužel, když jsem začínal, nebyla tak kvalitní obuv, málo jsem se rozcvičoval, regeneroval. Teď již vím, kde jsem udělal řadu chyb. V pětapadesáti letech mi artróza zabránila pokračovat v koníčku, který mi změnil život. Na běh jsem ale nezanevřel, jen jsem přešel na druhý břeh. Vedu Lašský běžecký klub v Kopřivnici a organizuji závody v našem regionu. Místo běhání vyrážím třikrát v týdnu na hory s nerozlučnými přítelkyněmi – trekingovými holemi. Snažím se tak udržovat kondici.

Kdy byl váš klub založen, kdo stál u jeho zrodu? Co bylo hlavním motivem založení klubu?

Tým devíti lidí, běžců a fandů běžeckého sportu se sešel na ustavující schůzi Lašského běžeckého klubu 14. ledna 2010. Páteř klubu tvoří ostřílení harcovníci Saša Neuwirth a Jirka Bednařík. Přidali se k nim úspěšný běžec Vašek Bitala a Miloš a Radek Macíčkovi. Hlavním cílem tohoto občanského sdružení je vytvořit dobrou partu lidí, kterou bude spojovat nadšení pro běžecký sport. Předsedou klubu jsem byl zvolen já. Naším krédem je: ,,Chceme nejen běhat, ale i organizovat závody, scházet se a hlavně vytvořit partu lidí vymaňujících se z uspěchaného tempa života.“ Náš klub je zaregistrovaný jako občanské sdružení od dubna 2010.

Kdo se může stát členem klubu? Máte nějaké specifické požadavky na členy, nebo jste zcela otevřená společnost?

Členem klubu se může stát kdokoliv. Aktivním běžcům pomůžeme metodicky v dalším výkonnostním růstu, nadšeneci – neběžci nám budou pomáhat při organizování našich akcí. Jsme občanské sdružení, které je otevřené spolupráci s kýmkoliv.

Kolik členů klub v současnosti má?

Lašský běžecký klub má 20 dospělých členů a 48 dětí ve věku od 4 do 11 let v rámci Atletické školky.

Jak vás může zájemce o členství v klubu kontaktovat?

Náš klub má již od doby svého vzniku své webové stránky. Máme svůj blog s adresou: www.labekl.blogspot.com Další možnost je kontakt přes mobil: 731255023, e-mail: jiri.harasta@ktknet.cz, nebo se zájemce může obrátit na mne osobně. Celoročně objíždím různé sportovní akce.

Jaké akce (závody) klub organizuje? Kterou z nich si obzvlášť považujete? Jaké máte plány do budoucna?

Náš běžecký klub letos zorganizuje sérii závodů. První, Mořkovský zajíc, se uskutečnil 19. března, dále 29. března to byl Minivíceboj pro děti z mateřských škol, 21. května se uskuteční Štramberská desítka, 18. června atraktivní Korida, 20. srpna Běh oborou v nedalekém Mniší, 17. září budeme spolupořadateli Běhu rodným krajem Emila Zátopka. A na závěr roku, 3. prosince, pořádáme Mikulášský běh.

Mezi organizačně nejúspěšnější akce se řadí Štramberská desítka. V minulosti se jí zúčastňovala čtyřicítka běžců. V minulém roce se ujal organizování tohoto běhu náš běžecký klub. Výsledkem našeho snažení byla účast 82 běžců. Navíc se nám v rámci tohoto závodu podařilo zorganizovat běh dětí, který absolvovalo 78 účastníků.

Dalším významným počinem Lašského běžeckého klubu byla spoluúčast při organizování 8. ročníku Běhu rodným krajem Emila Zátopka. Tohoto mezinárodního závodu se loni zúčastnilo 188 běžců z Keni, Ukrajiny, Polska, SRN, Maďarska a samozřejmě Česka. Tento běžecký závod je tradičně zařazen do seriálu závodů v rámci Českého běžeckého poháru. Jeho trať symbolicky propojuje místo rodiště olympijského vítěze Emila Zátopka (město Kopřivnice), s místem jeho posledního odpočinku (Rožnov pod Radhoštěm) a pořádá se u příležitosti jeho nedožitých narozenin. Běží se z Kopřivnice do Rožnova. Náročná dvaadvacetiki­lometrová trať vede kopcovitým terénem, přesto se zúčastňuje pravidelně kolem 150 běžců. Již tradičně přijíždí Dana Zátopková, členové Českého klubu olympioniků a Českého olympijského výboru. V loňském roce k nám přijela také Jarmila Kratochvílová, která odstartovala Lidový běh i Běh dětí Kopřivnicí, který se v rámci tohoto závodu uskutečnil vloni poprvé. Pořadatelem závodu byl Lašský běžecký klub a DDM Kopřivnice. O úspěchu svědčí celková účast 152 běžců.

Jakých úspěchů členové klubu dosáhli?

Náš běžecký klub má několik výborných běžců. Nejúspěšnější je Václav Bitala, který si odnesl vítězství v osmi závodech Moravskoslezského poháru 2010. Miloš Macíček se ze zdravotních důvodů začal rozjíždět o něco později, přesto si během roku 2010 odnesl ze závodů řadu medailových umístění. Naším úspěšným veteránem je Jirka Bednařík, který dosahuje pravidelně výborných umístění v kategorii běžců nad 60 let. Naší nejúspěšnější ženou je Andrea Krstevová.

Hodně si ceníme úspěchů dosažených v Moravskoslezském poháru, kde v hlavní kategorii mužů zvítězil Václav Bitala před druhým Milošem Macíčkem. V kategorii mužů nad 60 let je Jiří Bednařík druhý. Úspěchu dosáhla i Andrea Krstevová, která obsadila celkové třetí místo. Naše družstvo získalo v této soutěži krásné druhé místo, za MK Seitl Ostrava.

Významnou část činnosti klubu představuje péče o děti. Kdy jste s projektem atletické školky začali?

Od září 2010 se začal věnovat Lašský běžecký klub atletice pro děti. Vznikla Atletická školka pro děti od 4 do 11 let. Tréninky probíhají na ZŠ Milady Horákové ve čtvrtek od 16:00 do 17:30 pod vedením J. Feilhauerové, P. Kvasničkové, A. Krstevové a I. Bačové. K dispozici jsou dvě tělocvičny, nově zrekonstruované šatny a sociální zařízení. V případě vhodných povětrnostních podmínek probíhají tréninky na letním stadionu házené. Cílem Atletické školky a přípravky je rozvoj všeobecných pohybových schopností dětí a osvojování základních pohybových dovedností a koordinačních a vytrvalostních dovedností.

Kolik dětí se činnosti školky účastní? Je velká „úmrtnost“ mezi dětmi, které ve školce trénují, nebo je členská základna poměrně stálá?

Na začátku se přihlásilo do Atletické školky 20 dětí. Postupně vzrůstal zájem o tuto formu cvičení, v současnosti se počet dětí stabilizoval a nyní máme ve školce 48 dětí, které trénují pravidelně. Jsme hrdí na to, že se nám daří probouzet zájem o atletiku v rodišti Emila Zátopka. Věříme, že výchovou atletického potěru se nám postupně podaří vychovat nové talenty, postupem času se u nich projeví vlohy pro rychlost, vytrvalost, nebo fyziognomicky budou mít předpoklady pro silové disciplíny. Víme, že je to běh na dlouhou trať. Je možné, že od nás odejdou k hokeji, fotbalu anebo ke gymnastice. Ale to nám nevadí. Je důležité, že u nás dostanou impuls pro pohybovou aktivitu. Je na ně úžasný pohled. Zpočátku se většina z nich ostýchá, postupně se otrkají a hýří vitalitou.

K Atletické školce Lašského běžeckého klubu se ještě vrátíme v dalším článku.

STRÁNKY LAŠSKÉHO BĚŽECKÉHO KLUBU

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

jholasova žena 19.05.2011 00:10:00

Jiří Harašta (Lašský běžecký klub, Kopřivnice) začal kdysi běhat proto, že chtěl zhubnout. Za čtyři měsíce se mu to podařilo. Běhat nepřestal, za 25 let uběhl 63 maratonů, běh se pro něho stal nepostradatelným adrenalinem. Bez běhu nedokáže být ani dnes. Zkušenosti, které nasbíral při závodech jako závodník, teď využívá při jejich organizování. Je duší Lašského běžeckého klubu. />Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.