Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Trenér Novák nechá svého Krupičku na trati bez dozoru

Trenér Novák nechá svého Krupičku na trati bez dozoru
foto: Radek Narovec

Tomáš Nohejl | 07.05.2011 | přečteno: 3483×

Číslo 18 Pavel Novák, jeden z nejlepších českých běžců se 14 maratony pod 2:20. Číslo 19 Robert Krupička, který běžel jediný maraton před šesti lety za 2:17:47 a vyhlásil útok na londýnskou olympiádu. Trenér a jeho svěřenec se vydají ze zítřejšího startu bok po boku.

„Na trati mu pomáhat nebudu, protože chci doběhnout sám,“ usmívá se zkušený jihlavský maratonec. O plánech na pražský maraton i do budoucna dnes vyprávěli běžcům na Expu.

Jak vypadá tvůj olympijský sen, Roberte?

Krupička: Chci překonat svůj osobák a pokusit se dostat k limitu o Londýn (český limit pro letošní MS v Tegu je 2:16, světový 2:18 a OH limit ještě český není, pozn. red.). V mých silách je, pokud budu zdravý a povede se příprava. Proto se o něj chci pokoušet.

A za kolik chceš běžet v neděli?

Krupička: Po šesti letech je to můj druhý maraton. Tedy trošku neznámá. Příprava byla kratší, než bych si přál. Na začátku sezony jsem měl problémy. Jdu do toho, abych si to užil, ne znechutil. Je to mistrovství republiky, chci se poprat o titul.

Znamená pro tebe víc titul nebo čas?

Krupička: Čas a když z toho bude titul, jen dobře. Prioritou je mít dobrý pocit.

Taktika na zítra, bude dost teplo, že?

Krupička: Nebude to ještě tak strašné. První půlku poběžím hlavou, druhou srdcem. Mistrovský závod bude zajímavý, na stupně má reálně pět běžců. Mireček Serbessa, nejvíc favorizuju Petra Pechka. Je tam i Dan Orálek a Petr Losman. Patří mezi ně i Pavel Novák, půjde chytře zezadu. Já bych si představoval dobrý odrazový můstek okolo 2:20. Měl bych dát půlku za sedmdesát minut, druhou rychleji nepůjdu, z toho vycházím.

Souhlasíš s plány, trenére?

Novák: Chybějí mu kilometry, ale okolo 3:20 na kilák by měl být schopen běžet. Kdyby měl už podzimní základ, běžel by určitě hluboko pod 2:20.

A co chce běžet trenér? Bude pomáhat, nebo půjde i sám na sebe?

Na trati mu pomáhat nebudu, rád bych doběhl sám. O titul si to dají Robert s Petrem Pechkem, já věřím Robertovi. O třetí místo půjde čtyři, pět lidí, tam bych se mohl teoreticky počítat. Záleží, jak si kdo rozvrhne síly. Chce to začátek pohlídat, hodně pít, bude stoupat teplota.

Jak vznikla vaše spolupráce?

Novák: Někde jsme se potkali, bavili se, co chceme dělat a domluvili se. Dnes už to má nějaké rysy, na kterých můžeme stavět. Bude se dál vyvíjet. Robert je hotový atlet, to je pro mě zavazující. Může to být i někdy svazující… Doufám, že naše společná práce bude efektivní a dojde k cíli

Jsi profesionální běžec, Roberte?

Krupička: Něco si vydělám, ale neživím se tím. Přes zimu dělám vlekaře. Letos a za rok chci investovat našetřené peníze, abych mohl trénovat co nejlíp.

Jak by měla vypadat ideální příprava?

Novák: Musí začít objemem v oblasti aerobního prahu, aby se v něm snížil laktát a zvýšil výkon. Evropská špička ho má velmi nízko na 3:35. Musíme od začátku s Robertem pracovat a nerušit vstupy na vyšších intenzitách. Pak se jde na tempové a silové vytrvalosti. Výběhy kopců a dlouhé běhy deset, patnáct tepů pod anaerobním prahem s krátkými vstupy na anaerobní práh. Deset až dvanáct týdnů se přirychluje tempo. Forma se dělá na anaerobním prahu. Měl by zvládnout na něm tři sedmičky.

Tvůj nejlepší výkon se datuje do Prahy 2001, dá se přenést jeho zkušenost na Krupičku?

Novák: Byl specifický. V roce 98 jsem přerušil kariéru, na podzim 2000 se vracel. Byl jsem lehkovážný, šlo mi to. V březnu jsem si dal v Itálii 2:17:53, to hodně ovlivnilo i tu Prahu. I když bylo teplo. Ale svých čtrnáct časů pod 2:20 jsem zaběhl ze čtyř systémů. Baví mě to zkoušet. V roce 2001 jsem měl hodně kilometrů a zařazoval těžké tréninky ob tři čtyři dny, jak jsem to zvládal.

Pokoušel jsi se později o olympiádu v Pekingu 2008, plánovaný běh v Římě na 2:19 nestačil. Proč to nevyšlo?

Novák: Příprava probíhala dobře, ale podmínky tam nebyly ideální, silně foukalo, byly kopce. Nedokázal jsem dát 2:15. Jinde bych dal možná 2:17, ale líp ne. Prostě jsem to nedokázal. Nejsem talent, potřebuji dlouhý čas, nedotáhl jsem snahu do konce.

Už jste vybrali kvalifikační maraton pro Londýn?

Krupička: Ještě jsme to neprobírali, necháme to až po Praze. Jedna varianta je ještě podzim ve Frankfurtu. Na jaře bych chtěl mít dva pokusy nachystané, březen a pak až možná Praha.

Čtenáři behej.com radili Rotterdam a Curych?

Novák: Podle mě by byl nejlepší Londýn.

Vyhovíte si navzájem?

Novák: Spolupracujeme od února. Jako svěřenec má všechny předpoklady, aby si ten svůj sen splnil. Na tréninky reaguje velmi dobře. Je na sebe tvrdý, musím ho brzdit, přidává si. To bude důležité i do budoucna. Já ho chápu, hrozně chce, na druhou stranu trénink má zákonitosti. Nedá se jet na hraně, co snese. Stačí málo a dopadne to špatně. Má na to psychicky to zvládnout. Jde nám to, i když komunikujeme na dálku.

Krupička: Znal jsem ho podle jména dlouho. Vím, že jsme podobné vytrvalostní typy, takže jsem rád, že jsme se dali dohromady. Přinesl mi řád do tréninku. V poslední době jsem já trénoval hodně na pocit. To, co mi modeluje, mi vyhovuje a sedí. Musím ještě zlepšit komunikaci, konzultovat víc případné změny. Ale zlepšuje se to. Po Praze si domluvíme priority pro zbytek sezony.

Mají obecně v tréninku lepší význam velké objemy a pomaleji – nebo rychleji a méně?

Novák: To jsou dva rozdílné přístupy. Objemový je rychloregenerační. Máte nízký laktát, ale ve vyšší intenzitě ten výkon klesá. Připravovali se tak Krsek a další v osmdesátých letech na 2:15. Ale už 2:10 se s tím asi nedá. Já osobně myslím, že by měl být trénink vyvážený. Závěr po sto deseti minutách běhu je hodně těžký. Jsem ale zastáncem vysoké kilometráže v kvalitách. Bez toho to nejde.

Dá se natrénovat na maraton za sto dní?

Novák: Dá se připravit. Pro člověka co má devadesát kilo a nikdy moc nedělal, by to dobré nebylo. Ten, kdo běhá, to zvládne s přehledem. Za tu dobu natrénujete hodně, když průběžně jezdíte na kole, jezdíte na inlinech. Jde to.

rozhovor vedl Petr Kostovič, zaznamenal Tomáš Nohejl

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tono muž 07.05.2011 19:22:59

Číslo 18 Pavel Novák, jeden z nejlepších českých běžců se 14 maratony pod 2:20. Číslo 19 Robert Krupička, co běžel jediný maraton před šesti lety za 2:17:47 a vyhlásil útok na londýnskou olympiádu. Trenér a jeho svěřenec se vydají ze zítřejšího startu bok po boku.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.